subota, 17. rujna 2016.

Hrvat u Bundestagu: 'Ukinuo bih pravo dijaspori da glasa na izborima' + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "croexpress.eu", 16.04.2015

http://www.croexpress.eu/vijest_mobile.php?vijest=3714

"Juratović je osudio i prosvjede branitelja u Savskoj 66, rekavši da su se 'stavili u poziciju kao da je država njihova'. Oštar je bio i prema posljednjim događajima u Srbiji.


Autor: Z.S./24sata.hr


Josip Juratović, jedini Hrvat u Bundestagu, izjavio je da bi ukinuo pravo glasa dijaspori na parlamentarnim izborima. Juratović bi isto tako ukinuo i manjinske liste na izborima za Sabor RH.

- Što se tiče tih lista za dijasporu ja sam tu jako kritičan. Mnogi će me kritizirati, ali mislim da zastupnici i biračko tijelo mora biti tamo gdje plaćaju porez i biti odgovorni onoj državi u kojoj žive. Ukinuo bih pravo dijaspori da glasa na parlamentarnim izborima, ali i manjinske liste. Vladimir Šeks je jednom rekao da manjine imaju sigurna mjesta u Saboru i da je to znak da smo napredno društvo. A ja sam rekao da je to znak da društvo nije demokratsko - rekao je Juratović u emisiji Veto Jabuke TV, prenosi
24 sata.

Osim toga, Juratović je osudio i prosvjede branitelja u Savskoj 66, rekavši da su se 'stavili u poziciju kao da je država njihova'. Oštar je bio i prema posljednjim događajima u Srbiji.

- U srpskoj vladi ima idiota, ona isto tako nije oslobođena takvih koji tamo ne bi trebali biti poput ministra Vulina. Paljenje zastave se događaju u svijetu, a sad i u Srbiji i to nije u redu. To su ljudi koji zastupaju 5 posto interesa i koji žele zapaliti plamen sukoba između dviju država. Je li to istodobno i član Vlade, to nema veze. On i takvi ne zastupaju mišljenje većine - rekao je Juratović.

Što se odnosa Njemačke i Hrvatske tiče, naše zemlje njeguju tradicionalno dobre odnose i Juratović misli da je dobro da se izborom nove predsjednice posjet napravi prema 'najboljim prijateljima'. Tvrdi da Lex Perković nikada nije pokvario odnose tih dviju zemalja i da ih Kolinda Grabar Kitarović nije niti trebala ići popravljati.

Kao njemački političar vrlo je dobro upoznat i po pitanju njemačkog ulaganja u Hrvatsku. Tvrdi da situacija nije tako crna kao što predsjednica to tvrdi.

- Njemačka prati ciljeve Hrvatske i nastoji se što više ulagati, ali ne možete tržište siliti na ulaganje. Koliko ja radim sa Komorama i različitim predstavnicima privrede, sigurno bi klima mogla biti bolja, ali nije loša. To što je hrvatska predsjednica to kritizirala je logično. Zato što iza toga stoji i predizborna kampanja i strategija stranke koja je nju podržala – rekao je Juratović.

>>> Matić ogorčen dijasporom: Zašto bi netko iz Argentine odlučivao kako ću ja živjeti?

Ispričao je kako je upoznat s radom IFO instituta u Münchenu koji u Njemačkoj piše gospodarski program za HDZ. To smatra zapravo demagogijom.

- Instituti su instituti. Ja sam doživio da Instituti rade po narudžbi i koliko ih se plati. Nijedan institut nije neovisan ili su takvi rijetki i uglavnom šalju dva izvješća, jedno pravedno i jedno ne. Ono pravedno završi u ladici, a ono koje se plati se pokazuje u kampanji – vjeruje Juratović."

KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI", koja je sluzbeno van-parlamentarna progresivna opozicija nakon parlamentarnih izbora u rujnu 2016. u Republici Hrvatskoj!

Na pocetku komentara zelim naglasiti da gospodin Juratovic nije jedini Hrvat u njemackom Bundestagu. Pored njega zastupnica Zelenih "Grüne 90" Irene Mihalic ima hrvatskih korjena.

Ocito je da nakon ovih parlamentarnih izbora postoji razocaranje Hrvatskog iseljenistva domacom politikom. Razocaranje se odrazilo ne-izlaskom Hrvatskog iseljenistva na izbore. U Irskoj je izisao samo jedan jedini birac na izbore. Kako je to moguce?

Ukupno je u XI. izbornoj jedinici glasalo nesto preko 22.000 biraca. U iseljenistvu nas ima ca. 4 milijuna, a od toga je moja pretpostavka da najmanje 1 milijun iseljenih Hrvata ima pravo glasa. 

Samo u gradu Stuttgartu u kome zivim ima u uzem podrucju preko 20.000 Hrvata. Znaci da je sa svih 5 kontinenata od 4 milijuna glasao samo minimalan broj Hrvata - 0,5% ili manje!

Ne izlaskom na izbore u Iselejnistvu glasovi su otisli direktno HDZ-u. Ostatak je vecinom dobio gospodin Glasnovic. Vjerovatno je najveci broj biraca izisao u Bosni i Hercegovini na biralista i tako donio mandat gospodinu Glasnovicu.

Zapravo u zadnjih 25 godina o sudbini Hrvatskog iseljenistva direktno odlucuju biraci Bosne i Hercegovine sa nekih 600.000 Hrvata, a ukupan broj  Hrvata rodom i porijeklom iz Bosne i Hercegovine na svih 5 kontinenata iznosi oko 1.600 000.
Naravno da je nama BiH vazna. U Hercegovini su se krunili Hrvatski kraljevi. U Hercegovini i Bosanskoj posavini Hrvati zive  od dolaska na nase podrucje, tocnije od zadnje velike seobe Hrvata nakon 7 stoljeca.

Nas predstavnik za BiH na listi HRVATSKE STRANKE REDA je bio Mato Matanovic koji je osvoji lijep broj preferencijalnih glasova. Ako podrobnije pogledate njegov izborni program vidjeti cete da u njemu stoji da "zahtjevamo stalnog predstavnika za Hrvate Bosne i Hercegovine u Hrvatskom saboru kao sto ga imaju i Hrvati Srbije"!

Mnogima je to vjerovatno promaklo.

Hrvatsko iseljenistvo je bojkotiralo ove izbore iz slijedecih razloga:

1. Od osnutka Hrvatske drzave kada smo kao Islejnici imali 12 zastupnika u Hrvatskom saboru broj se godinama kontinuirano smanjivao. Sa 12 na 9, pa na 6 i na kraju na 3 zastupnika.
Kako mogu tri zastupnika zastupati 4 milijuna stanovnika? Zasto u svim izbornim jedinicama nema jednak broj zastupnika, odnosno maksimalno 10 po svakoj izbornoj jedinici?

2. 2000. godine vlada tadasnjeg premijera Sanadera ukida "Ministarstvo  povratka i useljenistva" te pri Ministarstvu vanjskih poslova osniva "Upravu za hrvatske manjine, iseljenistvo i useljenistvo"!
Samim tim cinom bilo je vrlo jasno da kabinet gospodina Sanadera zeli drzati Hrvatsko iseljenistvo u poziciji krave muzare, svezane za drvo koja ce se pomusti kada je potrebno, ali se nece moci maknut sa mjesta i ici gdje zeli odnosno ciniti sto zeli.

Danas 4 miljuna Hrvatskih iseljenika ima "Drzavni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske" koji sa ca. 15 zaposlenika mora voditi brigu o cjelokupnom Hrvatskom iseljenistvu.
 Prema kome je to fer? Prema nikome! Zaposlenici Ureda kada imaju hrpu projekata se ubiju od posla, a iseljenistvo ceka tjednima i mjesecima rijesavanje predmeta.

Mi smo u nasem izbornom programu zahtjevali ponovnu uspostavu "Ministarstva iseljenistva", te jednak broj Saborskih zastupnika za sve izborne jedinice, ali najvise 10 po svakoj izbornoj.

Imali smo odlican program, dobar izborni marketing, nismo krsili izbornu sutnju i imali smo zadovoljenu kvotu od 40% zena na listama. Usprkos svemu tome postigli smo los izborni rezultat.
Napravili smo kasnije analizu izbora i utvrdili da smo sa nasim programom izisli u nekoj od drugih 10 izbornih jedinica (a ne u XI.) gdje je u prosjeku na izbore islo do 250.000 biraca po jedinici mozda bi prosli izborni prag i danas imali svog zastupnika u Hrvatskom parlamentu. Medjutim na greskama pametni uce. Nadolazeci lokalni izbori i moguce ponovljeni parlamentarni izbori daju nam sansu da popravimo nas izborni rezultat.


Sto se tice politicke pozicije Hrvatskog iseljenistva u Republici Hrvatskoj ona ce vjerovatno ostati nepromjenjena. Iako je prosle godine gospodin Juratovic zagovarao ukidanje birackog prava Iseljenistvu te ukidanje mandata nacionalnim zajednicama, koliko sam cuo od mog prijatelja gospodina Mayera, on se je za to ispricao i promjenio svoj stav. Medjutim da se dogodi to sto je prije godinu dana gospodin Juratovic zagovarao i da nam ukini i ta tri zadnja saborska mandata koja imamo, vecina Iselejnika ne bi najvjerovatnije ni trepnuli.


Zapravo bolje je nemati nista, vec biti ponizen i potcjenje sa tri mandata. Sto se tice nacionalnih zajednica i njihovih "sigurnih" saborskih mjesta, to je dobro da je tako i tako mora i ostati. Nasa zemlja je zemlja vise nacionalna i prava manjina / zajednica su osnovni temelj po kome se moze vrijednovati demokracija. Nacionalne zajednice u nasoj zemlji imaju prava i po tome smo na samom vrhu Europske unije.


PREDIZBORNI KOALICIJSKI PROGRAM ZA XI. IZBORNU JEDINICU NEZAVISNE LISTE „ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI“ sa HRVATSKOM STRANKOM REDA“ NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM. Program je aktualan za narednih 10 godina!



http://drazenkatic.blogspot.de/2016/08/hrvatska-stranka-reda-hsr-xi-izborna.html



TV ZAPISI:





RADIO ZAPIS:


PJESMA: MOJA DOMOVINA- MOJA HRVATSKA!

Nema komentara:

Objavi komentar