srijeda, 7. rujna 2016.

Intervju: Mirko Pulić, kandidat za zastupnika u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "hnl.org.rs", 06.09.2016

http://www.hnl.org.rs/nova/hrvati-u-srbiji/72-politika/885-razgovorpaulic#.V88eiuGAAX0.facebook

"Da svaki Hrvat ima ista prava
Apeliram na hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji da daju šansu našoj mladeži i zadrže ih na ovim prostorima. Kada mladi sami osnuju svoje obitelji treba ih dalje poticati na djelovanje u društvu i očuvanju hrvatske kulturne baštine.
Za početak razgovora, predstavite se našim čitateljima.
Rođen u Rumi 1974. godine, živim i stvaram u Nikincima, mjestu koje se nalazi u AP Vojvodini. Svojevremeno sam radio kao urednik na lokalnoj radio postaji. Bio sam glasnogovornik kulturnih projekata i organizator manifestacija hrvatske manjine u ovom dijelu Srijema. Dopisnik sam lista za manjine, član ekonomskog vijeća i tutor crkve Svetog Antuna Padovanskog u Nikincima. Vijećnik sam Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Iz kojeg ste razloga prihvatili biti kandidat za zastupnika u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici? Predstavite nam Vaš program.

Jednostavno želim pokušati doprinjeti boljitku naše zajednice u dijaspori kao i boljitku cijele Hrvatske. Na poziv gospodina Katića iz Hrvatske stranke reda, u programu sam vidjeo sve one točke koje u ovom trenutku predstavljaju najbolje rješenje za situaciju u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska. Program se sastoji iz četiri temeljna područija a to su: Ekonomsko područije, ekološko područije, socijalno područije i političko područije.

Ekonomsko područje predviđa više mjera. Pokretanje „Poslovne suradnje malog i srednjeg poduzetništva Republike Hrvatske sa vodećim svjetskim automobiliskim koncernima“ (Daimler - Smart, Porsche, BMW, VW, Renault, Fiat, Chrysler, Ford) na bazi proizvodnje sastavnih dijelova za električna i hibridna vozila. Pokretanje „Cijelogodišnjeg medicinskog turizma i wellnessa u Republici Hrvatskoj„! Jačanje seoskog turizma i turističkog biciklizma, lovnog turizma, planinarenja, raftinga i sportskog ribolova. Ubrzano podnošenje zahtjeva u navedenim vrstama turizma za certifikate održivog turizma: "TourCert", "European Ecolabel", "EarthCheck" i "The Green Kay"!

Korisnicima našeg turizma prezentirati hrvatske hotele, plaže, rijeke i jezera, biciklističke staze, nacionalne parkove, spomenike kulture te domaće festivale putem 3D naočala koje poslužuju "programi" virtualne stvarnosti! Ta vrsta digitalnog marketinga je primjenjiva kako za turističke sajmove tako i za svaki turistički ured (ili TZ) koji prodaju "godišnje odmore"!
Zatim pokretanje organizirane „Ekološke poljoprivrede i stočarstva u Republici Hrvatskoj„! Pokretanje projekata "Vertikalne poljoprivrede i kontejnerskog uzgoja hrane" koji omogućavaju 12-mjesečnu proizvodnju povrća i ribe!

Proizvodnja i montaža "Mini Hidroelektrana (malene vodenice)" na rijeke i veće potoke u svrhu dobivanja električne energije i kao turistička atrakcija!
U Socijalnom području, smanjenje poreza na mirovine zarađene u inozemstvu sa 40% na 20%! Za inozemne mirovine u Republici Hrvatskoj koje su više od 6.001,00 kn umirovljenici plaćaju 40% poreza. Uvođenje laptopa i tableta u škole kao temelja elektroničke pismenosti i digitalizacije te zamjene za „preskupe školske udžbenike“!

Iz programa koje obuhvata Političko područje izdvojio bih uvođenje 10 minutnog dodatka HRT 1 dnevniku u 19.00 sati pod nazivom „Vijesti iz iseljene Hrvatske„! Ukidanje „preskupih i nelikvidnih 20 Županija (15 od 20 posluju u minusu)“, te uvođenje „Pet hrvatskih Banovina“ sukladno državnom grbu Republike Hrvatske! Organizirano učenje hrvatskog jezika (kampovi) za djecu iz iseljeništva na školskim praznicima u Domovini.

Jačanje političkih prava Hrvatskog iseljeništva u Domovini Hrvatskoj! Nakon Izraelaca Hrvati su najraseljeniji narod na svijetu. Prvi puta u povijesti živi više Hrvata izvan Domovine Hrvatske nego u njoj! Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske zamjeniti "MINISTARSTVOM ISELJENIŠTVA"!

Uvesti jednak broj saborskih zastupnika za iseljeništvo (u XI. izbornoj jedinici) kao u drugim izbornim jedinicama, odnosno svesti broj saborskih zastupnika na maksimalno 10 po svakoj izbornoj jedinici! Ukidanje grčke riječi „dijaspora“, te uvođenje službene riječi „Hrvatsko iseljeništvo„! Jačanje opstojnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Vojvodini!

Hrvati diljem svijeta imaju osjećaj da Hrvatska ne ispunjava ustavnu obvezu prema njima. Je li učinkovit Zakon o Hrvatima izvan Hrvatske? Ispunjava li Hrvatska ustavnu obvezu prema Hrvatima u Srbiji?

Ustav je donijet, ali na žalost zakon se teško se provodi. Mi do danas nismo imali niti jedan posjet dužnosnika veleposlanstva iz Beograda unatoč pozivima koje smo slali, kako bi u razgovoru sa njima ukazali na probleme hrvatske zajednice. Do sada nismo osjetili nikakvu učinkovitost Zakona o Hrvatima izvan Hrvatske, osim dobivanja domovnice, a i to sa duljim čekanjem i visokom cijenom takse za podnošenje zahtjeva za domovnicu i takse za izradu putovnice.

Ekonomska situacija u Vojvodini, ali i u cijeloj Republici Srbiji je teška. Apeliram ovaj puta kao kandidat HRVATSKE STRANKE REDA za XI. izbornu jedinicu na hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji da daju šansu našoj mladeži i zadrže ih na ovim prostorima. Kada mladi sami osnuju svoje obitelji treba ih dalje poticati na djelovanje u društvu i očuvanju hrvatske kulturne baštine.

Kako su Hrvati organizirani u Nikincima? Imaju li potporu hrvatskih institucija?

Hrvati u Nikincima konkretno su organizirani samo preko vijerske zajednice i humanitarne organizacije Caritas i u doglednoj budućnosti bi mogli bit preko kulturne udruge ako za to bude zainteresiranosti, koja bi opet ovisila o potpori hrvatskih institucija.

Zanima nas koja je Vaša ocjena trenutnog položaja Hrvata u Srijemu i u cjelini u Srbiji? Što po Vama trebaju mijenjati?

Hrvatski narod koji je starosjedioc u Vojvodini je u teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji. Matična država vodi nedovoljnu brigu o nama. Takva situacija nalaže aktivne političke promjene.
HRVATSKA STRANKA REDA zahtjeva ponovo osnivanje "MINISTARSTVA ISELJENIŠTVA" te jednaki broj saborskih zastupnika za XI. izbornu jedinicu kao u drugim izbornim jedinicama.
Sadašnji "Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske" nije u mogućnosti sa svojih ca. 15 zaposlenika brinuti se za 4 milijuna iseljnih Hrvata.

Slab socijalni sistem u Republici Srbiji, nezaposlenost i niske plaće te slaba prava Hrvata u Srbiji kao starosjedioca uzrokuju kontinuirano iseljavanje mladih iz Vojvodine i cijele Srbije.
Ja želim da se pokrene "proces useljavanja Vojvodine", da vojvođanske oranice budu ponovo zasijane žitom te da Vojvođani nakon tisućljetnog obitovanja na našim prostorima u Vojvodini imaju svoju budućnost ! Posljednjih godina iz Vojvodine se iselilo previše Hrvata. To vodi u pravcu demografskog sloma Vojvodine. To mi ne možemo i nećemo dopustiti!
Kao zastupnik u Saboru boriti ću se da svaki Hrvat u Srbiji ima ista politička prava kao što njihove nacionalne zajednice uživaju u Republici Hrvatskoj. Diskriminacija Hrvata u Srbiji sa našeg stajališta neće se tolerirati.

Kao zastupnik u Hrvatskom Saboru vodio bih brigu o Hrvatskom narodu na području cijele Republike Srbije, boriti se za politička prava Hrvata u Srbiji te matičnoj Domovini, boriti se za "spajanje Iseljene i Domovinske Hrvatske" te prije svega da se "Iseljena Vojvodina može ponovo vratiti kući" i kod kuće živjeti od svoga rada! Zalagat ću se da hrvatske tvrtke pronađu tržište rada u Republici Srbiji te na taj način zapošljavanjem poboljšaju životni standard Hrvatskog naroda u Srbiji.

Sporazum između Republike Hrvatske i Republike Srbije o recipročnoj zaštiti prava manjina potpisan je 2004. godine. Je li to što su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić potpisali 20. lipnja u Subotici Deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske. Ima li poslije susreta predsjednice i premijera vidljivih rezultata na primjenu Sporazuma i na položaj Hrvata u Srbiji?

Deklaracija je potpisana, mada nisam dovoljno upoznat sa provedbom iste. Vjerojatno postoji i akcijski plan ali nisam još imao priliku osjetiti provedbu plana, a sa gledišta običnog pripadnika zajednice, vjerojatno se ništa ne mijenja.

Kako ocjenjujete medijski tretman Hrvata u Srbiji u hrvatskim i srbijanskim medijima?

Medijski tretman je na veoma niskom nivou sa tendencijom da bude i gore, a kada se nekom od povjerenstava i požalite oni samo izbjegavaju odgovornost ili je prebacuju jedni na druge i onda se krug odgovornosti nikad ne zatvori.

Od izbora novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) će u listopadu biti dvije godine. Kako ocjenjujete rad u protekle nepune dvije godine?

Od nedavno sam postao novim članom HNV-a pa najprije želim unaprediti rad krovne institucije, što se tiče protekle dvije godine rekao bih da uvijek može bolje. Lično bih volio da HNV može proširiti svoje nadležnosti u svim oblastima zaštite interesa zajedenice a pogotovo u gospodarstvenoj oblasti.

Ocjenite rezultate nedavno održanih izbora u Srbiji i rezultate koje su ostvarile hrvatske stranke na njima.

Rezultati su skoro pa očekivani na žalost, a što se tiče Hrvatskih stranaka upola slabiji nego predhodnih godina. Prije svega slab odziv Hrvatske zajednice na izborima a i zakon po kojem bi imali zagarantovane predstavnike u parlamentu su doprinjeli ovakvom stanju i rezultatu.

Što biste poručili našim čitateljima?

Pustio bih i da se čuje glas čitalaca, preporučio bih i anketu po kojoj bi se čitaoci izjasnili šta bi to njihovom mišljenju bilo bitno za pročitati i neka sami daju svoje predloge."
Razgovarao Zlatko Ifković



MIRKO PAULIĆ – XI. IZBORNA JEDINICA – HRVATSKA STRANKA REDA – ŽIVOTOPIS I PROGRAM

 


Nema komentara:

Objavi komentar