četvrtak, 4. svibnja 2017.

GRAD DUGA RESA - Rita naj iz hrvatskog,ali bit će psihijatrica!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "radio-mreznica.hr", 02.05.2017
http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/2-5-2017/rita-naj-iz-hrvatskogali-bit-ce-psihijatrica

"Duga Resa - Tek jedan bod na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika nedostajao je da Rita Maria Binički, osmašica iz dugoreške Osnovne škole "Vladimir Nazor" dosegne maksimum na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika. No, i 99 bodova bilo je dovoljno da uzme prvo mjesto i to zajedno s Ozaljčankom Mihaelom Šimunić.
Taj jedan bod uzela joj je riječ "presvijetlo" koju je Rita napisala s "je" umjesto s "ije". No, presvijetlo je definitivno njeno znanje koje je pokazala kao i briljantno rješavanje gramatičkih zadataka koji su bili pred njom.
Natjecanje najboljih iz hrvatskog jezika tražilo je sada samo znanja iz gramatike, a nju Rita Maria "teše" još iz petog razreda. U prva četiri razreda nije imala problema, a kad je krenula "žešća" gramatika, u tome se osjećala kao riba u vodi. Od tog petog razreda uči sama, a i s profesoricom te mentoricom Nikolinom Vrbanić koja ju je i pripremala za ovo natjecanje. I dok njeni kolege muku muče s vrstama rečenica, ona na sve to odmahuje rukom jer joj ne predstavlja ni najmanji problem.

Materinji jezik treba znati
 
- Trebamo znati svoj materinji jezik. Ružno je kad netko napiše ne znam zajedno, kad ne zna č i ć, ili ije i je, kaže Rita, ali i sama priznaje da kad piše poruke, one su daleko od pravopisne čistoće.
Obožava čitanje, a tome može i zaslužiti opširno znanje iz hrvatskog, kako iz književnosti, tako i iz gramatike. Ne voli knjige s "happy endom", već su joj draže one s tragičnim krajem. Sada kada završi osmi razred, planira upisati opći smjer karlovačke Gimnazije, a onda na - medicinu.
- Ne privlači me postati profesorica hrvatskog, više bih voljela studirati medicinu, točnije željela bih biti psihijatrica, odaje nam svoja nadanja.
Ritu je danas cijela popodnevna smjena škole svečano dočekala, glasno pozdravila pljeskom, a od ponosnog je ravnatelja dobila cvijeće, baš kao i njena mentorica Nikolina Vrbanić.
- Ovo je dokaz da naša škola ima pametne i uspješne đake, rekao je ravnatelj Krešo Božičević ne krijući zadovoljstvo uspjehom svojih đaka. A da bi sve bilo kako treba, potrudili su se i sami učenici koji su, upitani u čemu će sljedeće godine dati državnog prvaka, kao "iz topa" odgovorili - priroda."

P.S. Pod slijedecim linkom mozete vidjeti kratki interwiew koji sam imao priliku kod zadnje posjete Dugoj Resi voditi sa gradonacelnikom Tomislavom Boljarom:
 

Nema komentara:

Objavi komentar