utorak, 16. svibnja 2017.

GRAD DUGA RESA U PRAVCU INOVACIJE I NOVIH RADNIH MJESTA: "Boljarov brzi internet: Zagrebačko poduzeće dolazi proizvoditi, škola pokreće “Tehničku gimnaziju”!


Gornja slika i citirani tekstpreuzeti su sa online portala "kaportal.rtl.hr", 16.05.2017

http://kaportal.rtl.hr/boljarov-brzi-internet-dobiva-smisao-zagrebacko-poduzece-dolazi-proizvoditi-igracke-srednja-skola-pokrece-tehnicku-gimnaziju/

"U dugoreškoj Srednjoj školi upravo je završena prva faza građevinskih radova na uređenju Poduzetničkog inkubatora u kojeg bi već do kraja ljeta trebale useliti nove poduzetničke tvrtke, a na taj način otvorit će se i nova radna mjesta. Kompletan projekt vrijedan je 2,8 milijuna kuna i prijavljen je na natječaj Ministarstva gospodarstva za sufinanciranje.

“Napravili smo nešto novo i drukčije”

– Bez obzira na negativno ekonomsko okruženje u državi, mi smo uspjeli napraviti nešto novo i drugačije, povezali smo Srednju školu i gospodarstvo. Ovo je razvojna mjera usmjerena na unapređenje poduzetništva, jačanje zapošljivosti i konkurentnosti. Grad ne može zaposliti ljude, ali može kroz stvaranje podloge osigurati razvoj poduzetništva i na taj način poticati zapošljavanje.

Upravo smo završili prvu fazu građevinskih radova na uređenju inkubatora, slijedi kabliranje, a zatim dolazi namještaj i puštanje u rad. Osnova svega je sinergija između ekologije i informatike. Stalno govorimo o društvu znanja i baš na ovaj način omogućit ćemo mladima da budu konkurentni na tržištu rada kroz školovanje, a vjerujem da ćemo na taj način doprinijeti ostanku mladih u našem gradu – istaknuo je Tomislav Boljar vršitelj dužnosti gradonačelnika prilikom današnjeg predstavljanja i obilaska novouređenih prostora te istaknuo kako Grad Duga Resa i Karlovačka županija imaju odličnu suradnju, a u projektu osim Srednje škole, surađuju i Općine Netretić, Bosiljevo, Barilović i Generalski Stol te Studio dizajn pri
Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Prema njegovim riječima u drugoj fazi slijedi uređenje preostalog prostora i opremanje Inkubatora s najmodernijim 3D printerima i ploterima, koje će moći koristiti tvrtke u Inkubatoru, ali i iznajmiti druge zainteresirane tvrtke. Valja naglasiti kako je prostor prilagođen za kretanje i rad osobama s posebnim potrebama, odnosno kretanju u kolicima, kako bi se mogla zaposliti i naši, inače teško zapošljivi sugrađani.

Pismo namjere 15 tvrtki
– Sve ove ne bi se dogodilo da nije bilo brzog interneta. Duga Resa je na ovaj način s malim proračunom učinila više nego neke sredine s puno više sredstava. Za sada je uloženo 160 tisuća kuna, a Inkubator bi trebao vrata otvoriti najkasnije do kraja ljeta, a do početka školske godine ovdje bi trebalo raditi nekoliko tvrtki, jer imamo pisma namjere petnaestak tvrtki zainteresiranih za dolazak u Inkubator – naglasio je Boljar.



Nakon što je na sličan način zajedničkom suradnjom uspješno realiziran projekt preuređenja dijela prostora u Učeničkom domu u Dječji vrtić, sada se krenulo na stavljanje u funkciju i dijela prostora Škole gdje su nekad bile proizvodne radionice dok su se obučavali tekstilni kadrovi. Uz relativno mala ulaganja, višak kvadrata bit će stavljen u funkciju razvoja i zapošljavanja.

– Ovo je drugi zajednički projekt u kojem surađujemo s Gradom i Županijom. Imali smo višak oko 800 četvornih metara prostora koji se upotrebljavao kao skladište. Stoga smo ga odlučili prenamijeniti, jer želimo krenuti s novim programom Tehničke gimnazije, koja u Hrvatskoj postoji jedino u Varaždinu kao eksperimentalni program.

Tehnička gimnazija je programom prilagođena općoj gimnaziji uz dva strana jezika i ima puno izbornih sadržaja, a kod nas obzirom da grafičke dizajnere i medijske tehničare koji se puno koriste kompjutorima i internetom, odgovaralo bi nam da to budu informatički sadržaji. Stoga je i brzi internet koji ćemo ovdje imati nasušna potreba za realizaciju ovog projekta. U suradnji s Gradom osigurani će biti materijalni, a kadrovske uvjete imamo – najavio je otvaranje novog smjera u Srednjoj školi ravnatelj Nikola Mrzljak te naglasio kako je ovo prilika da se škola još više dokaže i osnaži u novoj mreži škola.

Proizvodnja drvenih i elektronskih igračaka 



Vlasnik tvrtke Nat–nat iz Zagreba, Franjo Jurković, pojasnio je kako će se ova tvrtka baviti proizvodnjom drvenih i krpenih igračaka. U Dugoj Resi su pronašli odličnu suradnju s Gradom, te planiraju prve dvije godine u Inkubatoru raditi na osmišljavanje modela i marketinškom pozicioniranju, a kasnije je plan proširiti proizvodnju.

– U prvoj fazi uzet ćemo 1-2 stolara i jednog strojara, te osobu za šivanje krpenih igračaka. Radit ćemo s drvetom lipe koja je najpogodnija za dječje igračke. Trend u Europi je rast drvenih i elektronskih igračaka, tako da u drugoj fazi planiramo raditi i elektronske igračke – kazao je Jurković dodajući kako je cilj stvoriti kompletan hrvatski proizvod od sirovine do izrade.

Nezavisna lista ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI, HSS - DUGA RESA i   SDP - DUGA RESA koalicijski su partneri na lokalnim izborima 2017 za grad Dugu Resu. 

Zajednicki koalicijski kandidat za gradonacelnika Duge Rese je sadasnji gradonacelnik gospodin TOMISLAV BOLJAR



Pod slijedecim linkom mozete vidjeti kratki interwiew koji sam imao priliku u travnju voditi sa gradonacelnikom Tomislavom Boljarom: 
  

Nema komentara:

Objavi komentar