utorak, 16. svibnja 2017.

KADA MEDIJI DEZINFORMIRAJU JAVNOST - Reakcija iz Duge Rese: Uporaba amfiteatra je potpuno zakonita, nastavljamo s brojnim manifestacijama! + KOMENTAR



Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "kaportal.rtl.hr, 16.05.2017

http://kaportal.rtl.hr/uporaba-amfiteatra-je-zakonita

"Priopćenjem su iz Gradskih službi Duge Rese reagirali, kako su napisali, “radi pojašnjenja određenih navoda, koji su se pojavili u medijima te radi istinitog informiranja javnosti”, a vezano za zakonitost korištenja amfiteatra u gradskom parku.


Priopćenje koje potpisuje pročelnik gradske službe Davor Bartolac prenosimo u cijelosti:

Prema zaključku iz završnog izvješća glavnog nadzornog inženjera Mate Ćurića, dipl. inž. građ., ovl. inž. građevinarstva iz tvrtke VIACON d.o.o. Samobor od dana 21. 04. 2017. godine, koji je obavljao poslove stručnog nadzora izvođenja radova na građevini amfiteatra u Duga Resi, građevina amfiteatra „se može pustiti privremeno u uporabu do izdavanja uporabne dozvole, budući su svi radovi na bitnim zahtjevima za građevinu izvedeni, kao i svi radovi predviđeni projektom i građevinskom dozvolom te ne postoje ikakve opasnosti koje bi se mogle pojaviti u tom periodu do izdavanja uporabne dozvole“.


Prethodno navedeni citat iz završnog izvješća nadzornog inženjera je, upravo prema stavu samog nadzornog inženjera, potpuno sukladan pozitivnim zakonskim propisima, koji reguliraju materiju gradnje.
Stoga je Grad Duga Resa imao vrlo jasnu pravnu osnovu stavljanja u privremenu uporabu građevine amfiteatra, a svi suprotni navodi su ne samo pravno neutemeljeni, već i tendenciozni i usmjereni isključivo u predizborne svrhe.
Od onog trenutka kada je glavni nadzorni inženjer omogućio privremenu uporabu predmetne građevine, na istoj se održavaju različite manifestacije na zadovoljstvo velikog broja građana Duge Rese, a oni, koji smatraju da tome nije tako, slobodni su provesti anketu među građanima Grada Duge Rese, rezultati koje ankete će ih sigurno razuvjeriti.

Danas, odnosno dana 16. svibnja 2017. godine, bit će izdana uporabna dozvola Gradu Duga Resi za rečenu građevinu.

Dakle, zaključno rečeno, Grad Duga Resa posjeduje pravno valjanu dokumentaciju za predmetnu građevinu, stavio je istu u privremenu uporabu do 16. 05. 2017. godine na temelju valjane pravne osnove i zadovoljeni su svi ostali uvjeti, pa i u pogledu zaštite od buke, kao i sanitarni uvjeti, za uporabu te građevine na, kao što smo već naglasili u ovom priopćenju, zadovoljstvo velikog broja građana Grada Duge Rese.

Ujedno, već sada Grad Duga Resa najavljuje da će se na prostoru amfiteatra nastaviti održavati brojne kulturne i glazbene manifestacije, što će svakako biti dodana vrijednost urbanoj vizuri našeg grada, kao i podizanju kvalitete života."

KOMENTAR:

Svi mi znamo da mediji zive od senzacionalizma. Ako je neka vijest negativna i malo "izokrenuta" svi ce je rado procitai, a samim tim izdavacka kuca ce  zaraditi svoj kruh.

S druge strane medijske vijesti koje su pozitivne i objektivno napisane nece naici na "otvoreno uho" citaoca te ce tako medijska kuca manje i zaraditi.

Danasnje novinarstvo se uveliko udaljilo od nacela "istinitosti" i "objektivnosti". Primjer: u Njemackoj nam mediji serviraju tako preuredjene i nasem uhu prihvatljive informacije da nas uopce niti ne informiraju vec dezinformiraju nekom vijescu. Sve u cilju zadrzavanja mira i statusquoa. Mediji su vrlo cesto privrzeni i jedoj politickoj struji, odnosno frakciji. To je posebno izrazeno u predizbornim kampanjama. U Njemackoj su mediji naklonjeni "ljevici" tako da su i informacije koje dobivamo preko dnevnog tiska i televizije "lijevo nategnute". Medjutim nije ni puno bolje u drugim zemljama. Novinarstvo se uistinu udaljlo od "borbe za istinitost".

Koji su osnovni razlozi te pojave?

Mnoge medijske kuce zaposljavaju novinare na honoralnoj bazi. Njima  je vazan svaki artikl koji medijska kuca objavi te svaki klik u drustvenim mrezama. Mogli ste primjetiti i u facebooku kako hrvatski novinari ubacuju svoje clanke sa zeljom da dobiju po koji klik te povecaju citanost.

Ja se takodjer bavim vec duze vrijeme nekom vrstom novinarstva te pisem blog. Medjutim kod mene je novinarstvo hobi te pisem na volonterskoj osnovi, bez financijske naknade. Pisao sam za dosta internet portala - volonterski medjutim najcesce za to pisanje sam pokupio "nezahvalnost urednika" pa sam od takve vrste pisanja i odustao. Moram napomenuti daje bilo i vrlo korektnih urednika portala za koje sam prije par godina pisao volonterske clanke. Medjutim vratimo se temi.

Medijske kuce pored honoralnih djelatnika takodjer zaposljavaju i stalne djelatnike, ali ni oni se ne nalaze bas u sjajnoj poziciji. Ako pisete ono sto se glavnom uredniku ne svidja ili ako imate slabu citanost vasih artikala, morat cete razmisljati o nekom drugom poslu jer kao novinar necete moci dugo opstati.

U tako nezahvalnoj situaciji te trezisnoj koknurenciji mediji postaju "neprofesionalni" i "jedino profitom orijentirani". Laganje postaje pravilo, a ne iznimka, cenzurirani tekstovi svakodnevnica. Takovo novinarstvo i takovi mediji ne trebaju nikome.

Ja apeliram na medije u Republici Hrvaskoj da u ovoj predizbornoj kampanji zadrze novinarsku profesionalnost i objektivnost. U lazi su kratke noge, narod to prepozna te se najcesce u takovim slucajevima okrece objektivnom informiranju putem interneta.

Nezavisna lista ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI, HSS - DUGA RESA i   SDP - DUGA RESA koalicijski su partneri na lokalnim izborima 2017 za grad Dugu Resu. 

Zajednicki koalicijski kandidat za gradonacelnika Duge Rese je sadasnji gradonacelnik gospodin TOMISLAV BOLJA




Pod slijedecim linkom mozete vidjeti kratki interwiew koji sam imao priliku u travnju voditi sa gradonacelnikom Tomislavom Boljarom:


Nema komentara:

Objavi komentar