utorak, 16. svibnja 2017.

POČETAK SUĐENJA Georg Gavrilović: Optuženik za ratno profiterstvo!



Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa onlineportala "objektivno.hr", 16.05.2017

http://objektivno.hr/pocetak-sudenja-georg-gavrilovic-optuzenik-za-ratno-profiterstvo-90064


"U srijedu 17.svibnja u 9 sati na Županijskom sudu u Zagrebu Georg Gavrilović će pred sutkinjom Renatom Miličević stati kao prvi optuženik za ratno profiterstvo u Hrvatskoj. Optužnicom ga tereti USKOK za period od 11.studenog 1991. kada je potpisao ugovor o kupnji pet poduzeća Mesne industrije „Gavrilović“ do kraja listopada 1992.godine da je „za vrijeme Domovinskog rata i stanja opasnosti za održivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske, koristeći takve ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane Republike Hrvatske, u nakani da se značajno nepripadno materijalno okoristi neosnovanim iskorištavanjem imovine Republike Hrvatske…“.

Optuženik s diplomatskom putovnicom

Bez ikakvih namjera da na bilo koji način svojim objavama utječemo na rad suda, što je i zakonom regulirano, svakako ipak želimo skrenuti pozornost na činjenice koje pred sam sud, Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova postavljaju nezaobilazna pitanja od kojih je najveće upravo ono koje se dotiče diplomatskog statusa Georga Gavrilovića.

IMG_8673

Naime, iako je optuženik za ratno profiterstvo, Georg Gavrilović, kao državljanin Republike Austrije i Sjedinjenih Država, i danas uživa status Trgovačkog atašea za Grad Rijeku. Po izjavi Mate Granića, koji mu je i potpisao dodjelu tog statusa 1994.godine, taj mu je status trebao biti ukinut.

„Koliko ja znam, kada se vodi bilo kakav postupak, taj status se treba ukinuti ali s obzirom na to kako je Georg austrijski državljanin, za tu je proceduru nadležno Ministarstvo vanjskih poslova matične mu zemlje, dakle – Austrije“, uputio nas je nekadašnji ministar vanjskih poslova RH. Obratili smo se, tako, ‘Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres‘ ali još iščekujemo njihov odgovor.

Na naša tri upita, što putem elektroničke pošte i osobno odlaskom u MVEP, nitko od nadležnih u Hrvatskoj nije nam nikada odgovorio o pitanju diplomatskog statusa optuženika Georga Gavrilovića a nimalo srdačniji nisu bili niti predstavnici Republike Austrije u Veleposlanstvu u Radničkoj cesti.
Ne ulazeći u traženje razloga šutnje ovih dviju institucija, ističemo kako je neosporna nezakonitost, i to međunarodna, već u samom početku zasjenila ovo suđenje, prvo za ratno profiterstvo."

Iva Anzulovic, citat, facebook, 16.05.2017

"Sutra je uistinu u mom životu poseban dan.
Primila sam mail od Turudića koji mi je dao dopuštenje
da Tony i ja budemo u sudnici sutra a samo moja duša zna koliko je dug bio put do sutrašnjeg ročišta od one večeri 2013. kada su Petrinjci došli k meni doma, sjeli u kuhinju, Pero Trkulja pitao:
"Jeste li voljni pisati o Gavriloviću?"
a ja potvrdila i obvezala se priču odraditi do njenog kraja.
Sa lošim (sad bivšim) brakom, sa dvoje djece i
samo 600kn mjesečnih primanja, krenula sam u novinarsku
avanturu života i dala apsolutno sve od sebe.
Nikada nisam požalila niti posumnjala u sebe i svoj cilj, nikada.
Što su okolnosti bile teže, to sam bila motiviranija i jača.

Cilj je robija svim, svim ratnim profiterima
ali od negdje se moralo krenuti a najpoštenije je od - prvih.
Već danas sam svojim cicibanima u povijest upisala svu svoju ljubav i zauvijek su jedini klinci koji svakom bezubom tigru mogu reći - moja mater je dovela prvog ratnog profitera na sud,a tvoja?
Ipak, više od svega, Luka i Matea su gledali kako se predanim radom, odricanjem, karakterom, dosljednošću i poštenjem, uz smijeh i veselje, sve može postići.
I na tome vam hvala, Gavrilovići. "

Nema komentara:

Objavi komentar