srijeda, 31. svibnja 2017.

Umjetničko - socijalni projekt "LICHTER-BILDER-SCHAU" dovodimo u DUGU RESU!



PODACI O PROJEKTU


NAZIV PROJEKTA: „LICHTER – BILDER – SCHAU“

hrvatski slobodan prijevod "ŠOU SVJETALA i SLIKA"


CILJEVI PROJEKTA:


1. Projekt ima za cilj da okupi hrvatsko iseljeništvo u gradu Štuttgartu i njegovoj okolici te kroz umjetnički program dodatno poveže naše iseljenike i pojača kako umjetničku tako i domoljubnu sinergiju.


2. Projekt ima za cilj da ojača interkulturelnu suradnju između pripadnika Hrvatskog naroda u Stuttgartu i okolici sa pripadnicima njemačkog naroda te drugim narodima i nacionalnostima koji žive u glavnom gradu Baden-Württemberga! U gradu Stuttgartu živi preko 120 različitih nacija našeg planeta. Preko 55% stanovništva grada Stuttgarta ima migracijsku pozadinu (porijekolom nisu pripadnici njemačkog naroda).


3. Pored umjetničkog, socijalno djelovanje projekta!
Pod aspektom socijalnog djelovanja projekta podrazumijeva se omogućiti djeci slabijeg imovinskog stanja besplatno sudjelovanje u umjetničkim radionicama jednom tjedno, dva sata.
Pored toga socijalno-umjetnički aspekt djelovanja projekta obuhvaća i povremeno održavanje izložbi u kojima sudjeluju i djeca svojim radovima ili u kojima sudjeluju samo djeca.
Do sada je Lichter-Bilder-Schau suradjivao sa državnim uredom za mlade Stuttgarta (Jugendamt Stuttgart) u vezi realizacije gore navedene treće točke.

Projekt Lichter-Bilder-Schau je po treći puta promijenio prostor za održavanje izložbi zbog kontinuirane potrebe za sve većim izložbenim prostorom. Također je projekt u potrazi za prostorom za održavanje tjedne radionice za djecu. Kada bude pronađen adekvatan prostor sklopiti će se ugovor sa "Jugendamt-om" Stuttgart u vezi opisane treće točke.

Od svibnja 2017. vodstvo projekta u Stuttgartu je donijelo odluku da će na svakoj izložbi jedan od umjetnika-učesnika izložbe "aukcijski" prodati jednu svoju sliku te kompletan novac od prodaje slike uplatiti u punom iznosu u socijalni projekt koji umjetnik sam odredi. Potvrda o uplati biti će online prezentirana i dostupna široj javnosti.

Za 6. Lichter-Bilder-Schau u Stuttgartu koji će se održati u Atelieru Roman Ryzhow, 07.07.2017 sa početkom u 21.00 sati, na adresi Kriegsbergstrasse 28, na drugom katu, aukcijski će biti porodana slika: "Die Winterphantasie 2", 40x30 cm, Papir, Akril boja / sprej sa startnom cijenom od 20€ (u startnu cijenu je već uključena rama za sliku koja košta 10€).
Kompletan iznos od prodane slike biti će uplaćen u njemačku udrugu "SOS Kinderdorf e.V." te će uplatnica biti "online" dostupna u skeniranom obliku široj javnosti.


4. Projekt Lichter-Bilder-Schau INTERNACIONALNO DEFINIRATI putem izdavanja "besplatnih franšiznih licenci" za gradove koji žele sudjelovati u projektu. Prvi grad koji će biti predmet razgovora o izdavanju besplatne franšizne licence je grad Duga Resa. Prilikom prvog idućeg posjeta Domovini dogovoriti ću sastanak sa gradonačelnikom grada gospodinom Boljarom te gospodinom Črnogeljom, prezentirati franšizni projekt te ako sve strane budu suglasne potpisati će se franšizna licenca.
Samim potpisom licence Dugorešanke i Dugorešani mogu računati sa 1. Lichter-Bilder-Schau u Dugoj Resi početkom jeseni (rujan/listopad 2017)!



DETALJAN OPIS PROJEKTA:

Internacionalni projekt "Šou svjetala i slika" startan je u svibnju 2014. godine. On je imao na početku za cilj da okupi manju grupu mojih prijatelja i poznanika te da na umjetničkim susretima produbimo povezanost Hrvata u Stuttgartu i okolici. Prvotno je bilo planirano da umjetnička izložba bude samo "povod" okupljanja, a da na susretu bude diskutirano o svim esecijalnim pitanjima koja su bitna za hrvatsko iseljeništvo te Domovinu Hrvatsku, od ekonomskih pitanja do sporta, kulture i politike.


Prvi "Šou svjetala i slika"održan je 27.11.2014 godine. Okupilo se je oko 15 mojih prijatelja i gostiju te nekoliko naših prijatelja Njemaca. Šou je trajao ca. 3 sata. Organizacijski je bio proveden u dva dijela. Na samome početku posjetioci su mogli u ugodnoj atmosferi razgledati umjetnička djela u fizičkom obliku, a u drugom dijelu kada je stigla večer kompletan je umjetnički asortiman "projektorom" bio projeciran na zid susjedne zgrade čime smo postigli efekat "svjetala i slika". Taj efekat je dodatno pojačan paljenjem malenih svijeća koje su bile postavljene na ulazu u prostor gdje se održavao šou i koje su gorile do kraja susreta.
Prvi susret je postigao željeni efekt kako u umjetničkom smislu, tako i u smislu jače sinergije Hrvata grada Stuttgarta i njemačkih prijatelja. Diskusija se vodila pretežno na hrvatskom jeziku, a njemačkim prijateljima smo pokušali približiti Republiku Hrvatsku u onom obliku koji ne poznaju sa "godišnjih odmora u Hrvatskoj". Govorilo se o potencijalima koje Republika Hrvatska nudi, o potencijalu Hrvatskog iseljeništva te o mogućim projektima u Domovini iz područja održivog razvoja i zelenih (neškodljivih) tehnologija. Također je bila i diskusija o omjetnosti, ali je ona zauzela manji dio razgovora. 

Link koji prikazuje slike:
  


Drugi "Šou svjetala i slika" održan je 26.02.2015 godine po istom principu kao i prvi. Publika je bila mnogobrojnija. Pored Hrvata iz Stuttgarta i okolice bili su ovaj puta pozvani i štićenici "KBV" (udruga osoba sa teškim invaliditetom) koji su bili prvi naši susjedi ateliera te djeca iz susjedstva koja su sa svojim dječjim radovima dali posebnu kvalitetu šoa. Druga izložba je bila apel socijalne osjetljivosti, točnije onih koji trebaju najjaču zaštitu društva, a to su osobe sa teškim invaliditetom i djeca. Mnogobrojni hrvatski prijatelji umjetnosti i druženja su doprinjeli da umjetnost padne u drugi plan te se prioritet u razgovorima dao hrvatskoj politici i ekonomiji. U to vrijeme je bio već početak predizborne kampanje za državne izbore u RH 2015. Međutim i tema hrvatskog sporta je bila nezaobilazni dio muškog dijela hrvatske publike. Na drugom šou je naš njemački prijatelj napravio logorsku vatru te organizirao spremanje "dječjeg bezalkoholnoh punča". Vatra u noći, upaljene svijeće te projecirana umjetnička djela na zid susjedne zgrade ostavila su nezaboravan doživljaj. Moj najuži krug hrvatskih prijatelja i ja donijeli smo odluku da "Šou svjetala i slika" treba bezuvjetno ići dalje te organizirati novi susret. Teme o kojima se diskutiralo na susretu, a vezane su kako za Domovinu tako i za Iseljenu Hrvatsku nastavile su narednih dana produbljenom diskusijom na "kavi". Najviše se diskutiralo o trenutačnoj politici u Domovini te o poziciji hrvatskog iseljeništva u Domovini i van nje.

Link koji prikazuje slike:




Treći "Šou svjetala i slika" održan je 07.05.2015 godine. Kvaliteta "Šoa" je bila iz susreta u susret bolja. Svaki puta smo imali sve veći broj posjetioca. Na trećem šou bilo je prisutno tijekom cijele večeri oko 40 prijatelja druženja i umjetnosti. I ovaj puta djeca umjetnici su izložili svoje radove što je upotpunilo kvalitetu izložbe. Naši stari prijatelji "štićenici KBV udruge" su nas i ovaj puta počastili svojom nazočnošću. Na trećem susretu nismo mogli sprovesti projekciju slika na zid pošto je dan bio gotovo do 22.00 sata, a tada smo morali već raspustiti skup. Ovaj puta osim "dječjeg punča" (izbjegavali smo konzumiranje alkohola zbog prisutnosti djece) organizirali smo roštilj te pripremili ukusno meso i krumpir sa roštilja.

Teme o kojima se vodila diskusija među Hrvatima iz Stuttgarta, ali i sa Njamačkim prijateljima bile su isključivo političko-ekonomskog karaktera. Predizborna kampanja 2015 je bila u to vrijeme u punoj snazi i svako je imao neku ideju ili prijedlog kako učiniti Domovinu konkurentnijom, ekonomski snažnijom, ekološki čišćom i politički stabilnijom. Ja se godinama bavim održivim razvojem što podrazumijeva korištenje zelenih (neškodljivih) tehnologija te racionalno korištenje resursa. Moju ljubav prema održivosti tijekom godina sam jednim dijelom prenio i na moje prijatelje. Samim time je tema održivosti Republike Hrvatske te ekonomskog razvoja gotovo uvijek na repertoaru naših susreta. Sinergija Hrvata iz Stuttgarta je kroz treći susret osnažena, mnogobrojne ideje su izrečene. Hrvati Stuttgarta imaju potencijal i želju svojim znanjem, iskustvom i hrvatskim srcem dalje pomagati Domovinu kao što je do sada činjeno.
Shodno tome sa mojim prijateljima iz Stuttgarta donio sam odluku da će se projekt "Šou svjetala i slika" nastaviti. Nakon pauze od oko godinu dana slijedeći (četvrti) susret planiramo održati u lipnju 2016. Pripreme za održavanje 4. susreta su u punom tijeku. Kvalitetom susreta kako u umjetničkom pogledu tako i u pogledu sinergije Hrvata Stuttgarta i njemačkih prijatelja želimo nadmašiti dosadašnje susrete.

Na taj način zadržati ćemo kontinuitet održavanja susreta 4 puta godišnje. U gradu Stuttgartu postoje mnoge hrvatske organizacije, udruge, sportski klubovi te Hrvatska katolička misija koji okupljaju hrvatsko iseljeništvo. Projekt "Šou svjetala i slika" nadopunjuje ponudu te omogućava Hrvatima Štuttgarta i okolice u umjetničkom ambijentu diskutirati o svim temama vezanim za Domovinu i život u iseljeništvu. Ja se nadam da će navedeni projekt u budućnosti poprimiti internacionalni karakter te da ćemo uspjeti bar jedan susret održati u Zagrebu gdje ćemo na susretu spojiti Domovinu i Iseljenu Hrvatsku. Međutim to je dugoročni cilj. Slike o održavanju prva tri susreta možete pogledati u mome osobnom online ateljeu koji se nalazi u Facebooku pod nazivom:
Atelier DK – Freie Kunst, odnosno direktno pod linkom,




Četvrti "Šou svjetala i slika" u Stuttgartu održan je 23. lipnja 2016. godine u Bistrou "Krempels"!
Pošto se povećao broj umjetnika na 5 stari prostor u Atelieru Baur od 40m² u kojem smo održali prve tri izložbe nije bio više dovoljno velik. Za izvođenje 4. izložbe izišao nam je u susret stari prijatelj Zlatko Jušinski te u Bistrou svoje kćerke Moni Jušinski omogućio izvođenje izložbe. Hvala Zlatko još jednom!
Broj umjetnika volontera koji su se uključili u projekt Lichter-Bilder-Schau kao što sam već iznio povećao se na 5!

U fizičkom i virtualnom dijelu izložbe sudjelovali su slijedeći umjetnici:
1. Swen Hartwick
2. Reza J. Mousavi
3. Rudo Čavar
4. Hugo Carrillo
5. Dražen Katić

Kamera-Team su sačinjavali: Dirk Lewandowski i Felix Talanga,

Da ne bi previše duljio o opisu 4. izložbe slike možete pogledati pod slijedećim linkom:



Peti "Šou svjetala i slika" u Stuttgartu održan je u "Atelieru Roman Ryzhov" 20. svibnja 2017. godine.
Broj umjetnika se povećao na 7 te su u realnom i virtualnom dijelu izložbe nastupili slijedeći umjetnici-volonteri:
1. Swen Hartwick
2. Reza J. Mousavi
3. Rudo Čavar
4. Hugo Carrillo
5. Ilonka Vukas
6. Roman Ryzhov
7. Dražen Katić

Kamera-Team su sačinjavali: Dirk Lewandowski i Felix Tananga.

Glasnogovornici izložbe su bili: Roman Ryzhov i Hugo Carrillo.

5. Lichter-Bilder-Schau u Stuttgartu je u realnom dijelu izložbe prezentirao temu "Ulje na platnu". Akademski slikar gospodin Ryzhov nas je sve zadivio ljepotom slikarstva, slikarskim realizmom i posebnim zračenjem kojim isijavaju slike ulja na platnu.
Poseban efekat virtualnog dijela izložbe su dali mozaik uradci gospodje Ilonke Vukas. Pošto se gospodja Vukas nalazila u Domovini to je za našu izložbu u Stuttgartu bio veliki gubitak. Gospodja Vukas ima ambicije u Domovini pokrenuti"umjetničko-socijalni projekt", radionice mozaika za djecu!
Gospodja Vukas mi je u zadnjoj konverzaciji potvrdila da ona također ima želju i volju nastupiti u Lichter-Bilder-Schau u Republici Hrvatskoj, ako se u to vrijeme bude nalazila u Domovini, pa nam se za nadati da ćemo je već na jesen vidjeti "uživo" sa svojim mozaik-uradcima na prvoj izložbi u Dugoj Resi!

Link za galeriju gospodje Vukas: 

Više o 5. Lichter-Bilder-Schau u Stuttgartu možete vidjeti u galeriji slika pod slijedećim linkom:



6. Lichter-Bilder-Schau u Stuttgartu planira se za rujan 2017. Svi učesnici projekta Lichter-Bilder-Schau-a su volonteri i rade bez ikakve financijske naknade. Izložbe imaju umjetničko-socijalni karakter i komercijalna prodaja slika na izložbama te vođenje prodajnih razgovora je strogo zabranjeno.
Projekt Lichter-Bilder-Schau je do sada financiran privatnim sredstvima članova projekta. Na izložbama u Stuttgartu imamo uvijek ponudu "grickalica" te vina i bezalkoholnih pića. Na izložbama ne primamo donaciju i ne prodajemo piće!


Poštovani prijatelji umjetnosti,

ako je gore opisani projekt "Šou svjetala i slika" potaknuo Vašu znatiželju, ako želite projekt startati i u Vašem gradu u suradnji sa gradskom upravom i socijalnom službom grada (odjel za djecu) obratite nam se bez ustezanja.
Nakon završenih lokalnih izbora 2017 svi ćemo imati malo više vremena pa ćemo se mi u Stuttgartu angažirati na pisanju "franšizno-licencnog ugovora". Kad ugovor bude gotov biti će ga moguće u online-obliku dobiti preko e-mail-a. Tada će biti vrata Lichter-Bilder-Schau-a na internacionalnoj pozornici širom otvorena!

Ugodan dan i lijep pozdrav iz Stuttgarta!

Dražen Katić


Nema komentara:

Objavi komentar