subota, 10. veljače 2018.

Marijana Petir tražila očitovanje zašto Hrvatska u Vijeću nije glasovala protiv GMO-a + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su saonline portala "kamenjar.com", 04.04.2017

https://kamenjar.com/marijana-petir-trazila-ocitovanje-zasto-hrvatska-vijecu-nije-glasovala-gmo-a/

"U hrvatskim je medijima u posljednje vrijeme objavljeno nekoliko članka u kojima se navodi kako je predstavnik Republike Hrvatske na glasovanju Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje 27. siječnja bio suzdržan u vezi novog prijedloga Komisije koji bi omogućio autorizaciju dvije GMO sorte kukuruza (Bt11 Syngenta i 1507 Dupont) i reautorizaciju postojećeg GMO sjemena Mon 810 (Monsanto) za daljnju kultivaciju na području Europske unije.

Također, prema informacijama objavljenima u jednom dnevnom listu, takav je stav predstavnika RH u Stalnom odboru ponovljen i prilikom glasovanja o odobravanju kultivacije i uvoza novih sorti GMO kukuruza 28. ožujka ove godine.

Zastupnica Petir tim je povodom uputila dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem je izrazila svoje neslaganje s takvim stavom i zatražila je očitovanje.
Zanima me razlog zbog kojeg je Hrvatska, koja na svom teritoriju zabranjuje sjetvu GMO sjemena i uzgoj genetski modificirane hrane, ostala suzdržana  oko ovog prijedloga i nije glasovala protiv njega“, pitala je Petir ministra Tolušića.

U svom dopisu ona ističe da su mnogobrojni hrvatski građani, brojne jedinice lokalne uprave, kao i sve županije službenim odlukama na razini predstavničkih tijela izrazile svoj stav protiv GMO-a i svoju potporu dale tradicionalnoj i ekološkoj poljoprivredi. „Ta politika već godinama je jedna od rijetkih politika oko koje postoji jedinstveni stav i vladajućih i oporbe i taj se stav nije mijenjao do ove odluke – ističe Petir.

Ona podsjeća da hrvatska poljoprivreda svoju prednost vidi u visoko očuvanom okolišu u kojem se proizvodi visokokvalitetna hrana tradicionalnim načinom poljoprivrede ili ekološkom proizvodnjom.
Hrvatska poljoprivreda izgradila je taj imidž mukotrpnim radom poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji svoju konkurentnost na tržištu u poplavi jeftine nekvalitetne te u posljednje vrijeme i hrane sumnjive zdravstvene ispravnosti koja dolazi iz uvoza mogu ostvariti isključivo visokom kvalitetom i dodatnom vrijednošću proizvoda zbog tradicionalnog i ekološkog načina uzgoja poljoprivrednih proizvoda i prodaje u kratkim lancima opskrbe hranom – navodi Petir.

U vremenu podijeljenog mišljenja država članica, njezinih predstavnika i zastupnika po ovom pitanju kako u Europskom parlamentu tako i u Vijeću, svaka promjena stava hrvatskih predstavnika može narušiti krhku kompetitivnu prednost domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Svaka promjena stava po mom dubokom uvjerenju protiv je interesa građana Hrvatske i hrvatskih proizvođača – navela je Petir i nastavila: ‘Moram naglasiti kako je moj stav da Hrvatska treba ostati zemlja slobodna od GMO-a u dva navrata (Pisana izjava na temelju članka 136. Poslovnika Europskog parlamenta o europskim regijama bez GMO-a te Inicijativa za proglašenje regije Aple-Adria područjem slobodnim od GMO-a) podržao i gospodin Andrej Plenković, tadašnji zastupnik u Europskom parlamentu, a danas hrvatski premijer.’

U svom odgovoru na upit zastupnice Petir, Ministarstvo poljoprivrede  ističe kako su prijedlozi Provedbenih odluka napisani na način, da se u Dodatku spomenutih Odluka navodi izuzeće od uzgoja GMO na teritoriju svih država članica koje su prethodno podnijele takav zahtjev.

Izuzeće su uz Hrvatsku zatražile: Bugarska, Grčka, Francuska, Cipar, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Slovenija, Danska, Poljska, Njemačka, Malta, Italija, Litva, dio Belgije (Valonija), Nizozemska i dio Ujedinjenog kraljevstva (Sjeverna Irska, Wales i Škotska).

„To je i razlog zbog kojeg je u ime Republike Hrvatske, kao nadležno tijelo Ministarstvo zdravstva uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede glasovalo suzdržano zbog mišljenja da bi glasovanjem protiv Odluka to značilo da smo i protiv izuzeća od uzgoja GMO na teritoriju RH“, stoji u odgovoru koji je zastupnica Petir dobila iz Ministarstva poljoprivrede.
U Ministarstvu su suglasni sa stavom zastupnice Petir da je u RH zabranjen uzgoj GM usjeva, (bez obzira na konačni završetak procedure donošenja Odluka, koje su upućene na Žalbeno vijeće u EU, jer nije postignut potreban konsenzus) te navode da će kod sljedećeg glasovanja na temu GMO-a Hrvatska glasovati protiv."

KOMENTAR:


Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Njemacki Bundestag je prije nekoliko mjeseci odobrio upotrebu Glikofosfata za narednih 5 godina. Sabor je odobrio upotrebu GMO hrane u Hrvatskoj. Obadva parlamenta odlucila su protivno volje svojih naroda koji ih hrane i oblace! To nije demokracija vec oligarhijska vladavina koncerana putem politickih marioneta. Demokracija je skracenica od dvije grcke rijeci:

Demos = Narod

Kratos = Vladavina

VLAST NARODA

Nas Politicki pokret je gore opisanu problematiku definirao u svome predizbornom programu kako slijedi, citiram: 


3. Pokretanje organizirane „Ekološke poljoprivrede i stočarstva u mojoj izbornoj jedinici„!
Pokretanje projekata "Vertikalne poljoprivrede i kontejnerskog uzgoja hrane" koji omogućavaju 12-mjesečnu proizvodnju povrća i ribe!
Jačanje pčelarstva. Pokretanje projekata "Gradsko - seoskog pčelarstva
 
 
4. Dodatno subvencioniranje „Ekološke poljoprivrede i stočarstva u mojoj izbornoj jedinici“, također pojačano subvencioniranje istih kroz fondove Europske unije.
5. Očuvanje ribljeg fonda u rijekama, jezerima i Jadranskom moru. Očuvanje cjelokupne flore i faune u mojoj izbornoj jedinici!

7. Proglašenje dodatnih „parkova prirode i biotopa“ zaštićenim područjima u mojoj izbornoj jedinici!

4. Pokretanje marketinške akcije: "Kupujmo domaće – kupujmo regionalno"!
Navedena marketinška akcija je nasljednica marketinške akcije "Kupujmo hrvatsko" koja se prije više godina sprovodila u Republici Hrvatskoj. Izborne jedinice trebaju hitno zaštitu i jačanje malog i srednjeg obrta te OPG-ova od dominacije stranih koncerana na područjima izbornih jedinica. Mali i srednji obrt je temelj ekonomske stabilnosti i glavni izvor BDP-a svake ekonomski razvijene zemlje.
Domaća i regionalna kupnja podrazumjeva kupovinu domaćih proizvoda (prije svega hrane i pića) od domaćih obrtnika (OPG-ova) na području maksimalno 50 km od mjesta stanovanja.
Ova akcija je odgovor na dugogodišnje plansko uništavanje sela i obrta Domovine Hrvatske!
 

Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  


Nema komentara:

Objavi komentar