Samstag, 24. Februar 2018

Novi podaci Eurostata otkrivaju kako Hrvatska uništava budućnost svoje djece + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "index.hr", 24.02.2018

http://www.index.hr/vijesti/clanak/novi-podaci-eurostata-otkrivaju-kako-hrvatska-unistava-buducnost-svoje-djece/1027247.aspx

"EUROSTAT je objavio zanimljive podatke za 2016. godinu o tome koliko se u pojedinim članicama Europske unije koriste usluge formalne brige o djeci do 12 godina, poput vrtića, jaslica, dnevnog boravka za djecu, posjeta medicinskih stručnjacima i raznih drugih aktivnosti koje su osmišljene za djecu, a Hrvatska je ponovno, i nažalost nimalo iznenađujuće, među najgorima.

Najmanje mališana u članicama EU-a koristi usluge formalne brige o djeci u Latviji (1 posto), dok je Hrvatska predzadnja s 2 posto. Nasuprot tome, na prvom mjestu je Danska u kojoj 86 posto djece koristi formalne usluge brige o djeci, a nakon nje slijede Švedska (70 posto) i Velika Britanija (65 posto).
Kada se pogledaju prosječni podaci za cijelu Europsku uniju, 39 posto djece do 12 godina koristi formalne usluge za djecu, dakle otprilike svako 4 dijete od 10. 29 posto koristi usluge za djecu koja se moraju plaćati, a 10 posto one koje su besplatne. 68 posto kućanstava na nivou EU-a je zadovoljno pristupom koji imaju za usluge za djecu, a kao glavni razlozi nekorištenja ovih usluga navode se nedostatne financije (16 posto) i nedostatak slobodnih mjesta (4 posto). Eurostat u svojem izvještaju ističe da je briga od djeci i podrška njihovom razvoju jedan od dvadeset ključnih principa u Europskom stupu socijalnih prava.
Bolji socijalni sistem na sjeveru i zapadu Europe
Hrvatska se sa svojih katastrofalnih 2 posto nalazi u skupini zemalja kao što su još Slovačka (3 posto), Estonija i Španjolska (4 posto), Češka (5 posto), Litva (6 posto), Italija (8 posto) i Bugarska (9 posto). Podaci još jednom pokazuju da je na sjeveru i zapadu Europe socijalni sistem bolje osmišljen, efikasniji i dostupniji građanima nego na istoku i jugu. 
No, zanimljivo je da su Hrvati jako zadovoljni s pristupom službama formalne brige za djecu, te su po tom kriteriju na drugom mjestu s 92 posto (prvi su, naravno, Danci s 94 posto). Riječ je o paradoksalnom rezultatu koji pokazuje da su Hrvati na začelju EU-a po korištenju usluga i službi brige za djecu, a istovremeno su među najzadovoljnijima pristupom uslugama koje uopće ne mogu koristiti! To sugerira da Hrvati zapravo uopće ne razumiju u koliko se lošoj situaciji nalaze po ovom kriteriju u poređenju s najrazvijenijim državama Unije.
Iako se na prvi pogled ovo može činiti kao jedna od manje relevantnih statistika po kojima se Hrvatska nalazi na začelju Europske unije, zapravo je riječ o jednoj od najvažnijih. 
Gotovo svaki treći grad i općina u Hrvatskoj na svojem području nemaju ni vrtić ni jaslice
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, prošlogodišnje istraživanje znanstvenica s Pravnog fakulteta pokazalo je da u Hrvatskoj čak 40 posto djece uopće ne ide u vrtić te da je cjelokupno stanje sustava predškolskog odgoja vrlo loše. Gotovo svaki treći grad i općina u Hrvatskoj - njih 161 - na svojem području nemaju ni vrtić ni jaslice, a njih 96 nema čak ni organiziranu predškolu, obveznu za svu djecu u godini prije kretanja u prvi razred osnovne škole. U dvije trećine jedinica lokalne uprave u vrtić ne ide ni polovica djece. Razlike u obuhvatu djece prema županijama ogromne su, pa tako u Brodsko-posavskoj županiji vrtić pohađa manje od jedne petine djece (18,9 posto) u dobi od tri do šest godina, dok ih u Zagrebu u vrtić ide gotovo 90 posto.
Rezultat toga su generacije djece koja nemaju ni približno jednake šanse u životu, što znači da nerazvijeni sustav predškolske njege proizvodi tisuće budućih konobara i konobarica, te sličnih niskokvalificiranih radnika. Nadalje, izostanak dobro organizirane predškolske njege znači i da je mnogim ženama teško uskladiti majčinstvo i karijeru, što dodatno unazađuje hrvatsko društvo.
Hrvatska je jedno od socijalno najnepropusnijih društava unutar EU-a
Hrvatska je - prema istraživanju koje su objavile Ivane Dobrotić i Tea Matkovića sa zagrebačkog Pravnog fakulteta - jedno od socijalno najnepropusnijih društava u EU-u. To, konkretno, znači da dijete niskoobrazovanih i materijalno ugroženih roditelja nigdje u EU-u nema tako malo izgleda izdignuti se iznad statusa svojih roditelja ili završiti fakultet kao u Hrvatskoj. Dijete odraslo u obitelji primatelja socijalne pomoći ima nevjerojatno velike izglede da će u odrasloj dobi biti u istoj poziciji.
Hrvatska zapravo uništava budućnost svojih najmlađih, a to sada dodatno potvrđuju i podaci koje je objavio Eurostat. Naročito je uznemirujuće što se sve to događa unatoč konstantnim pričama vlade kako radi na mjerama zaustavljanja masovnog iseljavanja i demografske katastrofe, a u osnovi se pokazuje da hrvatska država nije sposobna ni postojećoj djeci osigurati zadovoljavajuće uvjete odrastanja i potrebnu njegu po europskim kriterijima, pa je nejasno kako uopće može potaknuti na rađanje više djece."
 KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Medjugeneracijska solidarnost ili pojam odrzivosti je kod nas potpuno nepoznat pojam, a on znaci da ...."sadasnja generacija koristi resurse kao i financijska sredstva tako da podmiri svoje potrebe, a da  ne unisti / ugrozi "dobar zivot" nadolazecim generacijama.

Sto su ucinile Hrvatske vlade u zadnjih 27 godina?

Podmirile su svoje potrebe i osigurale si dobar zivot, medjutim i zivot nekoliko narednih "svojih" pokoljenja, a zrtvovale sve nadolazece generacije koje ne pripadaju u tu "kliku".

Koliko je svako dijete duzno kada se rodi u Republici Hrvatskoj?

Koliko u Hravtskoj ima umirovljenika koji su radili puni radno staz, a primaju mirovinu manju od 2000 kn?

Koliko u Hrvatskoj ima umirovljenika koji nemaju gotovo ni jednog dana radnog staza, a primaju mirovine vece od 2000 kn?

U 27 godina hravtski politicari su od Domovine ucinili dolinu zuza i pretvorili je u spaljenu zemlju. Niti jedna jedina osoba (politicar) koja je oduzela na nezakonit nacin narodni novac do danas taj novac nije vratila natrag. Taj novac fali nadolazecim generacijama i mirovinskom sustavu.

Za nas Politicki pokret "djeca su buducnost". Navodim jedan dio naseg programa koji govori o djeci, citiram:

2. Besplatan topli obrok u osnovnim školama za svako dijete u mojoj izbornoj jedinici!
Za početak ćemo hranu i mlijeko skupljati od donacija: OPG-ova, tvrtki naših građana, Hrvatskih iseljenika iz naše izborne jedinice itd. Donirano sezonsko voće i povrće, doniran kruh koji nije prodan, donirano mlijeko, donirani pekmez ili marmelada, doniran "domaći" suhomesnati proizvod obradovat će naše najmanje te im omogućiti zdravo odrastanje! 
Uvođenje "školske uniforme" za djecu u osnovnim školama u mojoj izbornoj jedinici po uzoru na engleske škole. "Školska uniforma" podrazumijeva temeljni gornji i donji odijevni dio, proljetnu i zimsku jaknu te proljetne i zimske cipele. Roditelji će snositi 1/3 troškova, a općina / grad 2/3 troškova.
Cilj uvođenja "školskih uniformi" za djecu u osnovnim školama:
A. Spriječavanje diskriminacije djece čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja
B. Stvaranje duha zajedništva i patriotizma
C. Rasterećenje porodica slabijeg imovinskog stanja
D. Potpuna integracija djece "izbjeglih migranata" u mojoj izbornoj jedinici

4. Razmjenu učenika i studenata mojoj izbornoj jedinici na renomiranim školama i univerzitetima u svijetu.
Uključivanje srednjih i osnovnih škola moje izborne jedinice u partner program Europske unije "ERASMUS+“! 

Potrebno je najmanje tri osnovne ili srednje škole (EU) koje su srodne struke za startanje projekta. Sredstva za projekt iznose : ca. 30.000 € po svakoj školi koja je sudionik projekta! 
Prijedlog teme projekta je: Kontejnerski uzgoj hrane, „riba-povrće“!
5. Odlaženje učenika i studenata moje izborne jedinice na stručnu praksu u vodeće europske tvrtke i institucije.
Posebice tvrtke i institucije u njemačkoj pokraini Baden-Württemberg: Daimler, Porsche, Smart, Bosch, Stihl, Simens, Kärcher, Alcatel, Mahle, Würth, ZÜBLIN, UPS Ditzingen, BW Bank, Stuttgarter Volksbank, Bausparkassen, TÜV, DEKRA, Kaufhaus, Hotel Maritim, Katharinenhospitel, Deutsche Touring, Univerzität Stuttgart, Stuttgarter Straßenbahn, Stadtwerke Stuttgart i ostalih 100 srednjih i većih tvrtki (institucija) u široj okolici Stuttgarta!
6. Uvođenje laptopa i tableta u osnovne i srednje škole u mojoj izbornoj jedinici kao temelja elektroničke pismenosti i digitalizacije djece!

Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen