utorak, 6. veljače 2018.

SUDAC MISLAV KOLAKUŠIĆ: Usvojit će se 121 zakon i ugovori s Vijetnamom, Saudijskom Arabijom, Ciprom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a novi Ovršni zakon odgođen za 2019.!? + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "objektivno.hr", 03.02.2018

http://objektivno.hr/mislav-kolakusic-usvojit-ce-se-121-zakon-ugovori-s-vijetnamom-saudijskom-arabijom-ciprom-o-izbjegavanju-dvostrukog-oporezivanja-a-novi-ovrsni-zakon-odgaden-se-za-2019-93132

"Donošenje novog Ovršnog zakona odgođeno je do 2019. godine. Iz Ministarstva pravosuđa kao razlog za odgodu, navode kompliciranost procesa. Nije malo onih koji  sumnjaju da su motivi ipak ponešto drugačiji.

Dok vladajući kalkuliraju, jer političke elite žive svoj život daleko od stvarnog života, brojke pokazuju sve depresivniju sliku društva, ali sve snažniju neizvjesnost propasti čak 13 posto stanovništva. I dok je 2010. u Hrvatskoj bilo blokirano 77.911 građana s dugom od 6,019 milijarda kuna, u sedam godina, praktički u dužničkom ropstvu završilo je 322.783 građana čiji dug raste na 42,8 milijardi kuna. Sve to unatoč činjenici da je FINA od građana već naplatila 33 milijarde kuna. Unatoč tome, dug neprestance raste i ne postoje nikakve naznake da bi trend mogao stati i barem stagnirati. Očigledan je znak da sa sustavom nešto nije u redu.

“Imamo 121 zakon koji će se usvojiti u ovoj državi, među kojima se našlo vremena i za Zakon o potvrđivanju ugovora s Vijetnamom, Saudijskom Arabijom, Ciprom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, dakle, u kojem će trenutku ti ugovori doći na snagu. A pitanje sudbine hrvatskih građana potpuno je pomaknuto”, kaže sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.
“Želi se zadržati postojeće stanje, a ono znači enorman izvor prihoda za nekoliko odvjetnika, za nekoliko javno-bilježničkih ureda i, naravno, za Financijsku agenciju”, dodaje. Za neke je to vrlo lukurativan posao, a ti neki uopće nisu ni vjerovnici.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković se pohvalio ‘najboljim ovršnim zakonom na svijetu’, a kroz neaktivnost Ministarstva (radna skupina ne radi već tri mjeseca) poručio je zapravo, da nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenje krize blokiranih. Ovršne zakone imaju europske države, ali koliko nam je poznato, nijedna nema ovakav kakav je hrvatski. Valjda je zato, što ga nigdje nema, najbolji na svijetu!

Hrvatsko ovršno pravosuđe trebalo bi uskladiti s pravnim i socijalnim normama Europske unije, odavno a ne da bi to hitno trebalo učiniti. Ali, razmetačima velikih fraza, političarima, nije to u interesu, jer oni tu nisu zbog građana nego radi sebe.

Uz to, da javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova postupaju temeljem računa koje je jednostavno sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik nije tražbinu izričito prihvatio, smatraju se ‘’sudom’’ i postupaju kao da jesu ‘’sud’,  pravna diskriminacija nastavlja se u tome da je tvrtkama obrisano, jednim potezom – predstečajnim nagodbama –  najmanje 80, a prema neformalnim procjenama i 120 milijardi, a briše se i dalje, dok blokiranim kućanstvima od 6 uzmete već 30 milijardi i još su više 40 miijardi duga ostale. Za ovakvu situaciju velikim su dijelom odgovorne kamate i naknade koje uvelike povećavaju glavnicu duga. U tom krugu tko se nađe, teško će iz njega izaći, uskoro samo postaje građanin trećeg reda, nepostojeći.

Rješenje je, kažu mnogi pravni stručnjaci, vrlo jednostavno i za njega nije potrebna radna skupina koja okuplja gotovo 30 stručnjaka i interesnih udruženja, a koja će rješenje tražiti dulje od godinu dana.
“Potrebno je izmijeniti samo dvije odredbe: Prvo, svaka stranka snosi svoj trošak i više nećemo imati uvećanje ovrha za 700 ili 1000 posto. Drugo, obustavljaju se postupci ovrhe – ako u tri godine nisu namireni – obustavlja se postupak. A, ta je odredba oduvijek postojala u Ovršnom zakonu”, objašnjava sudac Mislav Kolakušić.

Dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

Ono što doslovce, u vrlo kratkom vremenu, uništava živote može se naznačiti u pet materijalnih situacija. Vječite blokade koje ne postoe ni u jednoj državi EU, a iz Ovršnog je zakona samo nestao članak koji je regulirao da se ovrhe koje se ne naplate u roku od tri godine, automatski obustave. Neopravdani i golemi troškovi postupka zatrpaju glavnicu duga, za dug prema istom vjerovniku, pokreću se ponovni ovršni prijedlozi, a za svakoga se zaračunavaju svi troškovi iznova, odvjetnički i javnobilježnički.

 Nema nikakvih sankcija za neopravdane ovrhe – koje su pokrenute greškom ili bez uredne dostave rješenja o ovrsi, a ni čekanja na pravorijek u slučajevima kad dužnik prema kreditu vodi spor s bankom za preplaćene kamate, nema ni odgovornosti initi sankcija. Nije osiguran socijalni minimum – nema utvrđenog socijalnog minimalnog iznosa, ispod kojega se ne bi smjelopokrenuti ovrhu pa se tako ovršuju minimalne mirovine i primanja, a isto tako, oni koji ne rade i nemaju ih. Nekretnina se može ovršiti za mali iznos duga od 20 tisuća kuna – zbog popratnih troškova postupka, oni gotovo neznatni dugovi, vrlo brzo dođu do tog iznosa, to granicu bi trebalo povećati i više nego dvostruko.
Vremena za čekanje odavno nema, a ne bude li se ništa učinilo, bit će prema onoj narodnoj misli: Bolje nikad nego prekasno."

 KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Hrvatski ovrsni zakon ima takav karakter kao da ga je rezirao gospodin "Superhik" iz Alan Forda. Ono sto je nerazumljivo je da je takav zakon u Saboru usvojen. Nerazumljivo je da zastupnici u Saboru stite jedino vlastite interese te interese mega korporacija, odnosno krupnog kapitala, a ne interese Hrvatskog naroda koji ih hrani i oblaci.

Dosadasnjim ovrsnim zakonom Hrvatski gradjani su postali financijsko robolje u vlastitoj zemlji. Odgadjanje izmjene ovrsnog zakona do 2019. godine pokazuje samo da je vladajucoj oligarhiji jedini cilj potpuno financijsko porobljavanje naroda te mozda cak i 5 veliki egzodus iz Domovine Hrvatske.

Nas politicki pokret predvidja u svom izbornom programu slijedece tocke:


S jačanjem BDP-a moje izborne jedinice postupno pokrenuti proces "Reprivatizacije" prodanih tvrtki, banaka, osiguranja, telekomunikacije, itd. na podrućju grada / općine koje su od nacionalnog interesa za građane. Kupovina prodanoga biti će skupa i dugotrajna, ali je neizbježna. Potrebno je kupovati tvrtku po tvrtku u ponovno većinsko vlasništvo grada / općine (najmanje 51% dioničkog udjela)!

S jačanjem BDP-a moje izborne jedinice postupno kupovati certificirane zlatne poluge s ciljem stvaranja "Zlatnih rezervi zlata hrvatskih gradova i općina kao temelja monetarne i socijalne stabilnosti. Zlatne rezerve se u svakom trenutku mogu ponovo pretvoriti u fizički novac!

S jačanjem BDP-a moje izborne jedinice početi vraćati "Mogući javni dug" te tako sistematski smanjivati visinu kamate na dug koji se svaki mjesec plaća. Mnogi hrvatski gradovi / općine su upali u dužničko ropstvo!

Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

1 komentar: