četvrtak, 22. ožujka 2018.

I to se dogodilo: Vlada je upravo usvojila Istanbulsku konvenciju + KOMENTAR!


Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "telegram.hr", 22.03.2018

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/istanbulska-konvencija-na-vladi/

"Vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju, koja je potom poslana u saborsku proceduru. Tako će se Konvencija za zaštitu žena uskoro naći pred saborskim zastupnicima koji će odlučiti o njenoj konačnoj ratifikaciji.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice govorio je o poplavama i ekonomskim kretanjima zemlje, a potom i o Istanbulskoj konvenciji. Premijer je svim ministricama i ministrima dao riječ kako bi ukratko rekli zašto podržavaju Istanbulsku konvenciju.

Interpretativna izjava uz Konvenciju

Vlada je u svom prijedlogu uz tekst konvencije dodala i interpetativnu izjavu. Kako je kazao premijer države takve izjave koriste kada ratificiraju neki ugovor i žele pojasniti njegov doseg. “Intepretativne izjave su uobičajeni način izražavanja stava države, dio su običajnog prava”, kazao je Plenković.
Pojasnio je o kojim se izjavama konkretno radi. “Zbog osjetljivosti jednog dijela, javnosti, usvojit ćemo 3 poruke – da konvencija ne sadrži preuzimanje nikakvih obveza koje bi uvodile nešto što bi se kosilo s pravnim poretkom, da se ne uvodi rodna ideologija u hrvatski pravni sustav kao ni promjena definicije braka”, poručio je premijer.

‘Ratifikacija nije plod pritisaka, nego volja moje Vlade’

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, premijer je kazao kako mu se čini bitnim da neke stvari u vezi Konvencije javnost zna. “Prvo, ova je Konvencija je prihvaćena od strane Vijeća Europe, ta organizacija temelji se na četiri stupa – slobodi, demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava”, kazao je premijer. Kazao je i kako su u pisanju Istanbulske konvencije sudjelovali i hrvatski stručnjaci.
“U vrijeme SDP-ove Vlade ta je Konvencija potpisana, u siječnju 2013., važno je znati i da je SDP-ova Vlada imala tri godine da je ratificira. Oni to nisu napravili, a danas su među najagilnijima koji zagovaraju Konvenciju i pritišću Vladu”, kazao je premijer. Naglasio je kako slanje ratifikacije nije plod pritisaka ni oporbe, ni civilnog društva, nego volja njegove Vlade jer je to bilo u programu Vlade i izborni program njegove stranke.

Kaže da je novac već osiguran

Premijer se dotaknuo i financija koje su potrebne za provedbu Konvencije. Kazao je kako su u javnost puštene lažne priče i da provedba Konvencije neće iziskivati dodatnih sredstava. “Prica oko troškova provedbe Konvencije od milijardu kuna nije točna”, kazao je. “Za provedbu su predviđena sredstva unutar 70 milijuna kuna koja su već planirana u proračunu “, kazao je.
Nakon premijera obratila se i ministrica demografije Nada Murganić, čije ministarstvo je izradilo zakon kojim se Istanbulska konvencija ratificira. Detaljno je objasnila što sve Konvencija donosi, kao što je otvaranje autonomnih kuća za žrtve, pružanje pravne i materijalne pomoći žrtvama. U više je navrata naglasila kako Konvencija ne upućuje na promjenu definicije braka. “Konvencija ne sadrži uvođenje rodne ideologije u pravni i obrazovni sustav niti ustavne promjene definicije braka”, poručila je ministrica.

Vlada naručila anketu o Istanbulskoj

Zanimljivo je da su danas predstavljeni i rezultati ankete agencije Ipsos o Istanbulskoj konvenciji koju je naručila Vlada, piše N1. Prema rezultatima istraživanja, 31,9 posto ispitanih reklo je kako podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1 posto uglavnom podržava. Dakle, ovu Konvenciju ukupno podržava 66 posto ispitanika. S druge stane 12,4 ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava, a nešto manje, 10,4 posto da je uglavnom ne podržavaju. 11,1 posto ispitanih izjasnili su se da ne znaju podržavaju li ili ne ratifikaciju ovog dokumenta.
Skoro polovica ispitanih su odgovorili kako znaju osnovne informacije o Istanbulskoj konvenciji, njih 48,6 posto, dok je 35,8 posto ispitanih reklo kako su čuli za Konvenciju, ali ne znaju detalje. Samo 12,2 posto ljudi kazalo je kako znaju jako puno i posebno su se informirali, a 3,3 posto nikad nije čulo za ovaj dokument.

Najviše birača SDP-a podržava ratifikaciju

Ipsos, koji je telefonski proveo ovo istraživanje u razdoblju od 19. so 20. 3 na uzorku od 604 punoljetna građanina Hrvatske, ispitao je i koje biračko tijelo najviše podržava Istanbulsku, a koje ne. Ispalo je da 59 posto birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70 posto birača Mosta i Živog zida te čak 90 posto birača SDP-a.
Velika većina ispitanih, 86 posto, kazala je kako smatraju da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj, a 61 posto njih se ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijenitiobiteljske vrijednosti. Ispitani su pokazali i revolt prema stereotipu da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji, njih 68 posto kazalo je da se ne slaže s tim.

Konvencija sada ide u saborsku proceduru

Istanbulska konvencija donesena je 2011. u Istanbulu i Turska je jedna od prvih zemalja koja ju je potpisala. Na snagu je stupila 1. kolovoza 2014. Potpisalo ju je ukupno 45 zemalja i Europska unija. Od članica Vijeća Europe nisu je potpisale samo Rusija, Armenija i Azerbejdžan.
U Hrvatskoj je Istanbulska konvencija potpisana tijekom mandata SDP-ove Vlade još u siječnju 2013. godine. Međutim, još uvijek nije potvrđena u Saboru što se sada očekuje u narednom periodu."

KOMENTAR: 

Glavni odbor Politickog pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI je jucerasnjim glasanjem clanova odbora donio slijedecu odluku u vezi potpisivanja Istambulske konvencije:

Politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI kao vanparlamentarna opozicija suprostavlja se potpisivanju Istambulske konvencije!

 OBRAZLOZENJE:

1. Do sada je manji broj zemalja potpisao Istambulsku konvenciju.

2. U zemljama koje su potpisale Istambulsku konvenciju nije doslo do smanjenja nasilja nad zenama. U nekim zemljama potpisnicama je povecano nasilje.

3. Republika Hrvatska je krscanska zemlja. Europska unija je krscanska zajednica zemalja.
Potpisivanje Istambulske konvencije je u suprotnosti s nacelima krscanstva i krscanske religije.

Glavni odbor 
Politicki pokret
ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

22.03.2018 



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar