Mittwoch, 25. April 2018

Vlada nije najavila, ali priprema porez na nekretnine + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst prezeti su saonline portala "m.vecernji.hr", 25.04.2018

https://m.vecernji.hr/vijesti/vlada-nije-najavila-ali-priprema-porez-na-nekretnine-1241222

"Večernji list donosi Vladin Nacionalni program reformi (NPR) za 2018. godinu koji se sastoji od 57 mjera u 11 reformskih područja, a glavni su mu ciljevi jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija. Plenković je, valja priznati, riješio sve velike krize koje su ga zatekle otkad je premijer Za bolji život Deset poteza koje Vlada mora poduzeti ove godine Vlada bi ga trebala usvojiti na sutrašnjoj sjednici, a NPR se više može opisati kao sažetak lako provedivih mjera koje su uglavnom već na snazi (ili se nastavljaju), nego kao plan snažnih, novih strukturnih reformi. 
 Iako je premijer Plenković lani u ljeto negativne reakcije na uvođenje poreza na nekretnine presjekao odgodom “za dogledno vrijeme, jer je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana, nego i lokalne samouprave”, NPR otkriva da Vlada već ove godine nastavlja sa svim potrebnim aktivnostima za uvođenje tog poreza. Svi preduvjeti za namet Naime, planom nije predviđeno uvođenje poreza na nekretnine, ali jest kompletna priprema za njegovu implementaciju. Navodi se da su lani jedinice lokalne samouprave ažurirale podatke o nekretninama zbog čega se očekuje rast prihoda od oporezivanja nekretnina. 
Prethodna ažuriranja već su povećala prihode od komunalne naknade za 13 posto te prihod od poreza na kuće za odmor za 19,3 posto. Ne daju se rokovi, ali planira se novi sustav procjenjivanja vrijednosti nekretnina, koji bi omogućio masovnu procjenu. Planira se i uvođenje cjenovnih blokova koji će biti glavni alat za pitanje parametra lokacije pri masovnim procjenama nekretnina, odnosno oni će dati osnovu za procjenjivanje tržišne vrijednosti nekretnina na temelju utjecaja lokacije na vrijednost nekretnine. Sve je to, zajedno sa sređivanjem zemljišnih knjiga, pretpostavka za uspješno uvođenje poreza na nekretnine, koji je jedini porez dovoljno izdašan da omogući dovoljno prihoda da se rastereti rad.
 U planu reformi računa se i na jaču aktivaciju državne imovine i bržu privatizaciju. Među projekte koji se mogu razviti na neiskorištenoj državnoj imovini kao prioritetni su postavljeni TEF u Šibeniku, Hidrobaza, Saccorgiana i Muzil u Puli, Šepurine, Prukljan, Kupari, Aerodrom Stankovci i Češka vila u Visu. Cilj je da se realiziraju do 2020. Poznato je, a navodi se i u NPR-u, da će se do kraja godine ustrojiti, odnosno vratiti institucija Državnog inspektorata. U NPR-u se smatra da će se objedinjavanjem inspekcija smanjiti broj nadzora za 30 posto te da će se za 20 posto smanjiti prekršajno procesuiranje radi počinjenja lakših prekršaja. 
Uvodi se eRačun u postupcima javne nabave što će dovesti do štednje 2,6 milijardi kuna godišnje. Kao jedna od reformi o kojoj se već puno govorilo planira se i već najavljeno revidiranje sustava plaća u državnom sektoru pri čemu bi se uvelo 12 platnih razreda i 12 platnih stupnjeva te ocjenjivane radnog učinka. Budući da je demografija trenutačno najveća rana hrvatskog društva, kao jednu od mjera pomoći obiteljima Vlada planira izmjenama Zakona o doplatku za djecu (upravo je u javnoj raspravi) pravo na dobivanje dječjeg doplatka uvesti za još 150.000 djece jer će se cenzus za dobivanje doplatka povećati s 50 na 70 posto proračunske osnovice. 
Kao jedan od mehanizama borbe protiv korupcije, ali i na inzistiranje EK, Vlada u programu reformi najavljuje da će do kraja godine izraditi zakon o zaštiti zviždača kako bi se osobe koje prokazuju korupciju i kriminal zaštitile. Vlada se Nacionalnim programom reformi obvezuje da će zakonskim i drugim mjerama povećati udio odraslog stanovništva u aktivnosti obrazovanja. 3,95 mlrd. eura iz EU Prosjek u EU je 9 posto odrasle populacije koja se i dalje educira, a u Hrvatskoj smo tek na 2,7 posto. Cilj je taj udio do 2020. povećati na pet posto. Kada je riječ o povlačenju novca iz fondova EU, krajem veljače bilo je ugovoreno 36,8 posto dodijeljenih sredstava za razdoblje od 2014. do 2020., odnosno oko 3,95 milijardi eura europskih sredstava. 
 Korisnicima je pak do sada isplaćeno 980 milijuna eura, tek malo više od devet posto dodijeljenih sredstava. Kroz postojeće operativne programe te u okviru programa Europske teritorijalne suradnje za razdoblje 2014.-2020., za pet slavonskih županija, u razdoblju od listopada 2016. do veljače 2018., ugovoreno je 29,60 posto sredstava, odnosno 5,5 milijardi kuna. Nacionalni program reformi prati i Plan konvergencije, kojim se definiraju makroekonomski pokazatelji i stanje javnih financija, a on projicira rast od 2,8 posto za tekuću godinu. 
To znači da će se kreirati oko 10 milijardi kuna nove gospodarske aktivnosti, a udjel javnog duga u BDP-u trebao bi nastaviti padati po stopi od 2,5 do 3 posto godišnje. Lani je RH zabilježila prvi suficit opće države od 2,75 milijardi kuna, a javni je dug pao na 78 posto BDP-a pa mu je i apsolutni iznos niži nego krajem 2015. Krajem ove godine pao bi na nešto više od 75 posto. Time premašujemo zahtjeve za uvođenje eura po kojima se udjel javnog duga u BDP-u mora smanjivati brže od 1 posto BDP-a godišnje. Iako Ministarstvo financija predviđa usporavanje rasta na 2,7 posto u 2019., a potom na 2,5 posto, trend bi se mogao preokrenuti uz pomoć reformi."
  KOMENTAR:


Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Drzavni proracun i krpanje deficitnih rupa jedne zemlje ne moze se rijesavati "haracom na narod", odnosno porezom na nekretnine, posebno ne na prvu nekretninu.

Taj porez koji obiljezava neoliberalni kapitalizam koji sam po sebi gotovo da nema socijalnih komponenti nije primjeren za Hrvatsku.

Narod treba odlucno reci NE, putem referenduma toj vrsti poreza. "Vlast proizlazi iz naroda" - stoji u Ustavu RH. 

Ne dozvolimo da nam politicari uniste zivote i pretvore nas u robove.

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus Hrvatskog naroda iz Domovine, politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI odgovara "Koalicijom DOMOVINA" na situaciju u Republici Hrvatskoj. Ako se osjecate pozvanim u koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  
Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen