utorak, 8. svibnja 2018.

Ministrica Žalac za PR angažirala Večernji list, platit će im 3,7 milijuna kuna + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "beta.index.hr", 09.04.2018

 https://beta.index.hr/vijesti/clanak/za-37-milijuna-kuna-ministrica-zalac-za-pr-angazirala-vecernji-list/1034938.aspx

"AKO bi novinarstvo trebalo biti jasno i potpuno odvojeno od PR-a, čini se da novi ugovor Ministarstva regionalnog razvoja ministrice Gabrijele Žalac ruši i tu barijeru. Naime, ministrica je, slijedom raspisanog javnog natječaja, angažirala novinsku kuću Večernji list za PR posao osmišljavanja kampanje njenog ministarstva vrijedan 3,7 milijuna kuna!

Izabrali 1,3 milijuna kuna skuplju ponudu

Riječ je o natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za "Usluge  organizacije i realizacije promotivne kampanje o EU fondovima - Regionalni dani EU fondova". Na natječaj su se javile dvije tvrtke specijalizirane za PR i novinska kuća Večernji list.

Valja naglasiti kako Ministarstvo nije tražilo zakup medijskog prostora ili oglašavanje, nego je riječ o temeljnom PR poslu.
Što znači da se osmišljavaju vizualni identitet, analiza i potreba potencijalnih korisnika sredstava iz EU fondova, organiziranje stručnih tribina i radionica, odlazak na sajmove, promotivne aktivnosti u različitim gradovima Hrvatske, osiguravanje medijske pokrivenosti i medijsko praćenje aktivnosti. Odnosno, Večernji list je angažiran za cjelokupnu kampanju ministrice Žalac o EU fondovima.

Ponuda Večernjeg, u iznosu od 3,7 milijuna kuna, bila je najskuplja, dok su ostale dvije PR tvrtke dale za 1,3 milijuna jeftinije ponude. Naime, ponude su bile na cijeni od 2,4 milijuna kuna za cijeli posao.


Cijena nije bila ključni kriterij

No cijena je bila tek jedan od kriterija natječaja i to onaj koji se najmanje vrednovao. Najviše bodova išlo je za kvalitetu stručnjaka i to 30, po 25 bodova vrednovale su se kvaliteta koncepta i posebne prednosti, dok je cijena iznosila maksimalnih 20 bodova. Večernji list na kraju je imao 95,68 bodova od maksimalnih 100, dok su druge dvije imale po 87,07 i 90,78 bodova.
Razliku u bodovima Večernji je dobio jer su ponudili medijski prostor za promoviranje te akcije u vrijednosti 28,6 milijuna kuna! Tako su za medijsku pokrivenost dobili maksimalnih 10 bodova odnosno tako su iskoristili poziciju kao medijska kuća. Ostali su ponudili 206 tisuća kuna i 3,3 milijuna kuna za medijsku pokrivenost 0.07 boda odnosno 1,1 bod.
Na rezultate natječaja žalile su dvije tvrtke, no kako doznajemo riječ je o tehničkim pojedinostima samog natječaja.
Iako je Večernji list novinska kuća, oni, sudeći prema odgovoru koji smo dobili, ne vide problem s ugovorom s Ministarstvom u osmišljavanju kampanje. Naime, kažu nam da je taj poseban tim Večernjeg lista, valjda PR-ovski, organizacijski i fizički odijeljen od redakcije gdje su novinari.


Poseban tim odvojen od redakcije

"Unutar naše kompanije postoji poseban logistički tim te poseban native tim, koji se bavi upravo tim vidom poslovanja, a fizički, organizacijski i sadržajno je odvojen od redakcije. Redakcija je uvijek poslovala, posluje i poslovat će po najvišim profesionalnim novinarskim standardima i na taj način prati i pratit će, kako ministarstvo regionalnog razvoja, tako i sva ostala ministarstva te državne i ine institucije", kažu nam iz Večernjeg lista dodajući da se članice Styria grupe, kojoj pripada i Večernji list, već dugi niz godina uspješno bave poslovima organizacije najšireg spektra evenata.
Tako spominju primjer Poslovnog dnevnika koji je pred pet godina pokrenuo projekt  Poslovni uzlet, a čiji je cilj i svrha besplatna edukacija malih i srednjih poduzetnika i to diljem Hrvatske.


"Na tom projektu razvili smo cijeli tim stručnjaka-edukatora koji educiraju male i srednje poduzetnike te one koji to žele postati, te smo kao takvi na tržištu poznati i priznati", kažu iz Večernjeg lista.


Novinarstvo i PR se međusobno isključuju

No problem je u tome da taj natječaj nije dobila neka članica Styrije specijalizirana za PR nego novinska kuća koja se hvali višegodišnjim najvišim profesionalnim novinarskim standardima.

U HND-u, naravno, nisu bili upoznati s detaljima ovog slučaja, no kažu kako se u načelu novinarstvo i PR moraju međusobno isključivati.

"Svaka tvrtka koja ispunjava zakonske uvjete može se baviti PR-om, pa je moguće i da kompanija koja je između ostaloga nakladnik medija ima i PR tvrtku. Nema zakonske zapreke za takvu situaciju. No ukoliko je riječ o klasičnim PR poslovima izravno kroz tvrtku koja je medijski nakladnik to je problematično s etičkog stajališta i stvara sumnju u mogućnost utjecaja na uredničku samostalnost i profesionalno odlučivanje o temama vezanima za konkretan PR projekt te ostale teme vezane za naručitelja PR projekta. Jednostavno, novinarstvo i PR se međusobno isključuju", kaže za Index čelnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković."


KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Dok se Republika Hrvatska gusi u dugu od preko 300 milijardi kuna, dok djeca jos danas u Hrvatskim osnovnim skolama nemaju topli obrok, dok penzioneri zive od crkavica koje danas zovemo mirovine, ministrica sirokogrudno trosi 3.7 milijuna kuna na stvar koja nije neophodna i prioritet.

I sto je jos gorje, nitko ministricu ne pita ima li ona pravo tu sumu novca potrosit uzaludno. Premijer koji joj je sef nije se u vezi te potrosnje ni oglasio. Nijeni cudo. Nedavno su kupili izraelske olupine od aviona koje su izraelci dobili na poklon od amera, a te olupine je hrvatska vlada platila vise od novih aviona. I dok Hrvatska vapi za novim kanaderima koji spasavaju zivote i imovinu, hrvatska vlada trosi novac na gluposti. I sve to uz blagoslov Hrvatskog naroda.

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus iz Domovine, politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI odgovara "Koalicijom DOMOVINA" na situaciju u Republici Hrvatskoj. Ako se osjecate pozvanim u koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:



Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar