subota, 23. lipnja 2018.

Ekskluzivno saznajemo, Amerikanci žele Inu: 'Spremni smo biti novi strateški partner' + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "novac.jutarnji.hr", 23.06.2018

https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/ekskluzivno-saznajemo-amerikanci-zele-inu-spremni-smo-biti-novi-strateski-partner/7514454/#.Wy30f-dRdpg.facebook

"Otprilike deset mjeseci nakon što je Igor Sečin, prvi čovjek ruske naftne kompanije Rosnjeft i jedan od najbližih suradnika tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina, javno iskazao interes za preuzimanje udjela koji mađarski MOL drži u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, na adresu hrvatske Vlade stigla je još jedna ponuda. Ali ovaj put s druge strane Atlantika. Jutarnji list u posjedu je pisma koje je početkom ožujka hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputila američka kompanija Castleton Commodities International (CCI) u kojem se izražava službeni interes za ulazak u strateško partnerstvo s Vladom u Ini. U pismu koje potpisuje jedan od predsjednika kompanije Fabrizio Zichichi navodi se da bi “CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora: kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerade sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa”.
Iako u pismu nije precizirano koliki bi udjel u Ini američka tvrtka željela preuzeti, važno je napomenuti da Zichichi vrlo izričito Vladi nudi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako i navodi da tvrtka u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjeg proširenja, s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka.
Ozbiljno i konkretno
Ukratko, radi se o ozbiljnoj i iznenađujuće konkretnoj ponudi, koja će sasvim sigurno dodatno dinamizirati proces potrage za novim strateškim partnerom u Ini koji je Vlada počela u ožujku odabirom konzultanata za taj proces. Pritom ne treba zanemariti ni geopolitičke implacije. Naime, otkad je Rosnjeft iskazao interes za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj nisu skrivali svoje protivljenje mogućnosti da kompanija u većinskom vlasništvu ruske države uđe u vlasničku strukturu hrvatske nacionalne naftne kompanije. Pritom je još bivša veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u studenome prošle godine ustvrdila kako je jedna “zapadna kompanija zainteresirana za Inu”, a novi ambasador Robert Kohorst u jednom od svojih prvih istupa izričito je poručio da “ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske”.

S obzirom na to da je otprilike u to vrijeme u Vladu pristiglo i pismo CCI-a, mnogi će sada vidjeti korelaciju između američkih diplomatskih i gospodarskih djelovanja. Ipak, zasad ne postoje dokazi da ta veza postoji, dapače nepoznato je da li je hrvatska Vlada uopće ikako reagirala na ponudu američke tvrtke i poziv za sastankom. Iz CCI-eve središnjice u Kaliforniji na pismene upite Jutarnjeg lista nisu reagirali, a iz hrvatske Vlade tek su potvrdili primitak pisma, ne odgovarajući izričito na pitanje jesu li uspostavljeni daljnji kontakti s predstavnicima CCI-a. Ipak, mimo tih geopolitičkih aspekata koji su dosad dominirali javnom diskusijom oko budućnosti Ine, ključno pitanje vezano za ponudu CCI-a zapravo jest bi li ta tvrtka kao strateški partner Ine mogla osigurati kvalitetan budući razvoj hrvatske kompanije.

 Tu, barem bez detaljnijih informacija o planovima koje Amerikanci imaju, postoji cijeli niz otvorenih pitanja. Jer, za razliku od MOL-a ili Rosnjefta koje su - poput Ine - vertikalno integrirane naftne kompanije, CCI je tvrtka fokusirana prvenstveno na trgovanje ugljikovodicima, ali i petrokemijskim proizvodima, metalima i drugim sličnim robama. Tvrtka je nastala kao podružnica za energetski biznis Louis Dreyfus Grupe, inače jedne od najvećih trgovačkih tvrtki na svijetu sa 160-godišnjom tradicijom. Krajem 2012. tu tvrtku - pod nazivom Louis Dreyfus Highbridge Energy - otkupili su njezini menadžeri te skupina uglednih američkih financijskih investitora. Među njima su neki od vrlo poznatih igrača s Wall Streeta"


KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Gdje god su se pojavili Ameri tekle su suze, ali ne radosnice vec od tuge. Primjer tvrtki: Schell, Monsanto itd. Nasa INA je od Madjara vec ocerupana. Zar tu tvrtku treba zaista dotuci, tako da Hrvaski narod u njoj nema udio ni 1%.

Medjutim ako pregovore oko daljne privatizacije Ine vodi Plenkovic, mozemo bit sigurni da ce on posao obaviti "temeljito" i za male novce prodati ostatak Ine Americi.

Pazite s kim bankarite! Izbori za EU Parlement su na pragu. Ostalo je manje od godinu dana. Vec sada razmislite kome cete ukazati povjerenje. Poslije skijanja nema kajanja. (: 

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus naroda iz Hrvatske, mi odgovaramo "Koalicijom DOMOVINA". Ako se osjecate pozvanim u Koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:



Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar