četvrtak, 28. lipnja 2018.

NA POMOLU SLOM MIROVINSKOG SUSTAVA, DRUGI STUP JE MRTAV! Vlada demontira sustav stvoren prije 19 godina, mirovinski fondovi više neće imati smisla + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su saonline portala "jutarnji.hr", 28.06.2018

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/na-pomolu-slom-mirovinskog-sustava-drugi-stup-je-mrtav-vlada-demontira-sustav-stvoren-prije-19-godina-mirovinski-fondovi-vise-nece-imati-smisla/7533138/

"Ideja ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da spasi nove, “mlade” umirovljenike koji su prekratko štedjeli u drugom mirovinskom stupu tako što će sve buduće generacije štediša drugog stupa zakinuti za dodatak od 27 posto, koji inače trenutačno primaju svi korisnici mirovina iz prvog stupa, učinila je hrvatsku mirovinsku reformu započetu 2002. godine potpuno besmislenom te se otvara i pitanje zbog čega nam onda uopće trebaju mirovinski fondovi. Uz to, odluka da se 27 posto dodatka ne daje štedišama drugog stupa najveća je međugeneracijska nepravda u povijesti Hrvatske. Pokušat ćemo objasniti ovako depresivne zaključke kroz pet teza.
1. Prvo, sadašnji umirovljenici, koji mirovinu primaju iz prvog stupa, ne primaju dodatak od 27 posto zbog toga što su ga na bilo koji način zaradili ili uštedjeli (pa im se vraća), nego je dodatak socijalna mjera proizašla iz činjenice da je prvi mirovinski stup međugeneracijske solidarnosti potpuno bankrotirao te se sve većim dijelom financira iz poreza, a ne doprinosa. Nema stoga nikakve logike diskriminirati nove umirovljenike ukidanjem dodatka od 27 posto jer je očigledno da bi taj dodatak trebao postati univerzalno pravo građana koji odlaze u mirovinu. Štediše u drugom stupu iz svojih plaća, poreza i doprinosa trenutačno osiguravaju sredstva kojima se isplaćuje dodatak od 27 posto sadašnjim penzionerima, pa je nevjerojatno da ti isti mirovinski štediše ne mogu računati na takvu istu međugeneracijsku solidarnost.

2. Drugo, to što štediše u drugom mirovinskom stupu izdvajaju 5 posto svojih primanja za svoju buduću mirovinu njima donosi samo jedan, manji dio mirovine. Primjerice, nekome tko ima bruto plaću 8000 kuna i 15 godina uplaćuje u drugi stup oko 400 kuna mjesečno, njegov mirovinski fond na osnovu tih uplata osigurava određen prinos, što će tom mirovinskom osiguraniku omogućiti, pak, da prima dio mirovine u drugom stupu od otprilike također 400-tinjak kuna tijekom dvadesetak godina. Koji je zapravo “grijeh” takvog štediše u drugom stupu da ga ministar Pavić odlučuje penalizirati nepriznavanjem prava na dodatak od 27 posto, a koji bi u budućnosti omogućio respektabilan rast mirovine osiguranika u drugom stupu? Taj osiguranik nije primio nikakav tuđi novac ili bilo koji oblik javne pomoći. I vrlo je vjerojatno da će stoga imati pravo na tužbu protiv države zbog a) obmane kod svojedobnog pokretanja prisilne mirovinske štednje i b) ucjene oko isplate mirovine s dodatkom 27 posto.

3. Treće, čini se da je pravi cilj odluke da se drugostupašima ne prizna dodatak od 27 posto zapravo želja države da se dočepa njihovih ogromnih ušteda u drugom mirovinskom stupu koje su dosegnule 90-ak milijardi kuna. Samo tako može se objasniti ideja ministra Pavića da se dodatak od 27 posto prizna onim drugostupašima koji se vrate u prvi mirovinski stup, ali uz uvjet da svoju mirovinsku štednju prisilno daruju državi. Kako je jasno da drugi mirovinski stup, koji je stvorio enormne uštede i prinose, ipak nije dovoljno moćan da na kratki rok nadoknadi 27 posto mirovine, naravno da će se većina odlučivati za povratak u prvi stup i prebacivati svoju mirovinsku štednju državi, ali će zbog te ucjene zapravo izgubiti pravo uživanja svoje (!) ušteđevine.
Drugim riječima, većina štediša iz drugog stupa zapravo ostaje zakinuta za blagodati svojeg privatnog izdvajanja u osobnu mirovinsku štednju uvećanog za prinose mirovinskih fondova, a država će koristiti njihovu privatnu štednju za isplatu dijela mirovine iz prvog stupa i dodatka od 27 posto. Bizaran potez države.


 4. Četvrto, jednim potezom ministar Pavić će srušiti i smisao mirovinske reforme i njezin ključni izdanak - hrvatske mirovinske fondove. Rješenje ministra Pavića takvo je da ispada da smo sve ove godine od pokretanja mirovinskih fondova zapravo prisilno štedjeli za državu. Drugim riječima, mirovinski fondovi drugog stupa izgubili su smisao svojeg postojanja te je nelogično da nam i dalje naplaćuju naknade za upravljanje našim novcem jer će taj novac ionako biti proslijeđen državi bez dugoročnih jamstava za sigurnost i visinu naših penzija. Čak bi predložili da se u slučaju da Sabor prihvati Pavićevu logiku trenutačno sav novac iz mirovinskih fondova drugog stupa, kad već radimo veliko sistemsku štetu zbog koje će trpjeti generacije i generacije, odmah prebaci u novi veliki državni fond, ali ipak nećemo biti toliko cinični jer je opasnost da moć upravljanja tim novcem dobiju nevješti politički aparatčici ekstremno velika. Novac koji smo štedjeli godinama mogao bi vrlo brzo nestati uz malo ministarske “pomoći” sa strane. Uz novi veliki priljev u državnu blagajnu, bilo bi pitanje vremena kad će se opet povećati izdvajanja za ionako povlaštene skupine ili kad će se uz pokoji trideset godina star avion kupiti i veći broj, recimo, šezdeset godina starih tenkova jer je to, tobože, prioritet svih prioriteta.

Dodajmo ovome da su menadžeri mirovinskih fondova zapravo zaslužili ukidanje jer su mirno šutjeli znajući što ministar Pavić smjera umjesto da su se hrabro upustili u borbu za zaštitu interesa svojih klijenata, nas mirovinskih štediša. Šutnjom su dobili što su tražili.

5. Peto i zaključno: najveća obmana Pavićeva plana ne leži u tome što su nam godinama govorili da u drugom stupu štedimo za sebe, ali je ispalo da smo štedjeli za državu. Pavić nije započeo s tom pričom, pa ga za nju ne trebamo smatrati odgovornim. Puno je gora obmana to što Pavić dugoročno vraća važnost prvom mirovinskom stupu koji više ne može funkcionirati iz sasvim prozaičnog razloga: jednostavna financijska matematika pokazuje da čak ni dramatično produljenje radnog vijeka ne može u zemlji staraca i s premalim bazenom radnog stanovništva uz stopu fertiliteta od 1,4 osigurati po principu međugeneracijske solidarnosti dugoročni rast mirovina, nego ćemo, vrlo vjerojatno, doživjeti pad prosječne mirovine na 25 posto prosječne plaće. Bit će to crkavica od koje nitko, čak ni uz dodatak od 27 posto, neće pristojno živjeti, a možemo biti sigurni da će država u međuvremenu rasprčkati našu ušteđevinu u drugom stupu jer, jednostavno, naša država nikad ništa nije uštedjela, nego je veći dio vremena dokazano trošila više nego što si je mogla priuštiti."


KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Drzava se igrala investicijeke banke pa je novac mirovinskog osiguranja uplatila u 5 tvrtki koncerna Agrokor. I sta sad? Vlasnik Agrokora nepoznat? Todoric u egzilu? A Hrvatski narod busi novu rupu na remenu za slijedece zatezanje. Da nisam rodjen u Hrvatskoj mislio bi da se ta zemlja sigurno nalazi u Africi. Sa sicilijanskom mafijom je ne mozemo usporedjivati, jer bi mafija mogla na dopunski u nasu Domovinu.

Kako je to tuzno, a najtuznije je da se Domovina unistavala pred ocima Hrvatskog naroda koji je vjerno birao 27 godina politicke opcije koje su u privrednom kriminalu i ratnom profiterstvu rasturili Hrvatsku.

Da nije novca koje salje Hrvatsko iseljenistvo svakog dana kuci, poreza na iseljenicke mirovine od 40% i kredita koje drzava uzima za isplatu mirovina, mirovinsko bi moglo staviti kljuc u bravu.

Moram cestitati Plenkovicu. Ni Osmanlije, ni Tatari, ni Austro-Ugari, ni socijalisticko samoupravljanje nije uspjelo rasturiti Hrvatsku Drzavu. Ali Plenkovicu je to uspjelo.

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus naroda iz Hrvatske, mi odgovaramo "Koalicijom DOMOVINA". Ako se osjecate pozvanim u Koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:



Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar