utorak, 10. srpnja 2018.

Hrvatska među zemljama u kojima se najviše srozala demokracija, trebamo se ugledati na afričke zemlje + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "index.hr", 09.07.2018

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-medju-zemljama-u-kojima-se-najvise-srozala-demokracija-trebamo-se-ugledati-na-africke-zemlje/2009958.aspx

"ŠVEDSKI V-Dem institut jedna je od najuglednijih svjetskih institucija koja se bavi istraživanjem stanja demokracije u svijetu, a u okviru svojih aktivnosti počeli su prošle godine objavljivati i redoviti izvještaj o toj temi. Tako je ovih dana objavljen i “V-Dem Annual Democracy Report 2018” u kojemu se nalaze poražavajuće ocjene za Hrvatsku.

Naime, Hrvatska se po ocjeni V-Dema našla među šest inače demokratskih zemalja u kojima je od 2015. do 2017. zabilježeno najveće nazadovanje kada je riječ o demokratskim vrijednostima. Hrvatska se tako nalazi u društvu Poljske, Turske, Brazila, SAD-a i Rumunjske u kategoriji država u kojima je primijećeno smanjenje demokratskih sloboda.

Porast autokracije u svijetu

V-Demov izvještaj se temelji na 19 milijuna podataka o 201 državi svijeta, koji obuhvaća podatke koji se vremenski protežu od 1789. - dakle, godine početka Francuske revolucije - pa do danas, a u njegovu izradu uključeno je više od tri tisuće znanstvenika sa svih strana svijeta.
Kada je riječ o generalnim zaključcima V-Demova izvještaja, izdvajaju se sljedeći: 1. globalni nivo demokracije ostaje visok, ali autokratizacija postaje jača i obuhvaća živote 2,5 milijardi ljudi na svijetu, 2. izbori s više stranaka se poboljšavaju, ali se povećava rizik da gube na značaju, 3. unatoč postupnom napretku, uključivanje manjinskih grupa u političke procese ostaje većinom iluzija, 4. političko isključivanje po kriteriju socio-ekonomskog statusa ostaje visoko, čime bogati postaju još moćniji.

U Hrvatskoj demokracija nazaduje otkako se HDZ 2015. vratio na vlast

V-Dem je na temelju kompleksnih kriterija izradio i LDI, odnosno Indeks liberalnih demokracija, i po njemu je Hrvatska i dalje u gornjem domu zemalja svijeta po nivou demokracije. No, problem je što se u Hrvatskoj proteklih godina smanjuju prethodno postignuti demokratski standardi, koje slabe demokratske slobode i vrijednosti u Hrvatskoj.
Inače, vrijedi podsjetiti da period nazadovanje demokracije iz V-Demova izvještaja zapravo pokriva vladavinu ove i prethodne HDZ-ove vlade, prvo u koaliciji s Mostom, a sada s HNS-om, nacionalnim manjinama, Milanom Bandićem i tko je već dio aktualne sklepane saborske većine. Dakle, direktnu političku odgovornost za nazadovanje demokracije u Hrvatskoj imaju Tomislav Karamarko i Andrej Plenković, odnosno HDZ, te Most i aktualni koalicijski partneri u vlasti.

Najveći napredak demokracije zabilježen u Burkini Faso i Gambiji

Zabrinjavajući je i podatak da su SAD i Europa u prosjeku došli na nivo demokratskih sloboda kakav je bio zabilježen prije 40 godina, te da se u cijelom svijetu - s izuzetkom Afrike - pojačava trend autokratizacije, odnosno smanjivanja demokratskih vrednota. Dobre vijesti pak dolaze iz Burkine Faso i Gambije, dviju afričkih zemalja koje su u protekle dvije godine postigle najveći demokratski iskorak na svijetu.
Time se u pitanje dovodi i nedavna izjava premijera Plenkovića o Afrikancima koji bi vapili za hrvatskim standardom, jer očito postoje afričke zemlje koje postaju demokratičnije dok u Hrvatskoj demokracija pod vlašću HDZ-a odumire."


KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Plenkovic je dolaskom na vlast prvo uveo diktaturu u vlastitu stranku, a potom u Hrvatsku drzavu. Smjenjujuci tri MOSTOVA legitimna ministra, te zamjenivsi ih sa nova tri HDZ-ova ministra udaren je temelj politickoj diktaturi u Domovini. Ostavkom Boze Petrova na mjesto predsjednika Sabora, Plenkovic koristi jos jednu diktatorsku mogucnost te na mjesto predsjednika Sabora imenuje Jandrokovica koji je na parlamentarnim izborima 2016 osvojio 800 prefercijalnih glasova. U Ustavu RH stoji da "Vlast proizlazi iz naroda". Sadasnja vlast nije proizasla slobodnim izborima 2016, vec je proizvod izbornog inzenjeringa premijera Plenkovica.


Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus naroda iz Hrvatske, mi odgovaramo "Koalicijom DOMOVINA". Ako se osjecate pozvanim u Koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Prijave za 2. skup Koalicije "DOMOVINA" su u toku! Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:



Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar