ponedjeljak, 7. kolovoza 2017.

OPĆA POBUNA Više od 100 tisuća ljudi protiv novog poreza, što će na ovo reći Plenković? + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "index.hr", 06.08.2017

http://www.index.hr/vijesti/clanak/opca-pobuna-vise-od-100-tisuca-ljudi-protiv-novog-poreza-sto-ce-na-ovo-reci-plenkovic/986869.aspx

"UDRUGA poreznih obveznika Lipa do sada je prikupila više od 100 tisuća potpisa protiv uvođenja poreza na nekretnine - kako onih koji su prikupljeni online, tako i onih koji su pristigli poštom i e-mailom.
 

"Hrvatska ima puno više protivnika ovog poreza, te pozivamo na daljnje potpisivanje peticije. Isprintajte formular baki, starom rođaku ili susjedima u zgradi, slikajte i pošaljite mailom", poručuju iz Lipe.

Formular za potpisivanje moguće je preuzeti s web adrese www.manjiporezi.hr/formular. Peticiju je moguće potpisati na http://www.manjiporezi.hr/peticija/.


"Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet – građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.

"Odlučno NE novom nametu ne može biti jasnije"

Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun – osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije.

Lipa naglašava da 88% hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru koji je tek ove godine počeo pokazivati znakove oporavka nakon katastrofalnog potopa koji je doživio izbijanjem krize.

Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana", upozoravaju iz Lipe.

Porez protiv kojeg se svi bune

Porez na nekretnine, koji će se plaćati od 1. siječnja 2018. godine, izazvao je veliki otpor u javnosti. Bune se svi, od liberala do komunista. Opozicija kritizira HDZ-ovu vladu zbog uvođenja ovog poreza, baš kao što je HDZ kritizirao SDP-ovu vladu kad je bivši ministar financija Slavko Linić najavljivao uvođenje tog poreza.

No zanimljivo je da je porez na nekretnine izazvao tako negativne reakcije, iako su hrvatski građani, bez gotovo ikakvog otpora, pristali plaćati jedne od najvećih poreza u Europi. PDV, kao što znamo, iznosi 25 posto pa nam tako država uzme petinu svakog iznosa računa kojeg plaćamo svaki puta kad izlazimo iz trgovine.

Index je u bezbroj tekstova upozoravao na pretjerano porezno opterećenje. Hrvatski građani i poduzetnici plaćaju ogromne poreze, a zauzvrat dobiju lošu uslugu - od slabog zdravstva i školstva, do nefunkcionirajuće administracije. No, javnost nije bila pretjerano osjetljiva na ta upozorenja, sve do sada, kada su krenuli oporezivati i nekretnine.

Marić: To nije novi namet

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je rekao kako je "opravdano i očekivano" da se proteklih dana ponovno aktualizirana tema poreza na nekretnine.


Upitan što ako građani sakupe dovoljno potpisa protiv poreza na nekretnine, ministar financija je odgovorio da ne bi ulazio u taj dio jer "postoje zakonske i ustavne kategorije koje nešto definiraju u tim slučajevima". Smatra da je peticija pokrenuta zato jer je bilo određenih nerazumijevanja, posebno iz perspektive zamjene komunalnog doprinosa s građevinskom rentom.

"Ovaj porez na nekretnine nije novi namet. To je nešto što zapravo objedinjava tri dosadašnja nameta. Iz perspektive gradova i općina to će značiti jednostavniji način ubiranja, a u isto vrijeme to će ostati njihov prihod. To će osnažiti njihove proračune i fiskalne kapacitete. S redefiniranjem i pojačavanjem funkcionalne decentralizacije to će ojačati našu lokalnu samoupravu", ustvrdio je Marić."

KOMENAR:

Kada su turci za vrijeme Otomanskog carstva zauzeli vece dijelove jugoistocne Europe tada su uveli "Harac", medjutim njime se oporezivalo ono sto domacinstvo posjeduje (stoka, pcenica,itd). Cak ni Otomanskom sultanu nije palo na pamet da oduzme kuce i imanja na osvojenim podrucjima, odnosno da uvede "Harac" na nekretnine!

Sto se to dogadja sa Hrvatskim vladama?

Kako ona prosla socijaldemokratska tako i ova sadasnja pokusavaju ljudima oteti vlastit dom. Sadasnja Vlada nije te domove i kuce izgradila, nije kupila nit jednu jedinu ciglu vec je to  sve izgradjeno vecinom  u bivsem socijalostickom sistemu.

Kako onda ta ista vlada koja nije ulozila nit jedne lipe / dinara u stambeo zbrinjavanje prije 1990. godine ima pravo uvoditi "Harac" na domove?

Ministar Maric govori da porez na nekretnine nije novi namet.  On takodjer smatra: ".....da je peticija pokrenuta zato jer je bilo određenih nerazumijevanja, posebno iz perspektive zamjene komunalnog doprinosa s građevinskom rentom."

Ministar Maric ili ne razumije materiju ili se gubi u novonastaloj situaciji. Ono sto je sigurno, kada gospodin Maric ne bude vise obnasao duznost koju obnasa, vjerovatno nece imati priliku poput gospodina Rohatiskog da se "skolni"  u Agrokor te izbjegne pravno zakonsku odgovornost "zloupotrebe polozaja cinjenjem ili propustenom radnjom (Kazneni zakon Republike Hrvatske - privredni kriminal).

Takodje i gospodin Rohatinski koji je direktno odgovoran za prodaju Hrvatskih banaka stranim Bankama te prodaju zaliha Hrvatskih zlatnih rezervi nepoznatom kupcu nece zauvijek imati utociste u "Agrokoru".

Domovina Hrvatska je pretvorenau ekonomsku pustinju. Preuzimanjem premijerske funkcije gospodin Plenkovic dalje nastavlja sluziti "bossovima" Europske unije, protivno interesima Hrvatskog naroda.

"Harac" na domove je protuzakonit, protuustavan, neljudski. 

Hrvatskom narodu je u zadnjih 27 godina uzeto sve sto mu se uzeti moglo. Od najbogatijih zemalja socijalizma (Jedino je odnas bio bogatiji DDR) postali smo najveca sirotinja u Europskoj uniji. Staistike govore da je jedino jos Rumunjska siromasnija od nas, u sto zaista sumnjam.

Nakon Domovinskog rata, a posebno zadnjih  2-3 godine Domovina dozivljava 4. najveci egzodus Hrvata iz Domovine Hrvatske te Republike Bodsne i Hercegovine, ali i iz Vojvodine i Republike Srbije.

Ni komunisticki rezim nije otjerao  toliko Hrvata iz Domovine koliko Hrvatske vlade od osnutka Republike Hrvatske.

Postovane Hrvatice i Hrvati,

cijenjeni pripadnici Nacionalnih zajednica zajednicke nam Domovine Hrvatske,

ako niste potpisali peticiju protiv "Haraca" na nase domove ucinite to jos danas. Sutra ce bit prekasno.

Politicki pokret ZAUVIJE VJERNI DOMOVINI u cijem glavnom odboru sam clan, protivi se "Haracu" na domove te proglasava taj zakon "Antihrvatskim"!

 

 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisne liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

Nema komentara:

Objavi komentar