nedjelja, 15. listopada 2023.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Do kada ćemo voziti po šahtovima?


 Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala - KA Portal, 13.10.2023,

https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4395083/aglomeracija-odradjena-centar-duge-rese-i-dalje-bez-prometne-signalizacije-i-zavrsnog-asfalta-rakocevic-radovi-uskoro-sve-mora-biti-gotovo-prije-zime

"Po riječima pročelnika Mladena Rakočevića, činjenica je da je cijeli taj dio jedno veliko gradilište, ali i da na mjestu gdje bi trebala biti privremena signalizacija, tu se pojavi, pa nestane i to se ponavlja.....

 Ova je tema potegnuta i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je u okviru aktualnog sata HDZ-ova vijećnik Josip Vlašić pitao "gdje je zapelo"?

- U redu ako nešto traje par dana, ali već drugu školsku godinu djeca prelaze cestu bez obilježenog prijelaza. Nema obavijesti da smo na gradilištu, nema nigdje znakova, a ako se pojave brzo nestanu, pitao je Vlašić.

Kad će se to riješiti zanimalo je i vijećnika Dražena Benkovića kao i kad će konačno Duga Resa dobiti uređena i obilježemna parkirna mjesta." Kraj citata!

 Do kada ćemo voziti po šahtovima?

Pročelnik Rakočević u gornjem Ka-Portal članku tvrdi da će radovi biti gotovi do početka zime. Vrijeme je da se navuče zadnji sloj asfalta i da ne razbijamo više felge po šahtovima. Također je bitno da se iscrtaju pješački prijelazi da nam djeca, treća generacija i ostali građani sigurno prelaze cestu.

Pitanja koja je postavila opozicija (HDZ-HNS) Gradskoj vlasti su legitimna, međutim postavljena su forme radi, a ne zbog brige za građane. Politička opozicija u Dugoj Resi NE postoji. Postoji jedino na papiru. Te dvije stranke koje pune dvije godine odlično surađuju sa vladajućima u Dugoj Resi, a trebale bi da im budu politička suprotnost, polako se dižu na zadnje noge.

Podizanje na zadnje noge je uzrokovano nadolazećim izborima u slijedećoj 2024. godini. Pune dvije godine HDZ i HNS maksimalno podupiru dugorešku Vlast izbjegavajući sva škakljiva pitanja. Pune dvije godine tzv. opozicija u Dugoj Resi NE odgovara na pisana pitanja građana. Pune dvije godine nisu podnijeli ostavke u Gradskom vijeću i nisu zatražili prijevremene izbore!

U Dugoj Resi postoji slijedeća podjela vlasti:

1. Vladajući su: HSS-SDP-Nezavisni-HDZ-HNS

2. Opozicija su: Građani grada Duge Rese

Međutim tzv. politička opozicija u Dugoj Resi, koja u zadnje dvije godine jedino omogućuje Vladajućima da vladaju "bez opozicije" zaboravlja da građani grada Duge Rese nisu dudeki i da se ne daju manipulirati.

Izbori za Sabor vjerovatno su u proljeće slijedeće godine, a izbori za Europski parlament su 09.06.2024. Uskoro sve dolazi na naplatu, a godinu dana poslije toga, u proljeće 2025. na Lokalnim izborima u Dugoj Resi poslat ćemo kući Vladajuću garnituru i njihove opozicijske partnere te formirati novu Građansku vlast.

Problem komunikacije Gradskih vijećnika i građana Duge Rese je bizaran i onemogućuje Građane da direktno kontaktiraju svoje vijećnike koje su 2021. na izborima izabrali i koje svaki mjesec financiraju (Honorar vijećnika)! Želim detaljnije pojasniti problem NEMOGUĆNOSTI komunikacije  Građana u Dugoj Resi!

Citirani tekst iz mog bloga od 08.07.2023:

"Zašto grad Duga Resa NE funkcionira i zašto građani Duge Rese NISU u fokusu pažnje izabrane Gradske vlasti vrlo je kompleksno pitanje.
 
Prvo bi htio pojasniti ustrojstvo Gradske vlasti!
 
Zakonodavna vlast u svakom gradu je Gradsko vijeće. Ono donosi propise i odluke, vodi rasprave, diskutira probleme građana i riješava probleme građana preko "Izvršne vlasti Grada" u koju spadaju Gradonačelnik, zamjenici, pročelnici, gradske tvrtke i gradske službe te gradsko redarstvo.

Naš slučaj u Dugo Resi je da imamo 15 Gradskih vijećnika, a većina građana Duge Rese uopće nezna tko su izabrani Gradski vijećnici, a posebno ne znaju koji je izabrani Gradski vijećnik zadužen za njegovo GRADSKO NASELJE. Duga Resa se teritorialno dijeli na 28 Gradskih naselja koja se protežu od Mrzlog polja do Zvečaja.

Pa tko su naših 15 Gradskih viječnika koji trebaju zastupati naše interese u Gradu? 
 
Slijedeći tekst citiran je sa stranice grada Duge Rese, a nalazi se pod slijedećim linkom:
 
 https://dugaresa.hr/popis-vijecnika/
 

"Vijećnici Gradskog vijeća Grada Duge Rese u mandatu 2021.-2025. godine su:

  1. MIROSLAV FURDEK – predsjednik Gradskog vijeća
  2. KARMEN BANJAVČIĆ
  3. MIJO IVANIĆ – prvi potpredsjednik Gradskog vijeća
  4. JASMIN SARVAN
  5. DRAŽEN PALAJSA
  6. LANA LEGEK
  7. IVAN PETRUNIĆ
  8. GORDANA PAHANIĆ
  9. JELENA ŠTEFANAC
  10. JOSIP VLAŠIĆ – drugi potpredsjednik Gradskog vijeća
  11. IVO BENIĆ
  12. ZVONKO BARANAŠIĆ
  13. IVA STIPANČIĆ BENIĆ
  14. MLADEN PALAJSA
  15. DRAŽEN BENKOVIĆ"
Gradsko vijeće grada Duge Rese čine Gradski vijećnici iz HSSa, SDPa i Nezavisni vijećnici koji u koaliciji tvore većinu u Gradskom vijeću!
Opoziciju u Gradskom vijeću Duge Rese čine Gradski vijećnici iz HDZa i HNSa, koji tvore "manjinu" u Gradskom vijeću.
Nadalje na istoj stranici grada Duge Rese se nalazi slijedeći tekst, citiram:
 
 "Za sva pitanja vezana za rad Gradskog vijeća i vijećnika možete se obratiti na sljedeće kontakte:

 

  • Telefon 047/819-010, 819-011, 819-013
  • Fax 047/841-465
  • E-mail: grad-dugaresa@dugaresa.hr"                                       

Ovdje imamo jednu potpuno nelogičnu rečenicu, citiram: "Za sva pitanja vezana za rad Gradskog vijeća i vijećnika......." 

Mene kao građana grada Duge Rese uopće ne zanima rad Gradskog vijeća i vijećnika. Oni neka rade što im odredi predsjednik Gradskog vijeća i ono što definira statut Grada Duge Rese.

Mene kao građana Duge Rese zanimaju svakodnevni problemi koje srećem u Gradu: rupetine na sve strane, nepokošena trava, smeće, preskupe komunalije, devastacija grada, ekocid, neučinkovitost Gradskih službi, poplava kružnog toka kod jače kiše, neočišćen snijeg sa nogostupa po zimi, itd.

I kada se želim požaliti nekom u Gradskom vijeću za probleme koje svakodnevno srećem, čekaju me tri telefonska broja i jedna Email adresa.

Ono što je rečeno telefonom, kao da i nije rečeno. Nigdje nije zapisano i nitko ne snosi odgovornost. 

Ostaje nam slijedeća email adresa na koju se možemo žaliti Gradskom vijeću - općenito ili kako sam ja to razumio nekom od Gradskih vijećnika po mom izboru. Ta Email adresa glasi:

grad-dugaresa@dugaresa.hr

Ono što je za mene potpuno nerazumljivo, jeste da svaki Gradski vijećnik nema objavljenu svoju Email adresu, da ga ja direktno kontaktiram za problem na koji sam naišao. Ne mora Gradski vijećnik dati svoju osobnu Email adresu. Adresu može besplatno napraviti za 2 minute na nekom od provajdera kao što su: net.hr., gmail.com, gmx.net, web.de itd.

Međutim ni jedan Gradski vijećnik nije to učinio.

Ni jedan Gradski vijećnik nema na stranici Grada Duge Rese svoju kontakt Email adresu!

Ova gornja, općenita Email adresa za koju odgovara svatko i nitko nije učinkovita. Osoba koja čita tu Email poruku, treba taj Email za određenog Gradskog vijećnika proslijediti njemu dalje te nam taj Gradski vijećnik pismeno putem svoga Emaila u zakonskom roku, a najkasnije u 30 dana treba odgovori na naš upit.

Moja su iskustva da Gradski vijećnici NE odgovaraju na Email koji im je poslan na njihovo Ime i Prezime preko gornje Email adrese ili taj Email uopće nisu ni dobili. Opet je odgovorna osoba koja zaprima poštu na grad-dugaresa@dugaresa.hr

Jedini odgovor na Email koji sam dobio, je bio od jednog Gradskog vijećnika da "on nije zadužen za moj problem, već gradonačelnik", što je zapravo potpuna glupost. Upravo  je Gradsko vijeće u potpunosti odgovorno za sve pa tako i za moj problem.

Gradsko vijeće je direktni šef Gradonačelniku, a Gradonačelnik je šef Gradskim tvrtkama i službama, kao i pročelnicima.

Drugim riječima Gradonačelnik je direktno podređen Gradskom vijeću i Gradsonačelnik NEMA zakonodavnu funkciju, već izvršnu.

Gradsko vijeće svaki mjesec ima redovnu Gradsku skupštinu kojom predsjeda Predsjednik gradskog vijeća, sudjeluju 14 vijećnika, gradonačelnik, njegova zamjenica i prijavljeni gosti, ako ih ima.

Kada Gradsko vijeće odlučuje i glasa za "neku stvar" tada glasa 15 Gradskih vijećnika, ali ne i gradonačelnik. Gradonačelnik nema "pravo glasanja" u Gradskom vijeću.

Uloga Gradonačelnika u Gradu je reprezentativna, kao i uloga Predsjednika u državi. Nikako zakonodavna. Zakone u državi donosi Sabor, a ne predsjednik države. Zakone u Gradu donosi Gradsko vijeće, a ne Gradonačelnik.

Stoga jedina ispravna adresa na koju se možemo obratiti, kao što sam naveo je Gradsko vijeće Duge Rese, odnosno Gradski vijećnik koga mi odaberemo.

Mi građani grada duge Rese također financiramo Gradske vijećnike iz vlastitog džepa. Za svaku sjednicu Gradskog vijeća, vijećnici ostvaruju propisani honorar. Predsjednik Gradskog vijeća ima pravo na punu plaću, ako je želi, a njegova dva zamjenika imaju pravo na polovicu plaće.

Ako mi građani financiramo Gradsko vijeće, zašto nam je uskraćen direktni kontakt sa Gradskim vijećnicima putem njihove osobne Email adrese?

Apsurd je još veći, pošto na stranici grada Duge Rese postoje Email adrese i telefoni Gradskih zaposlenik (imenik zaposlenika), a koje ovdje prikazujem:

 https://dugaresa.hr/imenik-zaposlenika/


 Iz ove tabele je vidljivo da čak i zamjenica gradonačelnika koristi istu Email adresu kao i 15 Gradskih vijećnika (grad-dugaresa@dugaresa.hr).

To je pokazatelj da se NE želi omogućiti direktni kontakt Građana sa predstavnicima zakonodavne vlasti u Gradu Dugoj Resi - Gradskim vijećnicima!

Svaki pročelnik, gradski  redar i zaposlenik ima javno objavljenu Email adresu na stranici Grada, ali Ne i Gradski vijećnici koji su direktno odgovorni za upravljanje Gradom. Pametnom dosta!

Apeliram na svih 15 Gadskih vijećnika Grada Duge Rese, kao i na Gradonačelnika i njegovu zamjenicu da u 2 minute naprave besplatnu email adresu i da je već danas objave na stranici Grada, da ih možemo kontaktirati - pismeno.

Usmeni razgovori i razgovori telefonom NE drže vodu. Oni nisu dokaz i na njih se ne možemo pozvati. Jedino tinta na papir se računa i stoga draga gospodo i gospođe, molim objavite vaše kontakt Email adrese. Dosta je bilo skrivanja i igre mačke i miša. Ostavke u Gradskom vijeću niste podnijeli, a odavno ste to trebali učiniti! Naše probleme NE riješavate, već spavate otvorenih očiju. Izbori su blizu, 2025. je na vratima! Ako želite biti ponovo birani, molim objavite vaše Email adrese!"...kraj citata!


Dražen Katić


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter: ZVD_eV

You Tube: Drazen Katic

Mobitel / Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

VAŠ ZASTUPNIK ZA 7. IZBORNU JEDNICU - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD DONJIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

https://drazenkatic.blogspot.com/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html?fbclid=IwAR129oInkM8WPnjx-4OxXNO3PW2I7YKLusFzXMqdQt-ttBik3AyWaZGAE8A


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2016/08/hrvati-na-pet-kontinenata-zauvijek.html?fbclid=IwAR3VNr7Ky0Nv5bR1CYrPh5wQTE2b1WOulr-3LGFGKVaRmrAEHUM7SPJTScA


Nema komentara:

Objavi komentar