srijeda, 18. prosinca 2019.

Pismo gospodje Tuge Tarle premijeru Plenkovicu!


Gospodja Tuga Tarle uputila je pismo premijeru Plenkovicu prije 2 dana koje ovdje prenosim u cijelosti kao citat:

"N/R Gospodin Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Ured predsjednika Vlade
Trg sv. Marka 2, Zagreb

gradjani@vlada.hr

Zagreb, 15. prosinca 2019.

 

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

gospodine Plenkoviću,

 

ovim putem željela bih Vas obavijestiti o postojanju peticije za Muzeja hrvatskog iseljeništva u gradu Rijeci. Peticiju je pokrenuo politički pokret pod imenom ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI koji umrežava Hrvatice i Hrvate na svih pet kontinenata putem virtualne poveznice, Fb stranice i WhatsApp-a.

 

Iseljenici koji se povezuju na tim virtualnim mrežištima došli su do saznanja o postojanju projekta pod radnim nazivom SIGMa (Središte izučavanja globalnih migracija i muzej hrvatskog iseljeništva) koji ih je oduševio te su ga prigrlili i odlučili podržavati do njegova ostvarenja. njima su se svojim potpisom pridružili i brojni hrvatski građani.

 

Temom iseljeničkog muzeja bavim se od 1997., a posebno od 2002. godine kad sam uputila svoje pismo s elaboratom i prijedlogom o osnivanju Muzeja hrvatskog iseljeništva u Rijeci gradonačelniku Rijeke, gospodinu Vojku Obersnelu, koji je tada ovu inicijativu pozdravio uz obećanje da će projekt koji je ocijenio vrijednim i korisnim za Rijeku i Republiku Hrvatsku doista i zaživjeti. 

 

U više navrata kontaktirala sam hrvatske državne institucije informirajući ih o tome projektu nastojeći probuditi njihovu pažnju spram iseljeničke problematike, te sam o tome i javno pisala i govorila. Obavijestila sam i sve dosadašnje predsjednike Republike Hrvatske u nadi da će netko prepoznati vrijednost jednog takvog projekta i ovo moje nastojanje razumjeti kao poticaj za snažniju povezanost Hrvatske sa svojim iseljeništvom diljem svijeta.

 

Godine 2015. ponovno sam se obratila gradonačelniku Grad Rijeka predloživši mu da pojačaju konkurentnost grada Rijeke u završnoj fazi izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. pojmovima migracija i iseljeništva. Nakon toga, stavivši upravo tu problematiku u srž redizajniranog koncepta i programa riječke kandidature, Rijeka je uspjela, ali od muzeja nije se realiziralo ništa. Umjesto muzeja iseljeništva i središta za izučavanje migracija Riječki je gradonačelnik uz podršku svojih savjetnika odlučio investirati enormne novce iz europskih fondova za obnovu broda Galeb i tako je propala jedinstvena prilika da se uz pomoć europskog novca realizira projekt Muzeja hrvatskog iseljeništva u Rijeci. 

 

Iskreno žalim zbog propuštene jedinstvene prilike za Rijeku i Hrvatsku, ali i za mnogobrojno hrvatsko iseljeništvo koje ima pravo na simbolički zajednički krov pod kojim bi se čuvala, izučavala i predstavljala svijetu i domovini bogata kulturna baština kojom je hrvatski čovjek pridonio svekolikoj riznici čovječanstva.

 

Kao reakcija na nedostatak interesa i ogluhe institucija kad je u pitanju jedna takva kulturna ustanova kakvom se danas diče brojne zemlje svijeta koje nemaju ni približno veliku odselidbu sa svoga ozemlja kao što je to slučaj Hrvatske, pokrenuta je i navedena peticija Vladi Republike Hrvatske za Muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci čiju presliku Vam s današnjim datumom dostavljam u privitku.

 

Mi, koji smo potpisali peticiju za osnivanje Muzeja očekujemo od Vas da pružite jasnu i otvorenu podršku našem zahtjevu te da u tom smislu zatražite od gradonačelnika Rijeke da održi obećanje i osigura potrebne uvjete za pokretanje projekta za kojega očekujemo Vašu punu potporu i odlučnost uz napomenu da bi to trebao biti muzej od općenacionalnog interesa.

 

Nijedan drugi grad u Hrvatskoj nema takve mogućnosti i prednosti, argumente i memoriju, poziciju i atraktivnost za jedan projekt ove vrste kao Rijeka. U međuvremenu je u Bremerhavenu izgrađen upravo takav muzejski centar te je postao jednim od najatraktivnijih, najposjećenijih i najboljih europskih muzeja.

 

Ne umanjujući značaj obnove i osnivanja brojnih drugih muzeja u Republici Hrvatskoj, sigurna sam da nijedan drugi svojim sadržajima i artefaktima, misijom i vizijom ne može bolje odgovoriti potrebama i interesu suvremenog čovjeka osuđenoga na život selilaštva kojega je kapitalistička globalna mašina otjerala iz doma i pretvorila u nomada. A što se tiče sintagme "svjetska Hrvatska" koju koristi gradonačelnik Obersnel u svojoj korespondenciji sa mnom, nju više od svega drugoga simbolizira upravo Muzej Hrvatskog iseljeništva, a ne zahrđali brod koji je simbol propalog komunističkog režima. Upravo je hrvatsko iseljeništvo svojom raspršenošću svijetom i sudjelovanjem u izgradnji i razvoju useljeničkih zemalja pridonosilo ugledu i prepoznatljivosti svoje stare domovine. Bez hrvatskog iseljeništva i njegove svekolike potpore u Domovinskom ratu, usudila bih se reći, danas ne bi bilo ni Hrvatske.

 

Rijeka bi ovim muzejom u svoje ime i u ime Hrvatske ispunila dug prema našim iseljenicima prikupljajući, istražujući i čuvajući građu, predmete materijalne i duhovne kulture i umjetnost koje su naši sunarodnjaci ostavili u svijetu. Istovremeno bi to bio jedan od najboljih oblika promidžbe Hrvatske kroz analizu i prezentaciju interakcija naših iseljenika s domaćim stanovnicima u zemljama useljavanja te s domovinom predaka. Kao jedna od zemalja s najjačom stopom iseljavanja imamo puno moralno pravo i obavezu da razmišljamo, a onda i ostvarimo Muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci.

 

U očekivanju Vašeg očitovanja te uz čestitke prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana, pozdravljam Vas s poštovanjem,

 

Tuga Tarle

 

Privitci: Elaborat muzeja iseljeništva u Rijeci

Snimka peticije

Dio prepiske o muzeju hrvatskog iseljeništva u Rijeci"

 

P.S. Ako zelite nasu peticiju poduprijeti svojim potpisom i pomoci ostvarenju naseg sna "Muzeja Hrvatskog Iseljenistva", otidjite direktno na stranicu peticije. Potpisi su potpuno anonimni i nitko nece dobiti na uvid tko je peticiju i kada potpisao.  


Za Vaš potpis kliknite na ovu poveznicu:  https://www.citizengo.org/hr/signit/173155/view


Elaborat gospodje Tarle mozete pogledati pod slijedecim linkom:

 


Politicki pokret "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" podrzava  ocuvanje nacionalnog identiteta Republike Hrvatske u okvirima Europske unije te se zalaze za snaznu ekonomsko-socijalnu Hrvatsku!





SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE 2020 NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html


VISE O "KOALICIJI DOMOVINA" - ZA DRZAVNE IZBORE 2020 MOZETE POGLEDATI POD SLIJEDECIM LINKOM:


Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI utemeljen je u Stuttgartu 2012. godine, a 2014. godine objavili smo socijalno ekonomski program za razvoj Republike Hrvatske. Pripadnici naseg pokreta nalaze se na svih 5 kontinenata.

Nema komentara:

Objavi komentar