ponedjeljak, 31. siječnja 2022.

DA LI JE ELEKTRIČNA ENERGIJA TEMELJNO LJUDSKO PRAVO? SMIJE LI VAS HEP UOPĆE ISKLJUČITI?


 

Čitajući danas (31.01.2022) dnevne novosti naišao sam na portal „Poslovni.hr” gdje sam uočio članak o električnoj energiji te zamijetio dio koji citiram:


Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je zbog neplaćanja računa bez struje ostalo oko 31.000 kućanstava...”...

Kada je riječ o plinu, tvrtka HEP plin je na zahtjev opskrbljivača u prošloj godini provela ukupno 238 isključenja, a predlani ih je bilo 119”...


Dalje se u članku navodi da Vaučere od 200 kn za struju Vlada daje za 60.000 kućanstava koji primaju socijalnu pomoć.


Gornje dvije citirane rečenice su zastrašujuće.


U prvoj rečenici se navodi da je zbog neplaćanja električne energije državi, HEP u 2021 isključio 31.000 kućanstava. Ako u kućanstvu u prosjeku žive tri osobe, radi se o oko 100.000 Hrvatskih građana koji su u jednom trenutku ostali bez električne energije i našli se automatski u kamenom dobu: bez svjetla, bez hladnjaka, TVa, bez električne pećnice itd.

Uzmimo da su od tih 100.000 isključenih samo 10% djeca. To konkretno znači da je preko noći 10.000 djece u Hrvatskoj ostalo bez temeljnih ljudskih prava i započelo život nedostojan čovjeku.


I tko je sve te ljude doveo u kameno doba?

Odgovor je: vlasnik HEPa!

Točnije Hrvatska država.


Zaključak je da je Hrvatska država preko noći 100.000 građana Hrvatske, a od njih 10.000 djece oduzela temeljna ljudska prava!


Zapitajmo se kako su ta djeca napisala domaću zadaću, kako su sudjelovala na Online-nastavi ako im bez struje ne radi kompjuter? Da li su poput njihovih pradjedova i prabaka večer proveli pored petrolejskih lampi?


Njemački Ustav (Grundgesetzbuch) počinje sa „Die Menschenwürde ist unentastbar”. Slobodni prijevod na Hrvatski „Ljudsko dostojanstvo je nedodirljivo”.


U Njemačkoj ako niste u mogućnosti plaćati električnu energiju, posebno ako ste korisnik socijalne potpore, država vam godinu dana neće ukinuti isporuku električne energije.


Da li Ustav Republike Hrvatske poput Grundgesetzbuch-a štiti ljudsko dostojanstvo?


Ustav RH:


Članak 35.

Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.


Članak 58.

(1) Slabim, nemoćnima i drugim, zbog nezaposlenosti ili nesposobnosti za rad, nezbrinutim osobama država osigurava pravo na pomoć za podmirenje osnovnih životnih potreba.

(2) Posebnu skrb država posvećuje zaštiti osoba s invaliditetom i njihovu uključivanju u društveni život.

(3) Posebnu skrb država posvećuje zaštiti hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja.


Članak 62.

(1) Obitelj je pod osobitom zaštitom države.


Članak 63.

Država štiti materinstvo, djecu i mladež te stvara socijalne, kulturne, odgojne, materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.


Ustav Republike Hrvatske direktno u člancima 35. i 63. štiti ljudsko dostojanstvo.

Ostali spomenuti članci Ustava (58. i 62.) direktno štite najranjivije skupine našeg društva kao što su: slabe i nemoćne osobe, djeca, invalidi i Hrvatski branitelji.


Ne mogu zamisliti da je od 100.000 isključenih osoba prošle godine jedino HEP isključio električnu energiju bogatima i dobro situiranim građanima Hrvatske.


Umirovljenici sa niskim primanjima, invalidne osobe, Hrvatski branitelji na skrbi su velika većina onih kojima je HEP smio isključiti struju. Jedino HEP zna kojoj kategoriji pripadaju ljudi koje su isključili.


Uvažavajući članke Ustava 35, 58, 62 i 63 smatram da HEP kao državna tvrtka isključujući struju najranjivijim skupinama društva direktno krši Ustav Republike Hrvatske jer je to isključivanje u suprotnosti socijalne politike koje definira naš Ustav.


Ustavni sud Republike Hrvatske je onaj koji bi zadnji trebao dati svoju riječ na temelju Ustavnih tužbi građana zbog protuustavnog isključenja struje najranjivijim skupinama građana.


Što se tiče isključenja plina kojeg većinom građani Hrvatske koriste za grijanje u članku je navedeno, citiram:


Kada je riječ o plinu, tvrtka HEP plin je na zahtjev opskrbljivača u prošloj godini provela ukupno 238 isključenja, a predlani ih je bilo 119”...


Ovdje je jasno da je HEP isključenja plina u 2021 godini povećao za 100%.

Jasno je da i o ovoj točki na osnovu Ustavnih tužbi građana Ustavni sud Republike Hrvatske ima zadnju riječ.


U Njemačkoj Ustavni sud (Verfassungsgericht) vrlo često se uključuje kada su u pitanju kršenja socijalnih prava građana i nerijetko odlučuje u sporovima u korist građana.


U zadnjih 22 godine mog života u Njemačkoj bavio sam se (između ostalog) Održvim razvojem, energetikom, investmentom (Vermögensberatung), investicijama u solarnu energiju i plemenite kovine. U nekim tvrtkama bio sam od prvog dana osnivanja. Neke su poslovale vrlo uspješno, a neke manje uspješno.


Radio sam mnoge osobne analize dobrog ili lošeg poslovanja tvrtki u kojima sam bio „Poslovni partner – Geschäftspartner”. Svoje zaključke iznio sam u nekoliko knjiga koje sam izdao u Njemačkoj izdavačkoj kući „Epubli i Belgijskoj izdavačkoj kući „Peleman Industries NV”.


Knjige su dostupne pod slijedećim linkom.


https://www.shopmybooks.com/BE/en/author/drazen-katic


Ako poželite neku od knjiga pročitati, a da izbjegnete financijski trošak, spreman sam vam knjigu u PDF formatu ustupiti bez naknade. Slobodno mi se obratite u Facebooku ili u komentaru bloga.


Ugodan dan i lijep pozdrav. Dražen Katić


1 komentar:

  1. Ovo ste dobro napisali ali ste bili u pravnoj državi ja sam penzioner i ovršena za struju a u toj garsonjeri živi sin žena i unuk a ona gladi na mene pa su mene ovršili a žive od invalidnine sina i ovrhe su neke pisali sinu od god 1915 i sad prebacili na mene ako znate dali trebam tužit državu jer u zakonu hrvatske piše da računi zastarjevsju nakon godinu dana hvala

    OdgovoriIzbriši