srijeda, 19. siječnja 2022.

HRVATSKA DEMOGRAFIJA

Najnovije prebrojavanje stanovništva Hrvatske pokazalo je negativnu tendenciju. U zadnjih 10 godina Domovina je izgubila gotov 400.000 stanovnika. To me uopće nije začudilo, naprotiv mislio sam da sada ima oko pola milijuna stanovnika manje. Vrlo intenzivno iseljavanje u zadnjih nekoliko godina posebno u njemačke pokraine Bayern i Baden-Württemberg bile su predznak takvog trenda. Samo se u Stuttgart i njegovu širu okolicu u zadnjih par godina doselilo 150.000 Hrvata. Kada šetate ulicama Stuttgarta ili glavnom ulicom Königstrasse svaka treća osoba je porijeklom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili (nešto manje) iz Srbije.


Mediji su na velika vrata objavili katastrofalnu demografsku situaciju u Domovini, a da nisu ni jednom riječju spomenuli Hrvatsko iseljeništvo. Svi oni koji su se iselili iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine ojačali su brojčano Hrvatsko iseljenštvo. Moja je gruba pretpostavka da danas na svih 5 kontinenata u zadnjih 5 generacija živi oko 4.5 milijuna Hrvata ili porijeklom Hrvata.


Činjenica je da je već davno Hrvatsko iseljeništvo brojnije od tuzemnog Hrvtskog naroda. Sistematska marginalizacija Hrvatskog iseljeništva posebno u političkom pogleda doprijela je da se na Hrvatsko iseljeništvo ne gleda prijateljski, več sa određenom dozom nepovjerenja i skepse.


Činjenica je također da je nakon Izraela, Hravtski narod najraseljeniji na svijetu. Ja sam se nakon 22 godine rada i života u Stuttgartu prošlo ljeto vratio u Domovinu. Naišao sam na veliko nerazumjevanje, čak i na neljubazna pitanja tipa: „Kuda si se vratio, bježi natrag!“, „Što ćeš ovdje?“ itd.


Često zaboravljamo da je Hrvatsko iseljeništvo najveći kapital koji Domovina ima. Gledano u ljudstvu, financijskom pogledu, intelektualom i sportskom kapacitetu Hrvatsko iseljeništvo treba postati motor ekonomskog oporavka Domovine.


Trideset godina je prošlo od početka Domovinskog rata i kada se malo prošećee po npr. Karlovcu možemo vidjeti na puno zgrada rupe od metaka i granata kojie su uništile fasade, ali ne prije godinu dana već prije 30 godina.

Teško se oteti osjećaju da je vrijeme stalo.


Mora li biti tako?


Ne mora! Hrvatski narod ima ljudstvo, novac, znanje i vrijedne ruke. U njemačkim tvornicama su Hrvatsti jedni od najcjenjenijih radnika. Naši inženjeri i doktori znanosti rade u njemačkim bankama i u njemačkoj autoindustriji. Hrvati su vrlo često intelektualna elita u stranim zemljama u koje su se iselili ili se u njima rodili. Mnogi završavaju fakultete i doktoriraju na prestižnim stranim sveučilištima.


Kako riješiti demografsku problematiku Hrvatske?


Odgovor je useljavanjem. Međutim ne useljavanjem strane radne snage već useljavanjem Hravtskog naroda koji se raselio na svih 5 kontinenata.

Da bi useljavanje bilo omogućeno treba se hitno riješiti „olakšano“ primanje u Hrvatsko državljanstvo. Od 4.5 milijuna Hrvata raštrkanih po svijetu mi imamo nešto više od 600.000 Hrvatskih putovnica. To je apsurd bez presedana.

Osobno imam dva prijatelja koji su rođeni u Hrvatskoj, kao mladići otišli u Njemačku, uzeli nakon mnogo godina njemačko državljanstvo, a danas više ne mogu dobiti ponovo Hrvatsko državljanstvo.

To je zapravo zdravorazumski nemoguće objasniti. Hrvatski zakoni su toliko kompleksni i birokratski postupak je toliko zakompliciran da ljudi rođeni u Hrvatskoj ne mogu biti Hrvati.


Radeći u Europskom parlamentu 2019 u ECR grupaciji shvatio sam da su mnogoljudne zemlje Europske unije vrlo moćne i da se na manje zemlje članice gleda s nedovoljno respekta. Čak i naši zastupnici u Europskom parlamentu često rade vrlo grubu grešku kada u svojim izlaganjima iznose da je „Hrvatska mala zemlja“. To se ne smije spominjati. Hrvatska je ravnopravna zemlja, članica Europske unije. Uzmimo samo npr. Luxemburg koji je manji od Zagreba, ali ima vrlo veliku političku moć u Europskoj uniji. Ne samo da je „porezna oaza“ i „zemlja poštanskih sandučića“ koje Europska unija prešućuje i tolerira, već se i dio Europskog parlamenta nalazi u Straßburgu.


Izraelski narod se počeo vraćati u Izrael da ojača svoju Domovinu. Mislim da je Hrvatsko iseljeništvo spremno za povratak u Domovinu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.


Pitanje je da li je Domovina spremna da prihvati Hrvatsko Iseljeništvo i da mu da pravo i uvjete za povratak koje Hrvatsko iseljeništvo zaslužuje.


Ugodan dan svima.


Nema komentara:

Objavi komentar