srijeda, 1. lipnja 2022.

Duga Resa može bolje - gradska vlast HSSa u zadnjih 26 godina potpuno ruinirala grad!


 Stranka HSS sa svojim koalicijskim partnerima u zadnjih 26 godina vlasti je u potpunosti ruinirala grad Dugu Resu, kao što pokazuju fotografije!

Nakon raspada komunizma i startom privatizacije vlasništvo Pamučne industrije Duge Rese je pripalo u ruke države te rasprodano. Grad Duga Resa nije kupio ni jedan m2 zemljišta, niti jednu zgradu bivše Pamućne, a mogao je po priviligiranoj cijeni dobiti bar jedan dio toga. Ovaj sat i danas stoji ispred bivše Pamučne industrije i pokazuje neko davno vrijeme.


Preko puta Pamučne industrije na "Inzlu" su posječena stabla u vidljivim krugovima još u doba komunizma. Do danas gradska vlast nije zasadila nova stabla.


Ovako izgleda zid bivše Pamučne industrije. Niti novi vlasnik, a niti gradska vlast u Dugoj Resi ne žele urediti taj prostor. Ovo liči na porušeni dio Ukrajine, a to je zapravo centar Duge Rese!


Ova zgrada u "Kasaru" koja pripada u dio kulturne ostavštine grada Duge Rese stoji već godinama potpuno neupotrebljiva i bez izgleda da se renovira. Ta zgrada stoji na samome ulazu u grad Dugu Resu!


Ova fontana u parku bivše Pamučne industrije je bila u funkciji prije više od 100 godina. Danas stoji žalosno kao sjećanje na neka bivša vremena.


Stara vila u kojoj je prije 100 godina stanovao vlasnik- vlasnici Pamučne industrije Duga Resa i danas je naseljena stanarima, ali polako propada. Niti grad Dugu Resu, a niti državu ne interesira nestanak tog kulturnog spomenika.

Na "Inzlu" preko puta Pamućne industrije nalazi se zgrada bivše kuglane u kojoj se godinama već ne kugla. Grad je zgradu dao na upotrebu Izviđačima, ali koliko sam čuo od građana da kuglana nema struju pa i sama svrha korištenja objekta je upitna. Vjerovatno je izviđači koriste kao skladište.


 Ova zgrada na "Gornjem mlinu" je potpuno devastirana. Izvana su prozori zabijeni daskama. Prije 30 godina su u toj zgradi stanovali ljudi, a danas se čeka da se potpuno raspadne.


Ne-brigu grada Duge Rese za zgradu na "Gornjem mlinu" pokazuje i ova slika. Jednostavno se čeka da sve propadne.



Potpuno zapušten i porušen rasadnik u gradu Dugoj Resi gradsku vlast ne zanima. Prije 30 godina u tom se rasadniku uzgajalo cvijeće i ostalo bilje. Danas je ostala samo tužna slika prošlosti.


Ovakav prizor možete sresti na ulazi u grad prije benziske pumpe. Nakon mojih objava ove fotografije netko je uklonio ovu metericu, ali rupe su i dalje ostale. Grad Dugu Resu ne zanimaju osobe sa oslabljenim vidom, starije osobe, mala djeca. Lako je po noći zaglaviti nogu u tim rupama. Jadno i tužno.

 Rupe su i na cestama. Za jedan grad nezamislivo, ali za gradsku vlast HSSa u Dugoj Resi potpuno normalno stanje. 


Zgrada "Donjeg mlina" u Dugoj Resi je također spomenik kulture. Prije 40 godina su u njemu stanovali ljudi, a sada je ruševina. Niti država, niti grad Duga Resa ne pokazuju interes spasiti tu posebno vrijednu zgradu!

"Mlin kod Bosiljevca" je još jedan svjedok povjesti koji je potpuno devastiran. Gradska vlast HSSa nije poduzela ama baš ništa da spasi od potpunog propadanja taj vrijedni spomenik kulture.

Nakon "izmuljivanja" rijeke Mrežnice grad Duga Resa je mulj jednostavo razvukao po obali rijeke bez da posadi travu, bez da posadi cvijeće. Žalosno.


Ovo je mjerač prolaza bicikala koji je još prošle godine bio u funkciji. Sada je ostala kutija koja ne služi ničemu. Grad Dugu Resu takvi hvale vrijedni projekti ne zanimaju.


Ovaj znak je na Željezničkoj stanici Duga Resa cijelu vječnost ležao na podu. Nakon objava te fotografije netko je nakon par mjeseci taj znak uklonio. Također znak koji je ležao na podu u Mrzlom polju je nakon objava fotografija uklonjen. Ovo nije žalosno, ovo je jadno.

 Nekada javni WC u vlasništvi Hrvatskih željeznica već je cijelu vječnost zaključan. Grad Duga Resa zapravo nema javni toilet i kada ste u gradu u šetnji ili kupovini i morate na WC preostaje vam jedino odlazak u neki kafić. 


Grad Duga Resa je devastirao obalu rijke Mrežnice u blizini osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" i ostavio drvo jednostavno da trune i propada. Taj akt se može smatrati "Zločin nad prirodom"!

Na mjestima devastirane obale grad je posadio "Invazivne vrste bilja i raslinja" koje narušavaju ravnotežu biotopa.


Grad Duga Resa ima oko 9.000 stanovnika koji stanuju u 28 naselja grada Duge Rese. Zapravo grad se proteže od Mrzlog polja do Zvečaja. Dio građana grada do danas nema priključak na kanalizacijsku mrežu, a ima građana koji nemaju ni priključak na vodovodnu mrežu!


Na području grada Duge Rese postoje mnogobrojni bunkeri iz 2. Svjetskog rata koji su potpuno zapušteni. Na mnogima od njih su do danas zavarena vrata, a drugi koji nemaju vrata su devastirani. Ti bunkeri ne ispunjavaju niti jednu jedinu funkciju, a u svom sivilu ne pridonose ljepoti grada. Grad nije došao na ideju da kupi boju, a umjetnici - volonteri bi bunkere oslikali.


HSS je u svojoj kampanji 2017 obećao građanima moderan starački dom. Do danas osim nekoliko hrpa pijesla i devastiranog parka nije se ništa dogodilo. Tipično izborno obećanje HSSa.


Još jedno predizborno obećanje HSSa iz 2017. Ovdje je trebalo biti moderno i asfaltirano parkiralište, sa ulazom i izlazom, potpornim zidom. Do danas je ostala našudrana livada koja izgleda kao "divlje", a ne gradsko parkiralište.



Sječa stabala u gradu Dugoj Resi u travnju 2022 bez dogovora sa građanima, bez objašnjenja, bez plana. Gradska vlast HSSa & Co. u Dugoj Resi ophodi se prema prirodi suprotno zakonima Održivog razvoja i to već godinama. Gdje god može gradska vlast posiječe drvo bez obzira da li je to park, obala rijeke, centar grada. 

Gradska vlast srezana stabla traktorom grada Duge Rese razvozi na određene adrese u gradu. Javni natječaj o prodaji posječenih stabala ne postoji. Velom misterije je ovijeno tko, po kojim kriterijima i kakvog socijalnog stanja ima pravo na to drvo i tko to drvo dobiva. 

Grad Duga Resa je također posjekao mnogobrojna stabla u gradskom parku pored Vile u Dugoj Resi. To je vrlo stari park koji je posađen pod pokroviteljstvom vlasika Pamučne Industrije Duga Resa te je odavno prešao 100 godina. Grad bez prijašnjeg razgovora sa građanima siječe stabla. Drvo od posječenih stabala nestaje. Ne postoji javi natječaj o prodaji posječenih stabala. Na kraju priče postavlja se logično pitanje: Sijeku li se stabla u gradu Dugoj Resi da netko ne mora kupovati drva za zimu? Pročelnik Rakočević je dao u medijia vrlo nestručno i populističko objašnjenje za sječu tih stabala.

Ovo je još jedan primjer neefikasosti gradske vlasti HSS-SDPa u Dugoj Resi. Kontejner za prikupljanje odjeće i obuće se ne osigurava lokotom, već običnom žicom. Gradska vlast u svim segmentima gradskog života pokazuje nezainteresiranost, a to se redovito događa kada netko vlada 26 godina.

Ovakovi prizori su vrlo česti u gradu Dugoj Resi ili u nekom od 28 naselja grada. Gradskoj vlasti na čelu sa HSSom ovo je normalno stanje pa flaše od pića mogu i danima stajati dok ih netko ne pokupi. Isto je i sa plastikom koja se često baca na "divlje deponije", a da gradska vlast također i to smatra normalnim stanjem u Dugoj Resi.

Duga Resa može bolje, ali kako?

Kada netko 26 godina vlada gradom potpuno izgubi interes grad učiniti boljim i ljepšim mjestom za život svih nas iz Duge Rese. HSS nije stranka kojoj Održivi razvoj leži na srcu pa veliku ljubav prema prirodi i drveću od njih ne možemo ni očekivati.

Da li uopće možemo bilo što očekivati od HSSa u Dugoj Resi?

Zadnji izbori prije 10 dana za Mjesne odbore su jasno pokazali da građani Duge Rese ne žele HSS više kao vladajuće u gradu. Od ukupno 17 Mjesnih odbora Duge Rese, HSS je osvojio većinu u samo 5 Mjesnih odbora. Jedino što bi bilo fer prema građanima Duge Rese je da Gradski vijećnici dadu ostavke, da se Gradsko vijeće raspusti i da se raspišu novi izbori za Gradsko vijeće u Dugoj Resi! Sve ostalo je gubljenje vremena, gubljenje novca i gubljenje resursa! Zbog vrlo lošeg stanja u Dugoj Resi pola građana se iselilo u Njemačku i Irsku.


 

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47



2 komentara:

  1. Propala je čitava država a ne samo D. Resa. Niti nas ni Isus krist ne može spasit od propasti!?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pogledajte kod zgrade B.J.Jelačića 28 a,b i cBorovi pokoseni i sad padaju grane ma cestu il nedaj Bože nekom na glavu a prilaz zgradi tj.parkiralište nem rasvjete kocke kod ulaza u zgradu propale.Užas.

    OdgovoriIzbriši