utorak, 22. studenoga 2022.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Tko plaća povećanje gradskog proračuna na 51 milijun kuna?


 Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa KA-Portala, 21.11.2022

https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4299058/drugim-rebalansom-dugoreski-proracun-narastao-na-51-milijun-kuna-boljar-dobri-smo-ali-ovim-novcem-danas-mozemo-napraviti-manje-nego-prije-dvije-godine/

"Dobri smo, ali dolaze nam teška vremena, cijene svega su značajno porasle. Na jednom mjernom mjestu, u rujnu smo imali  potrošnju od 18 tisuća kuna, a u listopadu 70 tisuća za javnu rasvjetu na istom mjestu. Dakle, ono što nas  kritizirate dobro je, jer ne date nam da skrenemo, no po svemu sudeći model financiranja morat će se promijeniti. Decentralizacija je postala nužna, izazovi i potrebe su sve veći i JLS su u ovom sistemu osuđeni na preživljavanje, što dugoročno neće biti dobro – zaključio je gradonačelnik Boljar." kraj Citata!

Gradonačelnik se očito osjeća kao rimski imperator Julije Cezar, "Dobri smo" - "Što nas kritizirate dobro je"... To su riječi osobe koja je izgubila kontakt sa realnim životom građana u Dugoj Resi!

Žalopojka  gradonačelnika da je struja poskupila sa 18.000 na 70.000 kn govori o potpunoj nebrizi Grada za energetske izdatke. Osobno neznam niti jedan grad koji nije postavio slarne panele na krovove gradskih zgrada. Ako sami proizvedete određenu količinu energije, morate manje platiti mjesečni račun za struju.

Ako postavite štedne žarulje, opet čete platiti manji račun za struju. 

U Hrvatskoj postoji 16 ponuđača električne energije. HEP je samo jedan od njih. Za vrijeme Vlade Milanovića, Vlada je raskinula ugovor sa HEPom i prebacila se na slovenskog dobavljača struje, jer je bio znatno jeftiniji od HEPa. Gradska vlast u Dugoj Resi vjerovatno ni ne zna da smije i može zakonski promjeniti dobavljača struje, ako su mu računi previsoki!

I što radi grad Duga Resa?

U drugom rebalansu ove godine Gradsko vijeće digne proračun grada za 1.6 milijuna kuna. I tko plaća to povećanje rebalansa? Naravno mi građani grada Duge Rese.

Svojim jadikovanjem o povećanju računa za struju gradonačelnik javno potvrđuje da Grad nema pojma o racionalnom upravljanju gradskim financijama. Potvrđuje da grad uopće nema interesa za postavljanje solarnih panela na krovove nekoliko zgrada u vlasništvu Grada.

U jednom članku mog Bloga sam pojasnio cijelu energetsku problematiku u gradu Duga Resa te naveo sve mogućnosti kako i gdje postaviti solarne sustave. Međutim nikoga iz Gradskog vijeća to nije zainteresiralo i niti jedan vijećnik do danas nije tu temu iznio na sjednici Vijeća.

Ono što me zaprepastilo čitajući članak u KA-Portalu je, citiram:

"...smanjena sredstva za isplatu ogrijeva po socijalnom programu za 75 tisuća kuna..."

Gradski proračun je podignut za 1.6 milijuna kuna, a sredstva za drva za socijalno najosjetljivije su smanjena za 75.000 kn. I za sve je kriva država i neni zakoni!

Bez obzira kakve odluke država donosi, socijalno najosjetljiviji se ne smiju zanemarivati. Mi u gradu Dugoj Resi imamo kontinuiranu sječu stabala od strane Gradske vlasti i to posječeno drvo nestaje kao u Bermudskom trokutu. Nebrojeno puta sam u mome Blogu naveo da posječena stabla u Dugoj Resi mogu dobiti samo socijalno najslabiji. Ako grad želi po nižoj cijeni prodati to posječeno drvo, mora biti raspisan javni natječaj za prodaju i socijalno slabi opet moraju imati prednost pri kupovini tog drveta. 

Gradski vijećnici Duge Rese niti na jednoj sjednici Gradskog vijeća nisu spomenuli problem sječe zdravih stabala na području Grada, niti su spomenuli da se mora razriješiti misteriozni nestanak tih stabala.

Drugi dopredsjednik gradskog vijeća Josip Vlašić (HDZ) ukazuje na potrebu uštede novca na način da bi materijal za sjednice Gradskog vijeća u budućnosti trebao dolaziti internetom (digitalno), a ne više putem pošte kao do sada. 

Ovo je zapravo potvrda kako Gradska vlast razbacuje novac poreznih obveznika i građana grada. Digitalna pošta je u današnje vrijeme standard, a ne nešto što bi se trebalo uvesti.

Dalje članak KA-Portala navodi da će Grad isplatiti Božićnice od 1500 kn za zaposlenike Dječjeg vrtića! Ne samo da grad treba isplatiti te Božićnice, već treba podignutu plaće zaposlenima u Dječjem vrtiću na nivo plaća u Karlovcu. Dječji vrtić u Dugoj Resi je jedan od najskupljih u Hrvatskoj!

Kako je moguće da u jednom od najskupljih Hrvatskih vrtića zaposlenici dobivaju minimalac ili vrlo niske plaće? Kuda curi novac od zarade? Zašto vrtić u Dugoj Resi nema solarne panele i solarni sustav za grijanje tople vode?

Novinski članak u KA-Portalu završava rečenicom da je drugi rebalans proračuna grada Duge Rese u 2022 godini usvojen većinom glasova Gradskih vijećnika i samo sa tri suzdržana glasa.

Što znači biti suzdržan u političkom izglasavanju?

To znači podržavati vladajuću većinu, a glumiti opoziciju. Mi svi znamo da opozicija u Dugoj Resi postoji jedino na papiru. Posljednja je anketa u facebook grupi NAŠA DUGA RESA pokazala da građani ne vjeruju niti vladajućima ali niti opoziciji. Nezavisna lista NAŠA DUGA RESA i HSP Duga Resa su u toj anketi osvojili 63 posto glasova anketiranih. Sve ostale stranke zajedno: HSS, SDP, HDZ, DP, HNS su u toj anketi osvojile 27 posto glasova.

U svakom mom članku Bloga pozivam nezavisne Gradske vijećnike te Vijećnike opozicije (HDZ / HNS) da podnesu ostavku u Gradskom vijeću i da idemo na prijevremene izbore. Do danas niti jedan vijećnik nije podnio ostavku u Gradskom vijeću. Drugi rebalans proračuna 2022 pokazao je da ne postoji Opozicija u Gradskom vijeću grada Duge Rese!

Meni nije jasno da Gradski vijećnici žele dalje nastaviti mrcvariti grad i njene građane  i u 2023. godini!

Nije mi jasno da je tajna koalicija između vladajućih i opozicije toliko jaka da zanemaruje u potpunosti građane i njihove potrebe.

Na kraju ovog članka želim odgovoriti na pitanje u naslovu: "Tko plaća povećanje proračuna na 51 milijun kuna?"

Plačaju ga svi građani grada Duge Rese. Plaćaju ga građani koji žive u gradu Dugoj Resi, ali i oni koji su iselili u strane zemlje.

Svi mi koji živimo u gradu Dugoj Resi platit ćemo rebalans proračuna našim prirezom. Građani grada koji su privremeno iselili u treće zemlje  platiti će rebalans proračuna putem visokih cijena komunalnih računa i računa čistoće za usluge koje uopće ne koriste.

Putem pisma koje sam uputio na adresu ministarstva 2017. bivšem ministru Dr. Mariću apelirao sam da on podnese ostavku na sve funkcije koje je tada obnašao. Dr. Marić je tek ove godine podnesao ostavku na sve funkcije i otišao iz Vlade i ministarstva. To pismo možete pročitati u ovom Blogu pod 2017. godinom.

Gradski vijećnici grada Duge Rese,

nemojte biti poput bivšeg ministra Dr. Marića. Nemojte do 2025. uništavati ovaj lijepi grad. Smognite snage i napišite pismo neopozive ostavke. Idemo iduće godine na nove izbore za Gradsko vijeće kao što je išao i grad Split. Pokažite respekt prema sebi, prema Gradu, prema građanima. Nije sramotno odstupiti kada dalje ne ide.

HSS koji sa SDPom vodi ovaj grad pokazao je da nema znanje, interes niti ambicije ovaj Grad učiniti boljim mjestom za život građana. HSS je klijentelistička, lijevo populistička i nedemokratska stranka koja se jedino bavi političkim kadroviranjem i političkom trgovinom. Kakva je to stranka kojoj je predsjednik uvjerno osuđeni kriminalac za provale u osobne automobile u Samoboru! Kakva je to stranka čiji predsjednik poziva na daljnju likvidaciju Hrvatske političke emigracije? 

HSS nije stranka koju grad Duga Resa više treba!

Dražen Katić



 

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

Nema komentara:

Objavi komentar