srijeda, 30. studenoga 2022.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Zašto belgijska tvrtka nikad nije počela graditi "Starački Dom" u Dugoj Resi i Slavonskom Brodu?


Citirani tekst preuzet je sa KA Portal, 05.11.2022

 https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4294282/dugoresko-gradsko-vijece-dalo-odgodu-belgijskim-investitorima-za-gradnju-doma-mreznicki-vrt-zivota-investicija-poskupljuje-30-posto-cijena-za-korisnika-bit-ce-10000-kuna

 "Hilde Maria Bosmans, direktorica belgijske tvrtke Lindbeg Care na sjednici Gradskog vijeća Duge Rese detaljnim obrazloženjima koje je iznijela uspjela je očito uvjeriti gradske vijećnike na sklapanje aneksa ugovora kojim je rok za izvršenje obveza, odnosno početak izgradnje doma za osobe treće životne dobi u Tušmeru produžen do kraja 2023. godine. Vijećnici su nakon kratke rasprave ovu odluku prihvatili jednoglasno" Kraj citata

Gospođa Hilde Maria Bosmans, direktorica belgijske tvrtke "Lindberg Care", kao što navodi članak je uvjerila Gradske vijećnike Duge Rese da nakon kratke rasprave donesu jednoglasno odluku o produženju roka za početak radova izgradnje staračkog doma do kraja 2023. godine u Dugoj Resi. Tu se postavljaju slijedeća pitanja:

1. Koristi li gospođa Bosmans Hrvatski jezik ili je svoje izlaganje imala na Francuskom (Flamenskom) / Engleskom jeziku? Razumiju li Gradski zastupnici grada Duge Rese izdašno Francuski / Engleski jezik?

2. Tko je tvrtka "Lindbergh Care"?

3. Tko je direktorica tvrtke gospođa Bosmans?

LINDBERGH GROUP  se može pronaći u internetu pod slijedećim linkom:

http://lindberghgroup.eu/

Kuringersteenweg 172
3500 Hasselt
Belgium

T: +32 11 30 22 91
E: info@lindberghgroup.eu

LINDBERGH GROUP  je tvrtka za koju nije jasno da li je dioničko društvo ili privatno vlasništvo jer to nije upisano na web stranici. Ta web stranica liči na stranice  mnogobrojnih tvrtki koje se bave financijama, a u potpunosti ne daju javno svoju registraciju: registracijski broj tvrtke, sud koji je nadležan za sporove itd!

U kontakt podacima se ne vidi tko je vlasnik tvrtke i tko je direktor tvrtke. 

U daljnjoj analizi stranice pronalazimo slijedeće osobe sa fotografijom i kratkim opisom koje se prezentiraju kao zaposlenici tvrtke.


1. Philippe Verbaet - Board member

Čovjek koji vodi financije i razvoj tvrtke te je preko 30 godina u toj branši. Detaljni podaci ne postoje.

 

2. Hilde Bosmans - Founder (osnivačica), drugo ime Maria ne postoji u opisu.

Za gospođu Hilde Bosmans web navodi da ima 18 godina iskustva u projektima zdravstvene njege. Od 2000. godine radi u tvrtci Lindbergh Group.

3. Maja Matanić


Na stranici tvrtke stoji da je gospođa Maja Matanić završila studij ekonomije u Rijeci.

"As of 2017, Maja is employed by Lindbergh Care Croatia" - Citat. U ovoj rečenici stoji da je gospođa Matanić zaposlena u "Lindbergh Care Croatia", ne navodeći da li je to tvrtka kčerka ili projekt u okviru tvrtke Lindbergh Group.

Interesantno je da 2017. kada gospođa Matanić starta sa poslom u Lindbergh Care Croatia, grad Duga Resa potpisuje i sporazum o izgradnji staračkog doma u Tušmeru sa tom tvrtkom!

"Prema obrazloženju gradske pročelnice Kristine Luketić ugovorne obveze tvrtke Lindbergh Care koje su preuzete 2017. godine nisu izvršene prema planu, a ukoliko je zbog neizvršenja ugovornih obveza prema zakonu došlo zbog više sile, ugovor se može produžiti, a takov zahtjev podnio je i belgijski investitor uz zahtjev da se izvršenje obveza produži na dvije godine" Kraj citata

Ono što u cijeloj ovoj priči "fali" je tvrtka "Lindbergh Care Croatia" u kojoj je od 2017. zaposlena studentica i ekonomistica iz Rijeke  gospođa Maja Matanić

Ta tvrtka mora biti registrirana ili u Republici hrvatskoj ili u kraljevini Belgiji. Ako je tvrtka registrirana tada ima Registarski broj tvrtke ili OIB tvrtke. 

Tvrtka Lindbergh Care Croatia ne postoji! Slijedeći link pokazuje:

 https://lindbergh-care-zagreb.croatia.biz/

LINDBERGH CARE ZAGREB d.o.o.

PUNI NAZIV:
ADRESA: Perinčići 5/b, 47000 Karlovac
OIB: 49190675657
DJELATNOST: 4120 - Gradnja stambenih i nestambenih zgrada
VELIČINA: Mikro
TEMELJNI KAPITAL: 300.000 kn
STATUS: Aktivan

U  Provjeri obveznika u sustavu PDV-a, pod gore navedenim OIBom tvrtka je sa današnjim danom u sustavu PDVa. Drugim riječima tvrtka je "djelatna"!

Ono što se ne može u internetu pronaći jeste:

1. Tko je vlasnik tvrtke "Lindbergh Care Zagreb d.o.o."?

2. Tko je direktor tvrtke, odnosno odgovorna osoba u tvrtci?

3. Koji su kontakt podaci tvrtke: telefon, email, telefaks itd.?


Nadalje je u internetu pronađena slijedeća tvrtka sa drugim brojem OIBa koji je u sustavu PDVa aktivan

 https://lindbergh-care-duga-resa.croatia.biz/

Lindbergh Care Duga Resa d.o.o.

PUNI NAZIV: Lindbergh Care Duga Resa d.o.o. za usluge
ADRESA: Perinčići 5/b, 47000 Karlovac
OIB: 75397392389
DJELATNOST: 4120 - Gradnja stambenih i nestambenih zgrada
VELIČINA: Mikro
TEMELJNI KAPITAL: 900.000 kn
STATUS: Aktivan

Ova tvrtka ima drugi OIB ali je registrirana na istoj adresi: Perinčići 5/b, 47.000 Karlovac. Također ni o ovoj tvrtci ne postoje podaci o vlasniku i direktoru tvrtke.

Nadalje u internetu postoji i registrirana treća tvrtka na istoj adresi sa trećim OIBom koji je u sustavu PDva na dan 30.11.2022 aktivan:

 https://lindbergh-care-brod.croatia.biz/

LINDBERGH CARE BROD d.o.o.

PUNI NAZIV:
ADRESA: Perinčići 5/b, 47000 Karlovac
OIB: 43943930677
DJELATNOST: 4120 - Gradnja stambenih i nestambenih zgrada
VELIČINA: Mikro
TEMELJNI KAPITAL: 300.000 kn
STATUS: Aktivan

I ovdje ne postoje podaci o vlasniku i direktoru tvrtki.

Meni je poznat slučaj kneževine Luxemburg u kojoj gotovo svaka kuća ima poštanski sandučić sa 10 tvrtki. Ova adresa u Karlovcu me podsjeća na Luxemburg. Naravno sve se to može provjeriti i na Gradskim vlastima grada Duge Rese je da utvrde ako to žele tko se zapravo nalazi na karlovačkoj adresi!

Linbergh Care tvrtka je također 2018 potpisala sa gradom Slavonskim brodom ugovor o prodaji zemljišta te izgradnji staračkog doma za starije i nemoćne, što se može pogledati pod slijedećim linkom:

 https://www.slavonski-brod.hr/index.php/9324-uskoro-pocetak-radova-na-izgradnji-novog-doma-za-starije-i-nemocne-u-slavonskom-brodu

Naravno da grad Duga Resa i Gradske vlasti mogu kontaktirati grad Slavonski brod te usporediti situaciju. Možda je u Slavonskom brodu Dom za starije već gotov, a možda još nije ni započeo kao i u Dugoj Resi!

Tek u ovome članku Karlovačke županije postaje jasno sa kojom je od 3 tvrtke grad Duga Resa potpisao ugovor o prodaji zemljišta te izgradnji staračkog doma!

https://mail.kazup.hr/kontakti-sp-32140/52-clanci/1002149-izmijenjena-gradevinska-dozvola-za-investora-lindbergh-za-gradnju-doma-za-starije-i-nemocne-u-dugoj-resi.html

U ovom članku konačno pronalazimo gospođu Maju Matanić koja se spominje kao predstavnica investitora "Lindbergh Care Duga Resa d.o.o.! U ovome članku gospođa Maja Matanić se spominje kao Maja Matanić Vautmans!

Činjenica je da belgijska tvrtka Lindbergh Group u svakome gradu u kome kupuje zemljište te se obavezuje za izgradnju Staračkog doma osniva po jednu tvrtku. Već smo zaključili da te tri osnovane tvrtke u Hrvatskoj imaju jednu te istu karlovačku adresu sjedišta.

Činjenica je da tvrtka Lindbergh Group navodi u svojim člancima na engleskom jeziku da se ti Domovi za starije grade za ljude oboljele od Alzheimerove bolesti što Gradska vlast Duge Rese ne spominje.

Dalje pretražujući po internetu nailazim na novi članak iz Slavonskog broda od 11.11.2022 pod naslovom:

Zašto belgijska grupacija nikad nije počela graditi novi Dom?

 https://plusportal.hr/politika/zasto-belgijska-grupacija-nikad-nije-pocela-graditi-novi-dom-47482

Postoje određene podudarnosti sa gradom Dugom Resom. Belgijska tvrtka Lindbergh Group nije počela graditi u studenom 2022 starački dom za oboljele od Alzheimerove bolesti u Slavonskom Brodu ali niti u gradu Duga Resa.

Na kraju ovog istraživanaj moramo se upitati zašto je na sjednicu Gradskog vijeća u Dugoj Resi došla gospođa Hilde Bosmans, a ne gospođa Maja Matanić koja predstavlja tvrtku Lindbergh Care Duga Resa d.o.o.?

Predlažem da Gradsko vijeće grada Duge Rese predoči novo potpisani ugovor svojoj pravnoj službi i da se detaljno pozabave potpisanim ugovorom. Ja sam 22 godine radio i živio u Stuttgartu i susreo sam se sa različitim tvrtkama od onih najboljih do onih najgorih. Ako pravna služba grada Duge Rese utvrdi da je ugovor načinjen po zakonu nema brige. Međutim ako pravna služba zamjeti čudne djelove ugovora, pogotovo onog koji je pisan sitnim slovima može poduzeti dodatne mjere opreza.

Za mene je osobno absurdna cijena Doma  koja će biti ponuđena budućim korisnicima, citiram:

"Povećanje investicije, naravno utječe i na cijene smještaja, pa se tako sada smještaj u apartmanu za dvije osobe s prvotnih 8300 kuna u 2018. godini popeo na čak 12.285 u ovoj godini, a cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi s 8.600 na 10.950 kuna". Kraj citata!

Tko od nas u Dugoj Resi može platiti mjesečnu cijenu korištenja Staračkog doma 10.000 -12.000 kn?

Ako će Dom biti građen za korisnike iz stranih zemalja koji imaju veliku mirovinu, zašto je grad Duga Resa prodao zemljište u Tušmeru Lindbergh Group po cijeni ca. 9 € za m2?

Na sjednici Gradskog vijeća Duge Rese gospođa Hilde Bosmans se potpuno diskreditirala, citiram:

"Pripremni građevinski radovi počeli su 2020. godine, a naredne godine, što nitko nije mogao predvidjeti, pojavila se korona pandemija i sve je moralo stati." Kraj citata! 

Za vrijeme korone jedina branša koja nikada nije stala sa radom i proizvodnjom bila je građevinska industrija i gradnja. Baš zato što građevinski radnici rade na otvorenom, mogućnost zaraze među njima bila je minimalna. U Stuttgartu ja za cijelo vrijeme korone bio neprekidno građen "Bahnof 21", najveći projekt u Europi, izgradnja podzemnog želejzničkog kolodvora. 

Riječi gospođe Bosmans su jeftini izgovor koji Gradski vijećnici grada Duge Rese nisu trebali prihvatiti, već joj odgovoriti protuargumentima. 

Svi vijećnici grada Duge Rese su jednoglasno podržali daljnju suradnju sa belgijskom tvrtkom Lindbergh Gruop i samim time snose odgovornost za (ne) izvođenje projekta. To su vijećnici HSSa, SDPa, HNSa i HDZa te nezavisni vijećnici u vladajućoj većini grada Duge Rese.

Dražen Katić


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

1 komentar: