ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Porezni obveznici platit će 3 milijarde kuna dugova Uljanika i Petrokemije + KOMENTAR!

Gornja slika icitirani tekst preuzeti su sa online portala "prviplan.hr", 01.06.2018

https://prviplan.hr/aktualno/porezni-obveznici-platit-ce-3-milijarde-kuna-dugova-uljanika-i-petrokemije/

"Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u intervjuu Večernjem listu da će državni proračun uz dodatni napor podnijeti tri milijarde kuna troška zbog izdanih jamstava Uljaniku i Petrokemiji, “bez korekcija na prihodnoj strani, dakle bez dizanja poreza.”
Pojasnio je da je prošle godine ostvaren suficit od 2,8 milijardi kuna, “a i ove godine stvari se razvijaju u dobrom smjeru.”

Petrokemija povećala gubitak na 176 milijuna

Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2018. završila s gubitkom od 176 milijuna kuna, znatno višim u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak bio 40,3 milijuna kuna.
Model dokapitalizacije Petrokemije bio je pripremljen prije nekoliko mjeseci, a podrazumijevao je podmirivanje 450 milijuna kuna dugova. Povećanje temeljnog kapitala trebalo bi se provesti izdanjem novih 45 milijuna dionica koje će upisati i uplatiti država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).
Podloga za to je Vladina odluka iz svibnja o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. U svibnju je Ina izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom.

Država ostaje manjinski vlasnik

Na pitanje Večernjeg lista gdje je zapelo, Marić je odgovorio da je proces dokapitalizacije u završnoj fazi te da Vlada očekuje da će Europska komisija i nadležna tijela za zaštitu tržišnog natjecanja dati suglasnost na predviđeni model dokapitalizacije.
“U trenutku pregovaranja s investitorima država je prema Petrokemiji bila izložena 550 milijuna kuna. Pregovorima smo se izborili da ne preuzmemo cijeli iznos jamstava, već samo dio, s time da će država zadržati i dio vlasništva u kapitalu.
Dugogodišnje odgađanje rješavanja problema Petrokemije dovelo je do situacije da je Petrokemija prisiljena prodavati proizvode avansno po nižim cijenama da bi se osigurala likvidnost i isplatile plaće.
Dokapitalizacijom se jača pozicija Petrokemije na tržištu. Ako se poslovanje Petrokemije dovede na razinu konkurenata u regiji u pogledu profitabilnosti, a nema razloga da tako ne bude, i država će od toga kao manjinski vlasnik imati financijske koristi.
Ono što posebice frustrira činjenica je da su već prije nekoliko godina postojali uvjeti za rješenje Petrokemije. Međutim, zbog neodlučnosti i loših odluka političkih čimbenika u to vrijeme, učinjena je velika šteta kako Petrokemiji tako i državnom proračunu”, izjavio je Marić.

Osnovica ista i za puno i nepuno radno vrijeme

Marić je između ostalog najavio kako odustaje od najavljenog podizanja osnovice za isplatu doprinosa članova uprava i direktora poduzeća.
Podsjetio je na to da su kod jednog broja osnivača i vlasnika d.o.o.-a uočili “određene neprihvatljive pojave drastičnog umanjenja plaćanja iznosa doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje”.
Da bismo onemogućili očiti nerazmjer iznosa plaćenih doprinosa i mogućnosti korištenja prava iz zdravstvenog i mirovinskog sustava, a uvažavajući primjedbe i mišljenja iznesena u dosadašnjem tijeku javnog savjetovanja, predložit ćemo izmjenu Zakona o doprinosima prema kojem će već spomenuti predsjednici i članovi uprava d.o.o.-a plaćati iznos doprinosa na propisanu osnovicu kao i oni koji su prijavljeni s punim radnim vremenom, a to je postojeća osnovica 0,65 posto od prosječne plaće, bez obzira na prijavljeno radno vrijeme ili osnovu osiguranja.
Prema tome, predsjednicima i članovima uprava koji u tvrtkama rade puno radno vrijeme ništa se neće mijenjati, kao ni onima, poput umirovljenika, koji imaju pravo rada četiri sata dnevno”, rekao je Marić u velikom intervjuu Večernjem listu.


KOMENTAR:

Financiranje Uljanika i Petrokemije iz drzavnog proracuna je nepopularna mjera. Porez se ubire da bi drzava kao cjelina funcionirala. Da bi se isplatile place u medicini, vojsci, policiji, ministarstvima itd.

Medjutim nisu Uljanik i Petrokemija jedine dvije tvrtke u zemlji koje imaju probleme. Tu se nadovezuje Agrokor, Ina, ...

Kako ce dalje funkcionirati Hrvatska ekonomija je neizvjesno. Drzava ima svoje troskove, a sve je manje onih koji mogu bez problema placati svoje obaveze prema drzavi.


Kao odgovor na unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus naroda iz Domovine, mi odgovaramo "Koalicijom DOMOVINA". Ako imate konstruktivni politicki prijedlog javite se bez ustrucavanja. U najkracem roku dobiti cete odgovor! Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:




Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar