ponedjeljak, 12. kolovoza 2019.

MUZEJ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA - Projekt SIGMa - Gospodja Tuga Tarle!

Tuga Tarle, Elaborat, 2002


Važna napomena: Ovaj elaborat nastao je u jesen 2002.godine. Zaštićeno je autorsko vlasništvo te se ne smije ni u jednomsegmntu citirati, kopirati ili na drugi načinkoristiti bez prethodnog odobrenja autorice.


Citat:

"Sažetak: Projekt "Muzej hrvatskog iseljeništva" u Rijeci, pod radnim naslovom SIGMa, predstavlja višedimenzionalni projekt-instituciju na atraktivnoj i relevantnoj poziciji u luci grada Rijeke, u jednom od tamošnjih austrougarskih skladišta. Interakcija kopna i mora je idealni medij za susretište domovinske Hrvatske i njezinog iseljeništva te je spomenik iseljeničkom doprinosu domovini i svijetu. 

 

SIGMu treba ostvariti i kao povezivanje razdvojenog bića hrvatskoga naroda sa ciljem očuvanja i pokazivanja materijalne i duhovne baštine iseljenika, edukacije i izučavanja iskustva migracija, organiziranja susreta, kulturnih priredaba i druženenja čime bi i grad Rijeka postao prepoznatljiv brend izvan granica RH kao svojevrsna kulturna i turistička meka na sjevernom Jadranu.

 

Ovim projektom grad Rijeka se pretvara u kulturološki prepoznatljiv brend i izvozni proizvod. Takav muzej i višenamjenski centar u Rijeci obogatio bi ne samo hrvatsku, nego i europsku kulturu usmjeravanjem znanstvenih i kulturnih silnica spram sveprisutnog fenomena iseljavanja i migracija. To bi dodatno obogatilo turističku ponudu grada, regije i države s jedinstvenim motom: vidjeti i doživjeti učinke migracija na razvoj društva i individualne sudbine. SIGMa bi trebala obuhvatiti svojim projektima i aktivnostima sve najvažnije aspekte migracija tijekom hrvatske i svjetske povijesti."

 

U razvojnoj fazi je sastavljanje peticije za projekt gospodje Tarle (SIGMa) koja ce biti uskoro sastavljena na nekoliko jezika te data na svih 5 kontinenata na potpisivanje. 







Nema komentara:

Objavi komentar