srijeda, 2. veljače 2022.

EUROPSKA KOMISIJA: ATOMSKA ENERGIJA PRIPADA U ODRŽIVI RAZVOJ!

 

 



Naslov u današnjem Gmx.net portalu, 02.02.2022, News, Politika, me je ne samo iznenadio već i uznemirio.

Stoga citiram naslov: „Trotz massiver Kritik: EU – Kommission stufft Atomkraft und Gas als nachhaltig ein”!


Slobodni prijevod na Hrvatski: „Usprkos masovnoj kritici: EU - Komisija je atomsku energiju i plin definirala kao održive”!


Definirajmo prvo tezu Europske komisije da je atomska energija održiva.

Ako je zaista tako, onda su i atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki dio održivog razvoja. Također i radioaktivne nesreće koje su se dogodile u Černobilu, a prije 10 godina i u Japanu su također dio održivog razvoja.


Održivi razvoj je potpuno jasno definiran i ta definicija kaže: Održivim razvojem se smatra onaj razvoj koji će omogućiti solidan život sadašnjim generacijama, ali na način da se ne ugrožava isti takav život budućim generacijama.


Svi znamo da je svaka nuklearna elektrana samo jedna kontrolirana bomba. Nuklearni otpad koji nastaje kao otpadni materijal u procesu proizvodnje električne energije i topline je radioaktivan i može zračiti nekoliko tisuća godina. Ako se taj otpad adekvatno uskladišti, tada je opasnost od nuklearnog zagađenja manja, ali taj se otpad danas svakako skladišti.


Izjava Europske komisije je po meni politički definirana i sa održivim razvojem nema niti jedne jedine dodirne točke. Francuska trenutno predsjedava Europskom unijom pa mogu pretpostaviti da je na izjavu Europske komisije djelovao francuski utjecaj. Francuzi su strastveni korisnici nuklearne energije.


Prijatelji nuklearne energije kažu da je to čista energija koja ne proizvodi CO2. Naravno da je to potpuna neistina. Kolika količina CO2 se proizvede dok se iskopa plutonij i uran, dok se plutonij i uran očiste od drugih ruda i dok se pripreme za nuklearni reaktor? Koliko se CO2 proizvode dok se otpadni uran i plutonij ispravno uskladište?


U najmanju ruku radioaktivni otpad koji nastaje proizvodnjom električne energije i topline u nuklearkama mora se po količini opasnosti za ljudsko zdravlje izjednačiti sa količinom CO2 koja može nanijeti jednaku štetu ljudskom zdravlju. Tim izjednačavanjem dobili bi protuvrijednost CO2 u „ mega tonama” ili „tera tonama”.


Strah da će nam električni automobili i drugi strojevi koji se napajaju električnom energijom potrošiti svu struju i da ćemo završiti u mraku, popularizira nuklearne elektrane i prezentira ih kao optimalno rješenje za tzv. veliku nadolazeću elektrifikacijsku krizu.


Politika uvjerava narod da je nuklearne energija čista, bezopasna i jeftina. Niti jedna od spomenutih činjenica nije istinita.


Održivi razvoj je proizvodnja električne energije od: sunca, vode, vjetra i bio mase, odnosno bio plina.


Sunce nam svakog dana šalje na zemlju toliku količinu svjetla da ono premašuje 10.000 puta naše dnevne potrebe za električnom energijom u cijelom svijetu. Čemu onda popularizirati nuklearke?


Što se tiče plina, njegova upotreba spada u održivi razvoj, ali jedino ako je plin proizveden iz bio-mase ili bio-otpada. Plin koji dobivamo iz bušotina tražeći naftu ili iz plinskih bušotina nije segment održivog razvoja.


Mislim da nema mjesta panici i da se u budućnosti može proizvesti dovoljna količina električne energije iz održivih izvora. Kao pripomoć održivoj energiji možemo koristiti zemljani plin koga ima u dovoljnim količinama.


Korištenje ugljena i nuklearne energije za proizvodnju električne energije smatram segmentom prošlosti koji se pokazao vrlo opasan za zdravlje ljudi i životinja.


U zadnjih 22 godine mog života u Njemačkoj bavio sam se (između ostalog) i Održvim razvojem, energetikom, investmentom (Vermögensberatung), investicijama u solarnu energiju i plemenite kovine. U nekim tvrtkama bio sam od prvog dana osnivanja. Neke su poslovale vrlo uspješno, a neke manje uspješno.


Radio sam mnoge osobne analize dobrog ili lošeg poslovanja tvrtki u kojima sam bio „Poslovni partner – Geschäftspartner”. Svoje zaključke iznio sam u nekoliko knjiga koje sam izdao u Njemačkoj izdavačkoj kući „Epubli i Belgijskoj izdavačkoj kući „Peleman Industries NV”.


Knjige su dostupne pod slijedećim linkom.


https://www.shopmybooks.com/BE/en/author/drazen-katic


Ako poželite neku od knjiga pročitati, a da izbjegnete financijski trošak, spreman sam vam knjigu u PDF formatu ustupiti bez naknade. Slobodno mi se obratite u Facebooku ili u komentaru bloga.


Ugodno večer i lijep pozdrav. Dražen Katić


Nema komentara:

Objavi komentar