srijeda, 9. veljače 2022.

TREBA LI HRVATSKA AUTONOMNE SOLARNE SUSTAVE?


Upravo se susrećemo sa ponovnom povišicom cijene energenata posebno električne energije i plina.

Obadva energenta su široko zastupljena u industriji i kućanstvima.

Usudio bih se reći da su obadva energenta, struja i plin neophodni za normalan život i da ih se u tom kontekstu u Europi može promatrati kao temeljno ljudsko pravo.


Međutim u praksi je potpuno drugačije. Ne platite li struju ili plin, HEP vas isključi bez trunke milosti. Električna mreža HEPa ne pokriva sva kućanstva u Hrvatskoj, pa tako nerijetko imamo

slučajeve da u Lici i Dalmatinskoj zagori postaje domaćinstva u kojima žive stari ljudi, a nikada nisu imali priključak električne energije. Zapravo to je danas u našem modernom dobu nezamislivo, kao što je nezamislivo da dijelovi Zagreba nemaju kanalizacijsku mrežu.


Što su to Autonomni solarni sustavi?


Kada te sustave spomenemo imamo u glavi sliku osamljene vikendice koja ima solarni panel na krovu. I ta je slika potpuna točna. Autonomni sustavi nisu spojeni na mrežu HEPa. Oni proizvedenu energiju koriste za sebe, eventualno nešto pohrane u akumulatore, a mogu je isporučiti i prvom susjednom potrošaču ako su spojeni žicama.


Autonomni solarni sustavi su oni koji proizvode neku vrstu energije putem sunčeve svjetlosti ili topline.


Dijelimo ih u dvije glavne vrste:


1. Autonomni solarni sustavi za proizvodnju električne energije putem solarnih panela

2. Autonomni solarni sustavi za proizvodnju topline putem solarnih kolektora


Autonomni solarni sustavi za proizvodnju električne energije su vrlo praktični način opskrbe strujom. Ti sustavi danas nisu skupi, vrlo su dobre kvalitete i iskoristivost solarnih panela je danas do 40 godina. Najkvalitetnije solarne panele i najjeftinije danas proizvodi Kina.

Danas na tržištu imamo različite solarne panele. Klasične koji se postavljaju na krovišta, panele koji se postavljaju na zemljane površine (najčešće ograđena zemljišta), panele koji se postavljaju na fasade i zidove te panele-folije koje možemo po potrebi razvući tamo gdje nam treba.


Ti autonomni fotonaponski sustavi pored solarnih panela sačinjeni su od pretvarača struje (adaptera), jednog ili više akumulatora za pohranu struje. Brojač ili sat nam je potreban jedino ako višak struje isporučujemo prvom susjednom objektu i želimo znati koliko smo struje isporučili.

Oni koji isporučuju višak struje HEPu imaju dupli brojač (sat) koj nam broji kupljene kilovate, ali i one isporučene.


Zašto su za Hrvatsku interesantni Autonomni solarni sustavi za proizvodnju električne energije, a ne sustavi koji putem ugovora o otkupu struje omogućuju prodaju viška struje HEPu?


Prije svega jer autonomnost znači energetsku slobodu. U Njemačkoj postoje u zajednicama građana (Gemeinde) energetska udruženja građana u kojima oni zajednički investiraju u solarne sustave, sustave za grijanje (bio plin, pelet, solarni kolektori) te višak energije koji ne potroše isporučuju obližnjoj školi, crkvi, bolnici ili tvrtci koje se nalaze također u njihovoj zajednici.


Naravo da u zimskim danima kada ne proizvedu dovoljno energije razliku energije dokupe od najoptimalnijeg ponuđača energije , najčešće su to Stadtwerke (gradski ponuđači).


Energetska neovisnost je suho zlato.


Cijeli naš život plaćamo energiju i ta energija je kako u Njemačkoj tako i u Hrvatskoj svake godine sve skuplja. Ja u 22 godine života u Stuttgartu nisam niti jedne godine doživio da mi je rata za struju ili grijanje bila jeftinija.


Europska komisija je u svojoj agendi postavila za cilj da Europa postane prvi CO2 neutralni kontinent do 2050 godine. To konkretno znači da cestovni promet koji ima udio od 20% u ukupnoj CO2 emisiji će biti svim sredstvima preusmjeren sa motora na unutarnje izgaranje (nafta, benzin, plin) na električna vozila. Električna vozila u masovnoj upotrebi će prouzročiti dodatnu potrošnju električne energije, a možda ponekad i manjak električne energije.


I tako autonomni solarni sustav ponovo postaje bitan. Ako na krovu naše kuće imamo autonomni solarni sustav, a u garaži punjač za električno vozilo ili normalnu utičnicu, postajemo dio održivog razvoja. Kada se vratimo sa posla, naše električno vozilo priključimo na punjač i ostavimo ga da se puni do slijedećeg jutra. Kada ujutro krenemo na posao čeka nas napunjena baterija električnog vozila, a struja nas košta nula eura.


Također se električna vozila mogu koristiti i za izjednačavanje napona u mreži. Drugim riječima pune baterije električnih vozila mogu dati struju u mrežu kada je mreža posebno opterećena i mnogi korisnici (uređaji) koriste električnu energiju.


Sve više tvrtki i koncerna nudi parkirna mjesta sa električnim punionicama za vozila svojih zaposlenika. Kada dođemo sa našim električnim vozilom u tvrtku, ono se puni dok mi radimo, tako da sa punom baterijom možemo nakon posla nesmetano voziti dalje.


Moje je mišljenje da su autonomni sustavi jedini put u energetsku nezavisnost, jedini put da nas distributeri energije svake godine ponovo ne pljačkaju svojim nenormalno visokim povećanjima cijene kilovat sata energije ili metra kubnog plina. Ako ne postanemo energetski neovisni, plaćat ćemo do sudnjeg dana svake godine sve skuplju energiju. I to ne zato jer je ona uistinu skuplja, već zato jer su dioničari velikih tvrtki i energetskih koncerna nezasiti i bilo koja dividenda koja im se plati ne može zadovoljiti njihovu pohlepu za novcem.


Nije svijet gladan što nema dovoljno hrane da nahranimo gladne, već je gladan jer ne možemo nahraniti site.


O temi Autonomnih solarnih sustava za proizvodnju topline putem solarnih kolektora napisat ću par riječi drugi puta.


U zadnjih 22 godine mog života u Njemačkoj bavio sam se (između ostalog) i Održvim razvojem, energetikom, investmentom (Vermögensberatung), investicijama u solarnu energiju i plemenite kovine. U nekim tvrtkama bio sam od prvog dana osnivanja. Neke su poslovale vrlo uspješno, a neke manje uspješno.


Radio sam mnoge osobne analize dobrog ili lošeg poslovanja tvrtki u kojima sam bio „Poslovni partner – Geschäftspartner”. Svoje zaključke iznio sam u nekoliko knjiga koje sam izdao u Njemačkoj izdavačkoj kući „Epubli i Belgijskoj izdavačkoj kući „Peleman Industries NV”.


Knjige su dostupne pod slijedećim linkom.


https://www.shopmybooks.com/BE/en/author/drazen-katic


Ako poželite neku od knjiga pročitati, a da izbjegnete financijski trošak, spreman sam vam knjigu u PDF formatu ustupiti bez naknade. Slobodno mi se obratite u Facebooku ili u komentaru bloga.


Ugodan dan i lijep pozdrav. Dražen Katić


Nema komentara:

Objavi komentar