petak, 13. svibnja 2022.

DUGA RESA MOŽE BOLJE – zamjenimo neefikasne semafore u centru Duge Rese modernim kružnim tokom!


Kružni tokovi se u stručnim krugovima prometnih inženjera već dugo vremena smatraju "motorima" prometa. Iz prakse je poznato da prometnice koje su umjesto semafora uvele kružne tokove doživljavaju preporod. Nema gužvi, nema zastoja, nema dugog čekanja kako za pješake, tako i za vozila.

Grad Karlovac je iskoristio gotovo maksimum kapaciteta i postavio kružne tokove gdje god su se mogli postaviti.

Da bi klasično raskrižje sa semaforima imalo protočan tok pješaka i vozila semafori se moraju "baždariti". To konkretno znači da se mjeri protok vozila u jedinici vremena te se tada preračunava koliko će trajati zeleno, a koliko crveno svjetlo na semaforu.

Pored toga semafori trebaju imati na trakama za vozila pod asfaltom ugrađene senzore koji dolaskom vozila na traku daju signal "programu" da prebaci crveno svjetlo za vozila na zeleno.

Za pješake ne postoji senzor kao za vozila, već se koristi ručni regulator svjetlosnog signala na samom semaforu. Međutim svi smo svjedoci da i kada pritisnemo ručni regulator za pješake još uvijek minutu do dvije, ako ne i više čekamo da se svjetlo za pješake prebaci sa crvenog na zeleno.

Grad Duga Resa u svome centru ima raskrižje sa semaforima. Ti semafori su toliko spori kako za vozila, a jos više za pješake jer vjerovatno nikada nisu bili baždareni. Ti semafori nemaju ni senzore za vozila pa je čekanje u pola noći sa vozilom na semaforu istog trajanja kao i čekanje prije podne kada je najveća gužva na cesti.

Grad Duga Resa je trenutno u izgradnji - "aglomeraciji", odnosno izvođenju radova ispod ceste glavne prometnice u Dugoj Resi. Ta aglomeracija je i jedinstvena šansa da se obave još neki popratni radovi u dugoreškom cestovnom prometu.

Aglomeracija je takodjer i šansa da grad Duga Resa usputno ukloni semafore u centru grada i izgradi moderan kružni tok.

Pitanje koje se postavlja glasi: Treba li grad Duga Resa u svome centru nefunkcionalne semafore, ili ih je moguće zamjeniti modernim kružnim tokom?


Apeliram vladajuće u gradu Dugoj Resi (HSS-SDP) da razmotre gore navedeni prijedlog te u sklopu radova aglomeracije, popratno izvrše zamjenu semafora modernim kružnim tokom. Kada radovi aglomeracije završe biti će teže izvršiti tu zamjenu, a nebi bilo u redu prema građanima grada Duge Rese da se uvođenje kružnog toka „čuva za predizbornu kampanju 2025“.

Ugodan dan svima.

 

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_ev

Mobitel / Whatsapp / Viber 0049 176 404 483 47



Nema komentara:

Objavi komentar