ponedjeljak, 9. svibnja 2022.

VERN & NOKIA - Predavanje gospođe Leslie Shannon (Head of Ecosystem and Trend Scouting bye NOKIA) na temu "Early Signals, future scenarios" + KOMENTAR!


Predavanje gospođe Shannon se temeljilo na primjeni 5G mreže te njenoj razlici od postojeće ili u mnogim zemljama već bivše 4G mreže. 

Naravno da 5G mreža omogućava brži protok informacija te pridonosi bržem razvoju i primjeni novih IT tehnologija koje opslužuje brzi internet. NOKIA kao jedna od značajnih proizvođača mobilnih tehnologija prilagođava se ubrzano 5G sustavu prijenosa informacija.

Prema izlaganju gospođe Shannon 5G tehnologija prijenosa informacija će nam u budućnosti omogćiti razvoj i primjenu slijedećih tehnlogija:

- Autonomno upravljanje vozilima (samoupravljačka vozila). KOMENTAR:Tu moram naglasiti da razvoj umjetne inteligemcije u području samoupravljačkih vozila ide na samo u pravcu ponašanja vozila u cestovnom prijevozu, već da se fokus daje međusobnoj komunikacije samoupravljačkih vozila te komunikaciji vozila sa postojećom cestovno - tehničkom infrastrukturom. U tom pravcu vrlo daleko je otišao DAIMLER AG iz Stuttgarta, posebno u području testiranja samoupravljačkih teretnih vozila koje već godinama testira u SADu.

- Bolja kontrola industrijskih robota gdje se kroz virtualnu stvarnost omogućavaju sigurnije i intuitivnije operacije. KOMENTAR: Roboti danas nisu budućnost već stvarnost. Vrlo daleko su u primjeni humanoidnih robota otišli Japanci koji ih koriste masovno na recepcijama hotela, staračkim domovima, a pripremaju se za primjenu robota za korisšenje u domaćinstvima. Robot bilo humanoidan ili obična ruka-robot koja vrši zavarivanje u automobilskoj industriji pokreće software. Kod složenijih robota, posebno humanoida umjetna inteligencija igra odlučujuću ulogu. Danas je umjetna inteligencija koja se koristi kod robota humanoida toliko napredna da sama ući i razvija se. Ti roboti čitaju mimiku ljudskog lica i shvaćaju emocije te na osnovu njih samoincijativno postavljaju ljudima različita pitanja koja nisu programirana softwareom već samokreirana.Naravno da će 5G daleko pomoći u boljem programiranju, a samim tim i komunikaciji, kao i kontroli posebno robota humanoida.

- Kod umjetnog uzgoja ribe u kavezima ili bazenima 5G mreža će nam omogućiti bolje praćenej rasta i uzgoja ribe, bolji pregled ishrane ribe kao i mogućih bolesti i sl. KOMENTAR: Pored umjetnog uzgoja ribe koju je spomenula gospođa Shannon ne smijemo nikako zaboraviti na uzgoj ribe i povrča u kontejnerima, gdje se u donjem dijelu kontejnera uzgaja šaran u bačvama, a u gornjem dijelu kontejnera, koji ima izgled plastenika uzgaja se rajčica. Kontejnerski uzgoj je kružni uzgoj u kome su sve bačve sa ribom spojene te dalje provode putem cijevi vodu do rajčice koja iz nje raste i opet putem cijevi odvodi tu vodu do bačvi sa ribama. To je potpuno ekološki sistem u kojem se ribljim izmetom hrani rajčića, a pročišćenu vodu pumpa tjera do bačava sa ribom. 5g mreža tu također igra bitnu ulogu, jer software kontrolira cjelokupni uzgoj kako ribe tako i rajčice. Softwareom semogu regulirati i posebna svjetla koja mogu omogućiti 24 sata na dan optimalan rast povrća. Ta tehnologija uzgoja ribe i rajčiće se testira od 2010 intenzivno na tehničkom univerzitetu Berlin i danas je po meni potpuno spremna za širu upotrebu.

- Upotreba 5G mreže kod "Vertikalne poljoprivrede", gospođa Shannon je naglasila kao bitno stajalište. KOMENTAR: Najdalje u sofisticiranoj stakleničkoj i vertikalnoj poljoprivredi je otišla Nizozemska. U svojim hermetičkim staklenicima Nizozemci uzgajaju rajčicu, paprika, krastavce, salatau itd. kojima opskrbljuju cijelo tržište EU, posebno njemačko tržište. Taj uzgoj povrća prati se 24 sata na dan pod posebnim svjetlima, temperaturom i vlagom koja omogućuju idealan rast. Software koji upravlja svjetlom, vlagom i temeperaturom je kompleksan i daleko bolje podržavan 5G tehnologijom.

Gospođa Shannon naglašava u svom predavanju da će internet svijet u 5G mreži prijeći sa displeja na internet naočale. Takve naočale je Google već proizveo, a razvijaju ih sve ostale tvrtke koje se bave IT tehnologijama.


Pitanje svih pitanaj je na koji način ćemo dovesti 5G mrežu do našeg pametnog telefona, internet naočala, pametne kuće, samoupravljačkih vozila, humanoidnih robota, uzgajališta hrane itd?

Pitanje je što je sigurnije: Optički kablovi ili satelitski prijenos interneta putem repetitora? Svjedoci smo da repetitori za 4G i za 5G mrežu niču po svuda ne uzimajući u obzir udaljenost od kuća za stanovanje ili poslovnih prostora.

Do danas nije znanstveno dokazano da je internetski signal koji nam dolazi bez žice, putem repetitora štetan za ljudsko zdravlje i da izaziva tumore i rak. Međutim nije dokazano ni suprotno, da je takav signal potpuno siguran.

U svom programu kojeg je politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI 2014 prvi puta službeno objavio na svome blogu postoji i točka koja govori o nužnosti uvođenja brzog interneta isključivo zbog potrebe razvoja industrijskog programiranja. Međutim u našem programu se ne potencira uvođenje brzog interneta putem satelita i repetitora današnje 4G i 5G mreže, već se isključivo govori o brzom internetu koji se prenosi optičkim (staklenim) nitima. Drugim riječima mi se zalažemo za kabelski prijenos brzog interneta gdje god je to moguće, a samo u iznimnim situacijama bez-žičnom prijenosu.


Predavanje gospođe Shannon je bilo poučno. Prikazala je stajalište novih IT tehnologija koje su moguće jedino uvođenejm brzog interneta. Ja želim nadodati da 5G mreža ima također ograničen prijenos i da je "super brzi internetski prijenos" koji ćemo trebati već sutra moguće realizirati jedino fizički i putem kablova. Možda staklena vlakna sutra zamjene bolji provodnici informacija. Znanstvenici rade svaki dan da nam život na našem plavom planetu učine što ugodnijim i lakšim, međutim nikada ne smijemo zaboraviti da je sva tehnologija koju imamo tu zbog nas, a ne mi zbog nje. Ne dozvolimo nikada da nas naša tehnologija "posjeduje", čak ni naš pametni mobitel!

Ugodan dan svima!



Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_ev

Mobitel / Whatsapp / Viber 0049 176 404 483 47


Nema komentara:

Objavi komentar