petak, 29. travnja 2022.

PRIJAVA SADNJE INVAZIVNIH VRSTA U GRADU DUGOJ RESI!

Danas smo dobili putem emaila slijedeće pismo od Građanske inicijative NAŠA DUGA RESA koje prenosimo u cijelosti, kao što slijedi, citat:

"MINISTARSTVU GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA

ZAVOD ZA ZAŠTITU OKLOLIŠA I PRIRODE

ZAGREB


PRIJAVA SADNJE INVAZIVNIH VRSTA U GRADU DUGOJ RESI


Poštovane dame i gospodo,


Aktivisti Građanske inicijative NAŠA DUGA RESA su 23.04.2022 uz obalu rijeke Mrežnice u gradu Dugoj Resi uočili posađene invazivne vrste, kao što slijedi:


INVAZIVNA VRSTA: lat. Bambusa Arundinacea


MJESTO PRONALASKA: Grad Duga Resa, Obala (biotop) rijeke Mrežnice, u potezu od osnovne škole Ivan Goran Kovačič, nasuprot garaža koje se nalaze pored obale Mrežnice


VRSTA STANIŠTA: Kopno (obalno stanište)


ZASAĐENA POVRŠINA: cca. 20 m²


Slijedeće fotografije pokazuju zasađene invazivne vrste na mjestu na kome je nekad raslo drveće i raslinje, odnosno biotop koji je bio stanište riječnim pticama, patkama itd.

 







Poštovane dame i gospodo Zavoda za zaštitu okoliša i prirode,


grad Duga Resa je je nedavno posjekao mnogobrojna stabla u parku dr. Franje Tuđmana bez posebnog obrazloženja i komunikacije sa građanima prije sječe stabala. Posječena stabla su nestala bez traga, bez da je grad raspisao javni natječaj i prodao posječena debla ili ih poklonio građanima slabog materijalnog statusa uz znanje cijele zajednice.


Par dana nakon toga grad je posjekao zdrava stabla u blizini Trga Kralja Tomislava u Dugoj Resi, te je uočeno da su stabla srezana i isporučena „nekom“ u blizini sječe istih stabala i opet bez javnog natječaja i znanja cjelokupne zajednice.


Nakon toga, par dana kasnije naši aktivisti su uočili sječu stabala uz obalu rijeke Mrežnice u blizini sadnje invazivne vrste. Debla stabala su nestala, a panjevi su pokriveni ostatkom granja.


Naposljetku kada je priroda ozelenima aktivisti Građanske inicijative NAŠA DUGA RESA su otkrili cijeli nasad invazivne vrste koju vidite na slikama.


Tko se iza te sadnje krije nama je nepoznato. Ono što je poznato je da su sadnice te invazivne vrste vrlo skupe i mogu se rijetko naći u prodavaonicama sadnica i u rasadnicima.


Potpuno se može isključiti da je privatna osoba investirala veću sumu novca i sadnice ilegalno posadila na navedenom mjestu. Mi kao građanska inicijativa imamo indicije da je grad Duga Resa nakon siječe drveća na obali Mrežnice, mjesto sječe „kamuflirala“ zasađenim sadnicama invazivne vrste, a koja ima karakteristiku vrlo brzog rasta.


Poštovane dame i gospodo,

molimo vas da hitno pošaljete vašu inspekciju i da utvrdite činjenično stanje na navedenoj lokaciji te da nas pismenim putem u roku od 15 dana izvjestite o poduzetim mjerema. Fotografije ilegalnog staništa su kao privitak.


Građanska inicijativa NAŠA DUGA RESA

u Dugoj Resi, 25.04.2022"


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: 7. Izborna Jedinica

Mobitel / Whatsapp / Viber 0049 176 404 483 47



 

Nema komentara:

Objavi komentar