utorak, 12. travnja 2022.

2017 U DUGOJ RESI OBEĆANO "GRADSKO PARKIRALIŠTE KOD BOLNICE", A 11.04.2022 OBEĆAN "VRTNI GRAD"!


Gornja slika i citirani dijelovi su preuzeti iz KA PORTALA, 11.04.2022

https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4225036/u-dugoreskom-parku-dr-franje-tudjmana-trebao-bi-niknuti-vrtni-grad-gradski-procelnik-rakocevic-donosi-detalje-o-svim-aktivnostima/?fbclid=IwAR3foA71MTXQqRy4nuh8p1r4FJGOkX8A_jd5wQUL1TaJwW7HseJufRjOckM

U samom naslovu članka „U dugoreškom parku dr. Franje Tuđmana trebao bi niknuti „vrtni grad“…pobuđuje toliko emocija da se čitalac može osjećati kao Alisa u zemlji čudesa.


Dalje autor članka navodi da je je idejni autor obnove parka cijenjeni gospodin arhitekt iz Zagreba!

Ono što je potpuno nejasno je činjenica da grad Duga Resa nije na javnom skupu u gradskoj vijećnici svoje gađane obavijestio prezentacijom o ideji obnove parka.


Potpuno je nerazumljivo da nije vođena javna rasprava o ideji obnove parka, da nije ponuđena alternativna mogućnost koja podrazumjeva tradicionalni izgled parka koji su vlasnici tvornice Pamučne Industrije zasadili gotovo prije 150 godina.


Potpuno je nerazumljivo da se ponavlja praksa iz socijalističkog samoupravljanja kada je političkom odlukom tadašnjih patijskih moćnika potpuno uklonjen dio parak preko puta „Kantine“ te na njegovom mjestu izgrađena limena zgrada „Konfekcije Pamučne industrije“!


Potpuno je nerazumljivo da vladajuće stranke u Dugoj Resi „HSS-SDP“ trideset godina nakon uvođenja višestranačkog pluralizma njeguju planiranje grada kao što se to radilo 45 godina u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.


Međutim vratimo se našem parku.


Autor članka dalje navodi da je po elaboratu Šumarskog instituta u planu uklanjanje 12 stabala čije zdravstveno stanje ne zadovoljava.

Vrlo je zanimljiva činjenica da se na fotografijama koje zadnjih dana kruže internetom vide pretežno zdrava posječena stabla u parku dr. Franje Tuđmana.

Još je veći apsurd da se na naslovnoj slici jučerašnjeg članka cijenjeni gospodin pročelnik nalazi pored slike prilično zdravog posječenog drveta.


Što nas dodatno podsjeća na bivša vremena je činjenica da gospodin pročelnik nabraja zaposlenike šumarskog instituta koji su radili elaborat o zdravstvenom stanju stabala u gradskom parku redom sa svojim doktorskim titulama u nadi da će izazavati kod građana Duge Rese strahopoštovanje i da se nitko neće više ni usuditi da postavi pitanje o nekom posječenom stablu.


Zaista me interesira da li su gore troje nabrojenih doktora znanosti hodali gradskim parkom u Dugoj Resi te utvrđivali redom kakvo je zdravstveno stanje pojedinog drveća te koje drvo smije, a koje ne smije dalje rasti.


Uređenje gradskog parka je veliki projekt i on se ne može realizirati na način da građane grada Duge Rese o toj temi izvještava gradska vlast putem medijia KA PORTAL.


Grad Duga Resa treba:


1. Na javnom skupu građanima Duge Rese prezentirati projekt obnove parka

2. Otvoriti javnu raspravu o temi

3. Ponuditi i drugo alternativno riješenje

4. Omogućit referendum na kome će građani Duge Rese sami odlučiti kakve promjene u parku žele. Da li žele moderan park ili žele zadržati tradicijski izgled parka koji postoji već 15 desetljeća!?


Ovaj projekat uređenja gradskog parka ne može se realizirati isključenjem, već jedino uključenjem građana grada u projekt. Taj projekt može biti jedino „zajednički projekt gradske vlasti i građana“. 

 

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.de

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: 7. Izborna Jedinica

Mobitel / Whatsapp / Viber 0049 176 404 483 47


Nema komentara:

Objavi komentar