nedjelja, 24. travnja 2022.

LJUBO ČESIĆ ROJS – VOZAČ BUSa, GENERAL TE POTPISNIK POMILOVANJA!


Ljubo Česić Rojs je postao poznat širokoj publici u vrijeme račanove vlade po rečenici: „Pa, ko je jamio, jamio“!


Rođen je 20.02.1958 u Batini, Posušje. U Zagreb dolazi 1984 te se zapošljava kao vozač linijskih autobusa u „Croatiabusu“.


Rojsovo oduševljenje markom automobila Rolls-Royce bilo je i zaslužno za njegov prepoznatljiv nadimak.


31.03.1991 Rojs je bio vozač autobusa koji je vozio specijalnu policiju na Plitvice povodom događaja koji svi znamo pos imenom „Krvavi Uskrs“! Ubrzo nakon tog događaja Rojs postaje vozač, a potom i pomoćnik ministra obrane gospodina Gojka Šuška.


Bio je i zapovjednik 66 Inženjerske pukovnije Hrvatske vojske za koju su

vezane i određene afere.


Ljubo česić Rojs studirao je kao izvanredni student na Prometnom fakultetu u Zagrebu od 1989 do 1999 godine. Od 2000 -2003 bio je Saborski zastupnik HDZa za 11. izbornu jedinicu.


2005 kandidairao se kao nezavisni kandidat za mjesto Predsjednika Hrvatske te ubrzo prestaje biti član HDZa.


Mnogobrojne afere pratile su njegov životopis, citat sa stranice

www.biografija.com/ljubo-cesic-rojs/


Protiv njega su se nekoliko puta podizale optužnice. 2004. godine je započeo proces u kojem ga se teretilo da je kao načelnik Sektora za gospodarenje i pomoćnik ministra obrane otpisao tri milijuna kuna duga nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac, a tek u srpnju 2017. godine je pozvan na odsluženje kazne jer je osuđen na rad za opće dobro, te da državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna.

Osim toga, teretilo ga se da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta i druge potrošne robe u vrijednosti 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji, koja se službeno nije nalazila u sastavu Hrvatske vojske. Prvostupanjskom presudom 2009. godine je oslobođen tih optužbi, ali je zbog pogrešno utvrđenih činjenica Vrhovni sud naložio novo suđenje. Rojs je tvrdio da se radi o montiranom političkom procesu, a on sam je tužio državu tvrdeći da mora isplatiti 35 milijuna kuna 66. pukovniji za radove koji su obavljeni na splitskom Žnjanu, a nisu isplaćeni.

2013. godine se također pojavio na sudu, nakon što ga je jedan od optuženih Hrvata u Haagu prijavio da je od poduzetnika Jake Andabaka dobio 70 tisuća eura koje je trebao podijeliti obiteljima šestorice optuženih i Dariju Kordiću, koji je tada već bio osuđen. Rojs je novac predao samo Kordićevoj obitelji, a za ostale je rekao kako im nije mogao poslati novac zbog problema s računom u Bosni i Hercegovini.

Utvrđeno je da je primao mirovine i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, a on se branio izjavama da je jedini koji nije uzeo invalidninu iako je za vrijeme jednog putovanja s drugim dužnosnicima doživio prometnu nesreću nakon koje je slomio tri rebra.“


Ono što nas posebno interesira, da li je Ljubo Česić Rojs bio suradnik i informator Službe državne sigurnosti (UDBE) dok je kao vozač linijskih buseva prometovao na relaciji bivše Yugoslavije i Njemačke?

Zašto smo postavili to pitanje?


Poznavajući rad UDBE i njihovo vrbovanje djelatnika i informatora, vozači autobusa kao i zanimanje poput ugostitelja bili su posebno pod povećalom UDBE kao njihovi potencijalni suradnici.


Posebno zalaganje Ljube Česića Rojsa za pomilovanjem brigadira Perkovića i Mustača nas navodi na razmišljanje o mogućoj prijašnjoj korelaciji sa UDBOM. Također je poznata činjenica da je UDBA posebno regrutirala suradnike iz porodica od kojih je netko već bio žrtva UDBINIH djelovanja ili zločina. Posebno je interesantna činjenica da najveći broj djelatnika, suradnika i informatora UDBE baš dolazi iz Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.


Najmanje 22 hrvatska emigranta ubijena su u Njemačkoj između 1970. i 1989., tvrdi Savezno državno odvjetništvo; kod svih tih ubojstava izgleda vjerojatno da se radilo o 'državno-terorističkoj pozadini'", prenosi Spiegel Online navodeći dalje da je ubijeni Đureković u Njemačkoj objavljivao knjige kritične prema režimu, kao što su "Komunizam - velika prijevara" i "Ja, Josip Broz Tito". Spiegel dalje kaže da je Đureković bio svjestan da je time izazvao srdžbu beogradskih vlastodržaca, citirajući njegove izjave dane u prosincu 1982. tjedniku Bild am Sonntag: "Oni će nas goniti dok nas ne ubiju. Jugoslavenska tajna služba me progoni jer znam previše državnih tajni." Dalje Spiegel prenosi da je, prema optužnici, nalog za likvidaciju Đurekovića dao jedan visoki dužnosnik Komunističke partije čiji sin je bio upleten u ilegalne poslove. "Konkretnu pripremu ubojstva Partija je, prema optužnici, povjerila 'Odjelu za specijalne zadaće' - nekoj vrsti tajne službe unutar tajne službe. Tom neformalnom kružoku su, prema optužnici, pripadali Mustač i Perković", piše Spiegel Online.“

Tekst je citiran sa web stranice https://www.dw.com/hr/udba-nesmetano-ubijala-po-njema%C4%8Dkoj/a-18001726


Ako pretpostavimo da Ljubo Česić Rojs nema nikakav „poznati“ dug prema Mustaču i Perkoviću, ponovo se postavlja pitanje, zbog čega Rojs brani ta dva bivša agenta UDBE sa tolikim žarom, pritom riskirajući raskidanje mnogobrojna prijateljstava i poznanstava kako u Hrvatskoj tako i u samoj BiH.


Naravno da bi bilo najjednostavnije otvoriti registar bivših djelatnika, pomoćnika i informatora UDBE te vidjeti da li je Rojs pripadao tom miljeu.


Najvažnije je pitanje da li će predsjednik Hrvatske pomilovati Perkovića i Mustača ili ne.


Pošto je na neki način predsjednik Hrvatske već u uvodu izborne kampanje i vjerovatno računa na jaču podršku desnog izbornog tijela, teško da će riskirati gubitak glasova desnog spektra na kojima je radio intenzivno zadnjih godinu dana.

Ugodna nedjelja svim čitaocima.

 

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: 7. Izborna Jedinica

Mobitel / Whatsapp / Viber 0049 176 404 483 47



Nema komentara:

Objavi komentar