subota, 23. travnja 2022.

RAZVOJ I PRIMJENA ROBOTIKE I UMJETNE INTELIGENCIJE U HRVATSKOJ!


 

Internet portal „Poslovno.hr“ nedavno je objavio da je otvoren prvi restoran u Hrvatskoj u kojem poslužuju roboti, a ne ljudi.


Korištenje robota nije nova stvar. U Japanu na recepcijama hotela i u staračkim domovima rade humanoidni roboti. Humanoidni roboti se pripremaju i za masovno korištenje u domaćinstvima.

U bolnicama je također sve češća upotreba robota kao pripomoć medicinskom osoblju.


Sve te napredne robote pokreće umjetna inteligencija. Ti roboti ne obavljaju samo programirane funkcije, već umjetna inteligencija koja ih poslužuje uči i razvija se. Tako npr. roboti čitaju mimiku lica ljudi, sa mimikom uspoređuju emocijonalna stanja i postavljaju pitanja ljudima s obzirom na njihove trenutne emocije.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI objavio je prvi puta 2014 svoj program od 28 točaka od kojih je jedna bila, citiram:


Pokretanje „Industrijskog programiranja u Republici Hrvatskoj„! Programiranje za automobilsku industriju, svemirsku, zrakoplovnu industriju i dronove, programiranje za industrijske strojeve i robote, izrada aplikacija za smartphone, programiranje algoritama za burze, izrada programa za 3D virtualnu stvarnost te izrada softvera za kompijutersku industriju.“


Osam godina od objave našeg programa u Hrvatskoj postoji više tvrtki koje se bave razvojem industrijskog programiranja i razvojem umjetne inteligencije.


Zašto Hrvatska treba forsirati razvoj programa i umjetne inteligencije, a ne npr. proizvodnju automobila ili mašina?


Za programiranje nam je potreban vrlo snažan internet i snažna računala. Imamo prilčno dobar server u Rijeci koji možemo koristiti za naše Hrvatske potrebe. Drugi jači server nalazi se u gradu Stuttgartu koji je zapravo treći najjači server na svijetu nakon Kine i USA.

Pored toga mnoge stvari se danas mogu pospremiti i u „Cloud“!


Ako želimo otvoriti tvornicu autoobila ili građevinskih strojeva moramo imati na raspolaganju dovoljnu količini sirovina po povoljnim kupovnim cijenama. Pošto je Hrvatska siromašna sirovinama (osim šuma, vode, nešto plina i nafte) prisiljeni smo svu sirovinu uvoziti.

Taj uvoz nam na samom početku koči konkurentnost u proizvodnji. Nikada neće Hrvatske dobiti istu cijenu za uvoz čelika iz Irana kao Njemačka. Velike narudžbe omogućuju nisku kupovnu cijenu sirovina.


Drugim riječima industrijsko programiranje je puno jeftinije za početak i odvijanje proizvodnje od teške industrije. Također i krajnji proizvod „software“ je daleko lakše prodati nego jedan bager ili hibridni auto.


Mi smo još 2014 vidjeli ogromnu šansu Hrvatske u području programiranja. Čak je bilo i tvrtki iz Baden-Württemberga i iz Švicarske koje su pokazale interes za otvaranje „tvrtki-kćerki“ iz područja programiranja i umjetne inteligencije u našoj Domovini. Ono čega nije bilo, to je interes tadašnje lokane politike. Tako je lokalna politika radije dala radne dozvole Indijskom gigantu „Infosys“ koji i nije registriran u Hrvatskoj kao doo (već kao Inc.) nego Njemačkim i Švicarskim tvrtkama za programiranje sa kojima smo imali direktne kontakte.

Programi će se i dalje vrlo brzo razvijati. Danas vam na burzama „algoritmi“ određuju visinu dionica pojedinih tvrtki, algoritmi vam pišu novinske članke umjesto novinara, algoritmi sa vama komuniciraju u internetu, a vi mislite da se dopisujete sa živim ljudima.


Programi je proizvod koji se danas najbrže razvija i Hrvatska treba iskoristiti svoje komparativne prednosti u toj utrci za svjetsko tržište. Naša djeca nakon završenih fakulteta idu u Njemačku i Irsku da bi konobarili, vozili taksi, radili kao njegovatelji, umjesto da se u Hravtskoj usavrše za programere i zarađuju vrlo pristojne plaće koje nerijetko iznose i 20.000 kn neto.


Nemojmo našu mladež slati u strane zemlje da obavljaju poslove koje građani tih zemalja ne žele raditi. Budimo u toku ekonomskih zbivanja, inovacija i razvoja. Budimo poduzetni. Hrvati su vrijedan i inteligentan narod. Radimo za sebe, zaposlimo i druge.

Ugodan vikend svima. 

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: 7. Izborna Jedinica

Mobitel / Whatsapp / Viber 0049 176 404 483 47


 

 

Nema komentara:

Objavi komentar