četvrtak, 26. svibnja 2022.

Pritužba predsjedniku Gradskog vijeća Duge Rese dr.med. Miroslavu Furdeku!


Grad Duga Resa

Gradsko vijeće

Predsjedniku Gradskog vijeća

dr.med.spec.ginekolog Miroslavu Furdeku


PRITUŽBA


Poštovani predsjedniče gradskog vijeća grada Duge Rese dr.med. Furdek


politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI (Politička opozicija u gradu Dugoj Resi) jučer je dobio slijedeću informaciju koju u cijelosti citiram:


Imamo nove stanare i tzv. domare u Sportskom domu ili poznatijem Partizanu. To je jedan bračni par sa djetetom i oboje su zaposleni u poznatoj Karlovačkoj firmi HS-produkt te imaju mjesečna primanja minimalno oko 15000 kn i on još zarađuje kao nogometni sudac. Poanta je da su taj gradski stan trebali dobiti ljudi koji nemaju nikakva ili imaju minimalna primanja jer ovdje su oslobođeni plaćanja bilo kakvih režija i imaju sve praktički besplatno u zamjenu za održavanje prostorija. Pitanje je kako je to grad riješio sada i da li će oni taj prostor koristiti besplatno ili će morati plaćati kao i mi ostali u što čisto sumnjam. Još jedan dokaz kakvo dno dna vodi ovu našu Duga Resu.“


U toku dana nam se javio i gospodin Zlatko Lauš koji se prijavio na oglas za posao domara u Dugoj Resi, predao svoju molbu za posao 15.04.2022 u sobi br. 40 kod gosp. Trbuščić te do danas nije dobio pismeni odgovor na svoju molbu za zaposlenje.


Oglas za posao domara objavili ste na web stranici grada Duge Rese, ali i na portalu KA, kao što se može vidjeti pod slijedećim linkom:


https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4221902/duga-resa-trazi-domara-za-sportski-dom-za-odrzavanje-i-ciscenje-buduci-domar-u-najam-dobiva-trosobni-stan-bez-obveza-placanja-ikakvih-rezija/


Prilikom predaje molbe za posao domara gospodina Lauša u gradu Dugoj Resi ,sobi br. 40 grad Duga Resaje počinio je prekršaje koji su definirani u „Uredbi o uredskom poslovanju“ NN 66/19 od 01.07.2021:


1. Niste urudžbirali Molbu za posao gospodina Lauša


2. niste gospodinu laušu izdali potvrdu o primitku njegove molbe za posao, odnosno urudžbeni broj



Nadalje, gospodinu Laušu niste pismeno odgovorili na njegovu molbu za posao u zakonski predviđenom roku, iako ste to čak dodatno objavili u KA Portalu, citiram:


Svi podnositelji prijava bit će pismeno obaviješteni o odluci Grada najkasnije u roku od 30 dana od dana objave ovog poziva.“


Vaš članak je objavljen 06.04.2022 u KA portalu, a to znači da ste Javni natječaj za zapošljavanje domara objavili isti ili bar jedan dan ranije na stranici grada Duge Rese.

Od 06.04.2022 do danas je prošlo 50 dana.


Kako to možete objasniti dr.med. Furdek?


Neznam da li ste svjesni da ste prekršili Zakon o upravnom postupku, NN 47/09, 110/21 od 01.01.2021


Zbog kršenja Zakona o upravnom postupku od strane grada Duge Rese prisiljeni smo ovo pismo proslijediti Ministru pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Dr. Malenici.


Grad Duga Resa je u postupku zapošljavanja domara počinila daljnje prekršaje.


Ono što me izuzetno čudi dr.med. Furdek da ste vi kao iskusni političar i osoba koja je na čelu grada Duge Rese (uz gradonačelnika), jednostavno „odbacili“ molbu za posao gospodina Lauša!


Njegova molba za posao je izuzetno važna jer:


- Gospodin Zlatko Lauš je Hrvatski branitelj sa statusom Hrvatskog ratnog vojnog invalida (RVI) koji živi od braniteljske mirovine.


- Gospodin Zlatko Lauš ima 4 djece.


- Supruga gospodina Zlatka Lauša je nezaposlena.


Vaš stav i vaša pasivnost dr.med. Furdek me posebno čudi jer ste vi bili saborski zastupnik u 4. Sazivu Sabora od 2000-2003 godine. Ne samo da ste bili saborski zastupnik, vi ste bili član slijedeća dva saborska Odbora:


1. Član odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo

2. Član odbora za ratne veterane


Pa cijenjeni doktore Furdek, zar gospodin Lauš nije idealan kandidat za domara u Dugoj Resi?


Šestero njegovih ukućana živi od braniteljske mirovine, a sam znate da te mirovine u većini slučajeva ne prelaze 3.000 kn.


Kao bivšem članu Odbora za ratne veterane dr.med. Furdek „Zakon o Hrvatskim braniteljima“ vam je u detalje poznat!


Onaj tko je Hrvatski ratni vojni invalid IMA PREDNOST prilikom zapošljavanja kod jednakih uvjeta zapošljavanja.


U vašoj objavi za posao domara u Dugoj Resi nije bila navedena apsolutno nikakva kvalifikacija, a niti zanimanje koje je traženo za taj posao. Čak niste naveli ni potrebno radno iskustvo.


Drugim riječima za to radno mjesto je mogao konkurirati netko tko nema završenu ni osnovnu školu, ali i netko tko je doktor znanosti.


Za to radno mjesto po vašoj objavi za posao je mogao konkurirati netko tko nema niti jedan dan radnog staža, netko tko ima 40 godina radnog staža, student, domaćica, frizerka, veterinar, inženjer, automehaničar, soboslikar, saborski zastupnik, bivši ministar u Vladi RH itd.


Zar nije tako dr.med. Furdek?


I opet gospodin Lauš nije prepoznat kao osoba koja bi sa 100% zalaganja prionula novom poslu domara, poslu koji bi mu omogućio trunku ljudskog dostojanstva i egzistencije, poslu koji bi kompenzirao njegovu žrtvu za Domovinu!


Ako ste dr.med. Furdek Hrvatski branitelj, dragovoljac poput mene, trunka empatije za gospodina lauša i njegovu mnogobrojnu porodicu mora biti.


Međutim, završimo emocionalno izlaganje i pogledajmo što kaže zakonodavac. Kao bivšem saborskom zastupniku neće vam biti teško pratiti moj opus.


Smatram da su gospodinu Zlatku Laušu zakinuta njegova zakonska prava o zapošljavanju kao što slijedi:


1. Pozivam se na Ustav Republike Hrvatske, citiram


Članak 14.

(1) Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

(2) Svi su pred zakonom jednaki.


Članak 44.

Svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe.


Članak 55.

(1) Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.

(2) Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.


2. Pozivam se na Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom NN157/13, 152/14, 39/18, 32/20 od 20.03.2020


3. Pozivam se na „Obavezu kvotnog zapošljavanja osoba sa invaliditetom“. Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba sa invaliditetom NN 145/20 od 24.12.2020


4. Pozivam se na Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji NN174/04, 92/05, 02/07, 107707, 65/09, 137/09, 146/10, 55/11, 140/12, 19/13, 33/13, 148/13, 92/14 od 14.12.2017


Poštovani dr.med. Furdek,


pošto se u slučaju gospodina Lauša, Hrvatskog ratog vojnog invalida radi o grubom kršenju njegovih temeljnih ljudskih prava te prava o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, prava o zapošljavanju Hrvatskih branitelja, mi iz ZVD-a smatramo neophodnim o cijeloj situaciji izvjestiti Sabor RH, Odbor za ratne veterane.


Na kraju izošenje mog PRIGOVORA gospodine Furdek molio bih vas da mi odgovorite na 2 slijedeća pitanja:


1. Koliko je kandidata podnijelo zahtjev za zaposljenje za radno mjesto domara u Dugoj Resi (brojkom)


2. Koliko je kandidata koji su podnijeli molbu bilo pozvano od strane grada Duge Rese na razgovor o zaposlenju za radno mjesto domara (brojkom) i gdje taj razgovor obavio?


Poštovani dr.med. Furdek,


Ja kao član Glavnog odbora političkog pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI smatram da je proces zapošljavanja domara u Dugoj Resi bio ispunjen povredama zakona i temeljnih ljudskih prava. Smatram da je zaposlenje domara bilo nesocijalno i da je socijalna komponenta bila u potpunosti ignorirana. Također smatram da bi grad Duga Resa trebao raspisati novi Natječaj za zapošljavanje domara u Dugoj Resi te pozvati na razgovor o zaposlenju i gospodina Radočaja. Gospodin Radočaj je dao svoje zdravlje za naš grad i našu Domovinu, grad Duga Resa mu duguje fer i zakonsku proceduru u natječaju za zaposlenje.


Ja vas molim dr.med. Furdek da mi ako je moguće pismeno odgovorite na PRITUŽBU u roku 7 dana, a najkasnije u roku od 30 dana.


Pozivam se na Ustav Republike Hrvatske


Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.“


Uz dužno štovanje


Dražen Katić


U Dugoj Resi, 26.05.2022




Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: 7. Izborna Jedinica

Mobitel / Whatsapp / Viber 0049 176 404 483 47


Nema komentara:

Objavi komentar