četvrtak, 4. siječnja 2024.

Nesrazmjer hrvatskih plaća! - Dražen Katić

Citirani tekst preuzet je sa online portala "dnevno.hr", 04.01.2024

https://www.dnevno.hr/vijesti/glasnogovornik-ministarstva-ima-vecu-placu-od-profesora-ovo-je-sramota-za-drzavu-2304488

"Vidjeli smo koeficijente koje predlaže Vlada netom prije blagdana, dio njih uspjeli smo proanalizirati, postoje određeni problemi unutar sustava znanosti i visokog obrazovanja na koje ćemo pokušati utjecati. Međutim, posebno nas je razočarala situacija kada smo vidjeli prije koji dan koeficijente za državne službenike.

Vidjeli smo da se naš sustav dodatno degradira. Evo jednog primjera. Plaća glasnogovornika u državnoj službi, prema prijedlogu novog sustava koeficijenata, bila bi veća od jednog profesora u našem sustavu”, rekao je Kroflin." Kraj citata!
 

Rast plaća koje je najavila Vlada će u 2024. ići po nekom sasvim specifičnom modelu. Suci najavljuju bijeli štrajk, jer porast plaća za njih neće biti dovoljan.

Minimalac u hrvatskoj se diže na 840 eura brutto. To je netto oko 600 eura!

Plaća glasnogovornika državne službe će biti veća od plaće profesora, kako navodi gornji citirani članak.

Danas u TV emisiji "Otvoreno" moderator je ministru Malenici rekao da mnogi u njegovom ministarstvu imaju plaću veću od njega i da on zauzima tek neko 30. mjesto po visini plaće u ministarstvu. Pitao ga je je li to ispravno!

Povećanje plaća u hrvatskoj je bitno. Međutim moram naglasiti da veće plaće generiraju veću kupovnu moć, koja potencira rast inflacije.

Kao kolateralna žrtva povećanja plaća će biti oni kojima će plaća rasti minimalno, oni koji rade za minimalac i oko 700.000 umirovljenika čije su mirovine na granici ili ispod granice siromaštva.

Inflacija ne pogađa sve isto, međutim inflacija nikoga ne štedi. Jasno da će jačenje inflacije lakše podnijeti jedan ministar ili bankar, a teže radnik na minimalcu.

Na slijedećem videu govorim o temeljnim problemima u 2024. godini!

Borba protiv inflacije koja nas sve opterećuje podrazumjeva i "ulaganja" u znanost i inovacije. Da bi smo ulagali, moramo prvo uštedjeti kapital. Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljili smo u Stuttgartu Organizaciju inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Organizacija je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač razvoja i da se inovacije trebaju finacijski poduprijeti. 

Hrvatska treba inovacijama osvajati nova strana tržišta, a proces "uvoza" treba transformirati u proces "izvoza" inovativnih proizvoda. Moram napomenuti da su "Schwaben" vrlo štedljivi ljudi i da često kada se dijete rodi u Baden-Württembergu, otvori mu se štedna knjižica. Kada dijete napuni 18. godinu života ima mogućnost pristupu svome novcu i investiciji. Bilo da si plati vozački ispit, ide na put oko svijeta ili koristi novac za studiranje dijete raspolaže određenim financijama i ima djelomičnu financijsku slobodu. 

Takav pristup štednje u okolici Stuttgarta primjenjuje se i u industrijskim i državnim tvrtkama. Štednja discipliniranih "Schwaben" učinila je Stuttgart i okolicu jednim od najjačih industrijsko-inovacijskih centara svijeta. 

Hrvatska bi trebaloa koristiti financijski potencijal Hrvatskog iseljeništva, ali na potpuno korektan način. Praksa koja se do sada u Hrvatskoj primjenjivala, da su Hrvatski iseljenici - investitori odnijeli "gaće na štapu" nije donijela ništa dobrog.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar