ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Jede li inflacija povećanje plaća? - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "kaportal.net.hr", 25.02.2024

https://kaportal.net.hr/aktualno/vijesti/4430709/povecanje-mu-pojela-inflacija-profesoru-filipu-rast-ce-placa-ali-to-je-tek-za-puko-prezivljavanje-tri-odlaska-u-ducan-i-to-se-pojede

"Filip Džankić profesor je engleskog jezika pet godina i izračunao je da će mu od travnja plaća biti veća 170 eura sa čime nije zadovoljan.

"Obećano povećanje, ako uzmemo stopu inflacije, su neka tri odlaska u dućan. I to se pojede. Zapravo nemam uvećanu razliku na kraju mjeseca. Dođe mi na isto kao što je bilo prije", kaže Džankić dodajući da to nije prostor ni za kakav luksuz nego na puko preživljavanje.

I dok Filip objašnjava da mu je povećanje već pojela inflacija, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca uvjereni su da će rast plaća 240 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru, teško milijardu i 63 milijuna eura, utjecati na kretanje inflacije."
Kraj citata!

U gornjem tekstu profesor Džankić navod da mu povećanje plaće u travnju od 170 eura u tri odlaska u dućan pojede inflacija. Svi smo mi potrošači i znamo što smo mogli kupiti prije uvođenja eura za 375 kuna, a što možemo danas kupiti za tih istih 375 kuna, odnosno 50 eura!

U dvije manje vrećice donesemo kući prehrambene proizvode u vrijednosti od 50 eura i to nije kraj. Bez obzira na statističke podatke "o padu inflacije" kojima nas HNB pokušava smiriti, svi znamo da iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec mnogi proizvodi koje svakodnevno koristimo postaju sve skuplji, a nikako sve jeftiniji.

Statističkom obmanom i manipulacijama "o padu inflacije" političari pokušavaju narod uvjeriti da iz dana u dan kvalitetnije živi, a stvarnost je obrnuta.

750.000 ljudi u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva, a to su svi oni koji imaju mjesečno manje od 450 eura prihoda ili mirovine. 

Njima se pridružuju svi oni koji mjesečno rade za tzv. minimalac, a koji iznosi nešto preko 600 eura neto.

Hrvatska udruga poslodavaca smatra (gornji citat) da će povećanje plaće u javnom sektoru (u travnju) utjecati na inflaciju. Naravno da svako kretanje novca direktno inducira i kretanje inflacije. Ako nakon travanjskog povećanja plaća u javnom sektoru inflacija poraste samo za 0,5 % ona će jednim dijelom pojesti povećanje plaće zaposlenika javnog sektora, a one koji žive od minimalca i one koji imaju primanja manja od granice siromaštva će učiniti još siromašnijim. 

Svima nama je jasno da hrana na koju u Hrvatskoj trošimo preveliki dio dohodka mora biti jeftinija. Ne možemo naš dohodak trošiti jedino na hranu i režije.

Povećanje plaća je neophodno da bi zaposleni održali kakav, takav životni standard. Međutim ne postoji takovo povećanje plaća koje neće utjecati na rast inflacije tj. životnih troškova.

Da bi smo svi mi u Hrvatskoj kvalitetno živjeli hrana, energetika i ostali režijski tročkovi moraju u jednom trenutku zaustaviti svoj rast i postati jeftiniji.

Kako to postići?

Proizvedimo svoju hranu i prestanimo sa beskrajnim uvozom hrane!

Proizvedimo svoje energiju i prestanimo sa nerealnim uvozom energije!

Prestanimo izvoziti visokokvalitetne sirovine i uvoziti nekvalitetne gotove proizvode!

Prestanimo izvoziti Hrvatske strušnjake (VSS) i uvoziti jeftinu radnu snagu (NKV)!

Prestanimo uvoziti inovacije i počnimo stvarati i izvoziti inovativne proizvode!

Kvaliteta života u Hrvatskoj ne može se mjeriti po onima koji jako dobro zarađuju ili imaju visoke mirovine! 

Kada govorimo o kvaliteti života u Hrvatskoj u prvoj liniji moramo razmatrati one koji imaju najmanja primanja ili mirovine i one koji iz raznih razloga ovise o socijalnim primanjima.

Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljili smo Organizaciju inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Organizacija je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač ekonomskog razvoja i da se inovacije trebaju finacijski podupirati.

2021. godine vratio sam se u Hrvatsku i povukao jasne paralele između snažne ekonomije njemačke pokrajine Baden-Württemberg i Hrvatske ekonomije koja se razvija!

Hrvatska treba inovacijama osvajati nova strana tržišta, a proces "uvoza inovacija" treba transformirati u proces "izvoza inovativnih proizvoda".

Hrvatska bi trebala koristiti financijski potencijal Hrvatskog iseljeništva, ali na potpuno korektan način. Pokretanjem investicija ojačat ćemo gospodarstvo te ćemo se tako suprostaviti idućem velikom problemu koji nas tlači, a to je negativna demografska slika.

Borba protiv inflacije nije jednostavna. Najžešći protivnik inflacije je snažna domaća proizvodnja, prije svega hrane i energije.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar