četvrtak, 22. veljače 2024.

Kako povećati solarnu energiju u Hrvatskoj? - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "vecernji.hr", 22.02.2024

https://www.vecernji.hr/vijesti/umjesto-da-gradanima-daju-zelenu-struju-cekaju-da-hera-donese-cijenu-prikljucka-

"DOK GRAĐANI ČEKAJU 'ZELENU' STRUJU,

Država već godinu i pol ne može donijeti jednu odluku: U zastoju je oko 1300 MW elektrana." Kraj citata!

Hrvatska uvozi prosječno oko 38% električne energije godišnje. Iako imamo odlične uvijete za proizvodnju struje i topline od sunca, mi te mogućnosti još uvijek skromno koristimo. 
 
Vozeći se po 7. Izbornoj jedinici koja obuhvaća pet županija uključujući Primorsko-goransku i Zadarsku županiju rijetko sam vidio na kućama postavljene solarne panele.
Čak i krovovi raznih tvrtki su bez solara.
 
Mi plaćamo svake godine sve skuplju i skuplju električnu energiju, prije svega jer ju nedovoljno proizvodimo.
Od obnovoljivih izvora Hrvatska najviše koristi hidroelektrane i nešto vjetroelektrane. Solari, geotermija, biomasa i zeleni vodik su više iznimka nego pravilo u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.
 
Drugi problem koji se pojavljuje je veliki broj dozvola / dokumenata koje su potrebne da bi postavili solare na vlastiti krov. Iako dobivanje tih dozvola preuzimaju na sebe razne tvrtke koje postavljaju panele na krovove sve to poskupljuje naš solarni sustav i produljuje otplatu tog istog sustava.
 
Slijedeći veliki problem je vrijeme čekanja da nam HEP priključi sustav na mrežu i da možemo tu električnu energiju prodavati HEPu.
 
Treći najveći problem je zastarjela električna mreža u Hrvatskoj koja ne može odjednom primiti veliku količinu električne energije u svoj sustav od privatnih elektrana.
 
Dok budemo ovisili o uveženoj električnoj energiji, ona će godinu za godinom poskupljivati i opterećivati naš mjesečni budžet.
 
Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljili smo u Organizaciju inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Organizacija je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač ekonomskog razvoja i da se inovacije trebaju finacijski podupirati.

Hrvatska treba inovacijama osvajati nova strana tržišta, a proces "uvoza inovacija" treba transformirati u proces "izvoza inovativnih proizvoda".

Hrvatska bi trebala koristiti financijski potencijal Hrvatskog iseljeništva, ali na potpuno korektan način. Pokretanjem investicija ojačat ćemo gospodarstvo te ćemo se tako suprostaviti idućem velikom problemu koji nas tlači, a to je negativna demografska slika.

Svaka snažna država ima vlastitu proizvodnju električne energije i ne ovisi u velikoj mjeri o uvozu te energije. Vlastita električna energija garantira i stabilnu cijenu kilovata i na taj način ne opterećuje dodatno mjesečni budžet građana!

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar