utorak, 27. veljače 2024.

Novi registar stanovništva u Hrvatskoj! - Dražen Katić

Citirani tekst preuzet je iz online portala "vecernji.hr", 27.02.2024

https://www.vecernji.hr/vijesti/popis-stanovnistva-odlazi-u-povijest-novi-registar-stanovnika-ili-registar-netocnih-podataka-1749729

"Popis stanovništva odlazi u povijest, Hrvatska će dobiti registar stanovništva, evo što o tome misle stručnjaci. 
Ministar Marko Primorac kazao je da će se registrom omogućiti cjeloviti podaci o stanovništvu u realnom vremenu, no dvojbeno je koliko će biti točni jer će se podaci za registar povući iz raznih baza podataka." Kraj citata!

Gornji citat kaže da popis stanovništva odlazi u povijest i da ga uskoro zamjenjuje "Registar stanovništva"!

Na prvi pogled čovijek bi rekao da je to isto i da se jedan popis zamjenjuje drugim! Pored toga "Registar stanovništva" izrađuje Ministarstvo financija pa naslućujemo da će u tome novom registru biti i podaci o nekim financijskim pokazateljima stanovnika Hrvatske.

Novi list u svome članku od 21. 02.2024 navodi da će Registar stanovništva sadržavati slijedeće podatke, citiram

"Središnji registar stanovništva će sadržavati podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima. Obuhvaćat će hrvatske državljane s prebivalištem i/ili boravištem u Hrvatskoj, hrvatske državljane s prebivalištem i/ili boravištem van Hrvatske, kao i strance koji imaju dozvolu dugotrajnog, stalnog ili povremenog boravka u Hrvatskoj.

Sadržavat će podatke o srodstvu i podatke o kućanstvima, u smislu i tko ga sve čini. Konkretno, uključivat će podatke preuzete iz drugih postojećih registara, kao što su OIB, osobno ime, prebivalište, obrazovanje, zaposlenje, nacionalnost, zatim uključivat će podatke o osnovi osiguranja, stambenoj jedinici i kvaliteti stanovanja, dok će posebni dio registra uključivati podatke dobivene na temelju opcionalne izjave građana, kao što su oni o izvanbračnoj zajednici ili neformalnom partnerstvu, o etno-kulturnim obilježjima, primjerice o vjeri i materinskom jeziku, kao i kontakt podaci." Kraj citata!

Iz gornjeg citiranog teksta vidimo da će novi "Registar stanovništva" sadržavati toliku količinu podataka o Hrvatskim i stranim državljanima, da ni sam MUP ne posjeduje te podatke.

Prirodno je postaviti pitanja: Iz kog razloga država stvara toliku bazu podataka svojih građana u digitalnom obliku?

Tko se štiti tom bazom podataka i u koju svrhu će se koristiti ta baza podataka?

Podaci koji su vezani za etno-kulturna obilježja, kao podaci o vjeri i materinjem jeziku također će biti sadržani u tom "Registru stanovništva"!

Dalje Novi list navodi, citiram:

"Primorac je kazao da će registar imati 45 primjena, poput vođenja jedinstvene elektroničke evidencije rada i evidencije neaktivnih osoba, a s ciljem lakšeg otkrivanja prekršitelja i suzbijanja pojedinih pojavnih oblika neprijavljenog rada. Zatim, služit će za ubrzavanje provedbe ostavinskih postupaka, za analizu tržišta rada, izračun indeksa razvijenosti i oblikovanje politika regionalnog razvoja, upis djece u predškolske ustanove, škole, učeničke domove, visoka učilišta, a tu je i već spomenuta provedba mjera socijalne politike." Kraj citata!

Kada država barata tolikom količinom podataka o svojim građanima postavlja se i logično pitanje o zaštiti privatnosti građana. Na to pitanje portal Novog lista nadalje odgovara, citiram:

"U kontekstu potencijalnih pitanja o zadiranju tog registra u privatnost građana, Primorac je naglasio da registar neće sadržavati “neke posebne nove informacije”, već će povezivati postojeće. Također, podaci neće biti javno objavljeni, a građani će im moći pristupiti putem sustava identifikacije.

Građanima će biti omogućen uvid u vlastite osobne podatke u registru, no oni ga sami neće morati puniti, osim u vidu određenih ispravaka i dopuna, objasnio je." Kraj citata!

Svatko od nas može prosuditi je li za građane Hrvatske dobro da država raspolaže tolikom količinom podataka građana u digitalnom obliku. Sve što je digitalno nije 100% sigurno i izloženo je potencijalnim hakerskim napadima.

Što će se dogoditi ako jednog dana ti podaci budu cilj hakerskog napada i ti podaci dođu u ruke trećih osoba koje ne pripadaju državnim institucijama Hrvatske?

Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljio sam Organizaciju inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Organizacija je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač ekonomskog razvoja i da se inovacije trebaju finacijski podupirati.

2021. godine vratio sam se u Hrvatsku i uvidio temeljne razlike između snažne ekonomije njemačke pokrajine Baden-Württemberg i Hrvatske ekonomije koja se razvija!

Hrvatska treba inovacijama osvajati nova strana tržišta, a proces "uvoza inovacija" treba transformirati u proces "izvoza inovativnih proizvoda".

Hrvatska bi trebala koristiti financijski i ljudski potencijal Hrvatskog iseljeništva, ali na potpuno korektan način. Pokretanjem investicija ojačat ćemo gospodarstvo te ćemo se tako suprostaviti idućem velikom problemu koji nas tlači, a to je negativna demografska slika.

Novi registar stanovništva u Hrvatskoj će sadržavati ogromnu količinu podataka naših građana u digitalnom obliku i mora biti maksimalno osiguran od bilo koje vrste hakerskih napada.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar