ponedjeljak, 29. kolovoza 2022.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Kako u Dugoj Resi NIJE počela izgradnja "Mrežničkog vrta života" - Doma za starije i nemoćne vrijednog 9,5 milijuna eura investicije belgijske tvrtke


 Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa KA Portala, 03.12.2019

https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/3687551/u-dugoj-resi-pocela-izgradnja-mreznickog-vrta-zivota-dom-za-starije-i-nemocne-vrijedan-95-milijuna-eura-investicija-belgijske-tvrtke

"Mrežnički vrt života" naziv je velikog projekta izgradnje Doma za starije i nemoćne koji je danas dobio svoj temelj u dugoreškom naselju Tušmer. Podsjetimo, Lindbergh Care Croatia iz Belgije je tvrtka koja je još u proljeće 2017. godine kupila kupila zemljište u Tušmeru, a danas su svečano simboličnim polijevanjem šampanjca na mjestu budućeg doma, i započeli radovi.

Duga Resa će tako dobiti Dom kapaciteta od 151 ležaja i 28 apartmana, a u sklopu kompleksa će kao izdvojeni objekt biti igraonica za one najmlađe. Izvođač radova je karlovačka tvrtka Frak, a sve bi trebalo biti gotovo već do svibnja 2021. godine. Ukupna investicija, javljaju nam ispred Fraka Andreja Fudurić, te investitora Maja Matanić Vautmans, oko 9,5 milijuna eura.

 Dom za starije osobe u Tušmeru imat će dodatne sadržaje, restoran i kafić, koji će osim korisnika moći koristiti i posjetitelji. Zajedno s investitorima i izvođačem radove je otvorio gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar. On se još ranije pohvalio kako su gradske službe jako brzo reagirale i odradile potrebne  poslove vezane za projekt,e te istaknuo zadovoljstvo projektom koji će osim potrebnih sadržaja, u Dugu Resu donijeti i nova radna mjesta."Kraj citata!

 Gornji citat navodi da će vjerovatno Dom za nemoćne i starije biti otvoren za korisnike u svibnju 2021. Mi danas imamo kraj kolovoza 2022 i na mjestu na kome se sada trebao graditi dom nalazi se deponija šljunka i građevinskog materijala. Park u tušmeru je neuređen i nije otvoren građanima na korištene.

Moram naglasiti da je Dom za nemoćne i starije jedno od predizbornih obećanja na lokalnim izborima 2017. stranke HSS koja vlada Dugom Resom već punih 26 godina. 

Drugo predizborno obećanje je parkiralište nasuprot bolnice u Dugoj Resi koje je od 2017. do danas ostala našljunčana livada.

Što o Domu za starije i nemoćne kažu stanovnici grada Duge Rese u društvenim mrežama, navodim u citatu, Facebook 28.08.2022:

Marko Kolić, citat:

"Nije li vrijeme da netko od oporbe potakne pitanje mogućnosti podizanja kaznene prijave Državnom odvjetništvu (DORH) za kaznena djela stjecanja ne pripadajuće koristi, ne pridržavanja ugovornih obveza i ne činjenja na štetu građana Duge Rese ili primjerice kršenja zakona o obveznim odnosima?
Naime, Belgijci tj tvrtka "Lindbergh Care" su još 2017.godine po simboličnoj cijeni stekli vlasništvo nad javnim građevinskim zemljištem u Tušmeru, po cijeni koju bi si vjerojatno mogao priuštiti svaki građanin Duge Rese uz kreditiranje banke.
Uvjet ugovornih obveza kod prodaje gradskog zemljišta bio je Investitorova realizacija projekta izgradnje staračkog doma u određenom roku,
a u protivnom,
u slučaju ne ispunjenja obveza, aktivirao bi se članak ugovora koji propisuje vraćanje zemljišta u vlasništvo Grada Duge Rese i zadržavanje tog uplaćenog novca.
Starački dom je po medijskim natpisima trebao biti izgrađen pred nepune 4 godine (2018/19), no projekt današnjim danom još uvijek nije realiziran.
Ništa ne bi čudilo da vlasnik spomenutog zemljišta danas nije ista tvrtka "Lindbergh Care", investitor staračkog doma.
Pred nepunih godinu dana, u studenom 2021.godine, o pitanju aktiviranja klauzule ugovora i vraćanju spomenutog zemljišta u vlasništvo grada, postavljeno je pitanje na gradskom Vijeću od strane gradskog Vijećnika g. Benkovića.
Tom zgodom je od strane gradonačelnika kazano kako Belgijci obavezno "moraju doći pred Gradsko vijeće i tražiti produljenje roka". (Što bi inače i sama procedura nalagala.)
Ostaje čuđenje kako Grad Duga Resa čak nekoliko godina nije reagirao na ne ispunjenje ugovornih obveza između Grada i Belgijaca.
U jesen 2021. rečeno je u to da će se Belgijci iz tvrtke "Lindbergh Care" pojaviti najkasnije do dana Grada Duge Rese, što bi bilo do Petrove, 29.06.2022. (strpimo se više od pola godine).
U prenesenom, trebali su doći pred gradsko Vijeće i tražiti odobrenje za Anex ugovora kojim bi im se produljio rok (sa zakašnjenjem 4 godine).
Nameće se pitanje, osim kršenja ugovornih obveza, cijene pod kojim su stekli gruntovno vlasništvo, načina na koji su stekli gruntovno vlasništvo,
da li je zbog proteka godina učinjena kakva šteta za Grad Duga Resu?
Zašto u međuvremenu nije raspisan javni natječaj za druge potencijalne investitore koji su u međuvremenu mogli nešto i napraviti.
Hoće li Grad Duga Resa napokon vratiti zemljište u svoje vlasništvo?
Kako god, šteta je trenutno počinjena za građane Duge Rese jer Grad još uvijek nije vlasnik zemljišta u Tušmeru, a godine koje su protekle, potrošene su uzalud.
Belgijanci se u međuvremenu nisu fizički pojavili na gradskom Vijeću da barem obrazlože ovu situaciju, da nam oni sami ponude novi rok završetka za realizaciju projekta, da zatraže odobrenje Vijeća za produljenje roka.
Na kraju da sklope i sami Anex ugovoru sa jasno definiranim obvezama u zadanim rokovima.
Bezobrazluk?
Ma nije. 🐑🐑🐑🐑🐑
Ajmo oporba,
da na Vijeću čujemo vaš glas..

Josip Vlašić, Dopresjednik Gradskog vijeća Duge Rese (HDZ), citat:

"Potpuno legitimno i ispravno pitanje, činjenica je da nisu ispunjene obveze iz ugovora i sva "usmena obećanja". Ukoliko se na dnevnom redu iduće sjednice ne nađe tema o ovoj problematici (sa ponuđenim adekvatnim rješenjem), sigurno će onda to postati tema aktualca 🙂"

Marko Kolić, citat:
 
" Josip Vlašić tako je, javnosti radi, riječ je o površini oko 10.500,00 m2 "javnog" zemljišta na atraktivnoj lokaciji koje danas vrijedi višestruko više od uplaćenog iznosa.
Ako je riječ o ovom iznosu onda možemo pričati o cijeni 9 eur/m2, što je daleko ispod realne cijene obzirom na namjenu po urbanističkom/prostornom planu i lokaciji zemljišta."
 
Dražen Benković (HNS), citat:

"Slažem se sa svime. Od mojeg postavljenog pitanja na aktualcu prošlo je određeno vrijeme i nije bilo do sada pomaka. Na sljedećim sjednicama gradskog vijeća vjerujem da će se ta tema naći na aktualcu."
 
Iz ove citirane debate jasno je da je tema na sjednici Gradskog vijeća već spomenuta. Prodaja atraktivnog zemljišta stranom investitoru po cijeni od 9€ / m2 je upitna i treba ju zakonski definirat. Politički pokret ZVD očekuje da se tema na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća u detalje definira.
 

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html


Nema komentara:

Objavi komentar