četvrtak, 11. kolovoza 2022.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Zašto plaćamo prirez ako hodamo po rupama - 2. dio!


 Ceste u Karlovačkoj županiji su prilično loše i sačinjene su od zakrpa asfalta. Grad Duga Resa je jedan od gradova u Karlovačkoj županiji. Radovi aglomeracije se u gradu vuku već dugo. Postoji negodovanje građana koje je bilo dosta prikrivano, međutim prije par dana je četvero građana dalo izjavu "Portalu.KA" o nesnosnoj situaciji u Jakovčićevoj ulici. Prašina je tolika da stanovnici ulice ne smiju otvarati prozore. Ako netko još boluje od asma ili drugih bolesti dišnih putova, ta osoba zapravo ne smije izići iz svog stana.

Postoje mnogobrojni zakoni koji ne dozvoljavaju takvu vrstu gradnje, među njima: Zakoni o zaštiti zdravlja građana, Zakoni o očuvanju okoliša, Zakoni o izvođenju građevinskih i javnih radova te naposljetku Ustav RH koji štiti temeljna ljudska prava nas građana.

Automobili koji su parkirani na parkirnim mjestima uzduž radova aglomeracije su prekriveni prašinom. Vožnja po razrovanoj cesti gdje se izvode radovi aglomeracije je avanturistička, a automobili se toliko uništavaju da će za godinu dana većina njih biti spremna za autootpad.

Pitanje koje se mora postaviti je: Tko iz gradske vlasti Grada Duge Rese snosi odgovornost za gore napisano. I baka na selu zna da je izvođenje tih radova protivno pravilima struke i da se krši gore navedeni zakoni.

Gradska vlast Duge Rese očito grad smatra svojim privatnim vlasništvom i misli da može iz njega raditi što hoće i kako hoće. Prije nekoliko mjeseci smo bili svjedoci ekocida u gradu Dugoj Resi gdje su gradske vlasti masakrirale jedan dio gardskog parka Franjo Tuđman te posjekli dio drveća u blizini trga Kralja Tomislava i nakon toga velom tajnosti dali ukloniti posječena stabla. Pošto grad Duga Resa nema vlastitu kompostanu i ovdje svaka baka na selu zna da će se netko potpuno besplatno grijati tim posječenim stablima, a mi ostali građani ćemo kupovati drvo za zimu vlastitim novcem.

Već sam nekoliko puta pisao da za tako velike zahvate kao što je uređenje parka ili aglomeracija grad Duga Resa mora obavezno direktno surađivati sa građanima te organizirati javne tribine na kojima će se sresti predstavnici vlasti, predstavnici udruga i građani grada te na tim skupovima korak po korak dogovarati zajedničko uređenje grada.

Gradska vlast i gradski vijećnici u Dugoj Resi su pod velikim utjecajem bivšeg komunističkog režima u kojem je partija određivala koje se drvo smije posjeći i koja se rupa na cesti smije zakrpati. Međutim u demokratskim državama Europske unije partija više ne određuje ništa, već građani. Građani su vlast, oni imenuju i na izborima razrješuju predstavnike gradova, županija, izbornih jedinica i europarlamentarce.

U Ustavu RH stoji: Sva vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Apeliram vladajuće u gradu Dugoj Resi da uzmu u obzir taj članak Ustava i da na svoju ruku bez dijaloga sa građanima ne poduzimaju velike i ozbiljne zahvate. Možda se čini da je 2,5 godina dug period do slijedećih lokalnih izbora i da Gradska vlast može raditi što hoće i kako hoće. Vrijeme brzo prolazi i uskoro će se položiti računi za sve ono što je štetno namjerno ili slučajno učinjeno u gradu Dugoj Resi. Vlast često misli da su građani "kratkog pamćenja", možda čak i priglupi i na toj osnovi vlast gradi svoju politiku. Rimsko carstvo je trajalo 2.000 godina i nestalo. CDU je vladao 50 godina u Stuttgartu i izgubio vlast od Zelenih. Ništa ne traje vječno, posebno ne politička vlast. Političari su birani od građana za određeni mandat, jedino da u tom mandatu sprovode želje i potrebe građana. Često se to u praksi duboko zloupotrebljava pa su predizborna obećanaj "ludom radovananja", a ostvojena politička fotelja se smatra isključivo samo-uspjehom! Daleko je to od realnosti!

Vratimo se cestovnoj infrakstruturi Duge Rese.



Ove dvije rupe se nalaze na pješačkom nogostupu od Duge Rese do Lole Ribara. Za osobe slabijeg vida, malu djecu, žene sa dječjim kolicima, osobe u invalidskim kolicima te su rupe opasne. Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI, čiji sam član Glavnog odbora apelira na Gradsku vlast Duge Rese da pokrpa te rupe. Zar će se te rupe krpati kad neko navečer isčaši ili slomi nogu u jednoj od tih rupa? Gospodo gradski vijećnici, ne čekajte Lokalne izbore 2025 da bi pokršali te rupe. Tada će za vaš mandat da ponovo budete birani biti prekasno.


Ovakve prizore razderane ceste koje uništavaju amortizere vozila i ostavljaju ne-estetsku sliku Grada nalazimo u svih 28 naselja grada Duge Rese. Zašto se te rupe ne krpaju? Ja ne stanujem u ulici "Naselje Curak" i moglo bi mi biti svejedno. Ali moji daljnji susjedi stanuju u toj ulici, možda i vaši daljnji susjedi.

Gospodo i gospođe Gradski vijećnici,

ovi prizori vam ne mogu biti "svejedni". I vi se možda vozite ili hodate po tim rupama. Zašto svi mi plaćamo prirez gradu, ako je grad izrupetan ko švicarski sir?

Apeliram na gradske vijećnike grada Duge Rese da na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća stave pod točku razno " Kvalitetu cestovne infrakstruture svih 28 naselja grada Duge Rese" i da tu točku detaljno prodiskutiraju. Bez otvorene rasprave na sjednicama Gradskog vijeća nema napredka. Bez napredka započinje stagnacija. Svaka stagnacija vodi u zaostajanje za razvijenim dijelovima županije i države. 

Gospodo vijećnici, budite aktivni, budite progresivni, budite komunikativni. Ne dozvolite da naši i vaši problemi budu gurnuti pod tepih!


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47


Nema komentara:

Objavi komentar