utorak, 2. siječnja 2024.

Nepalski doček u Zagrebu! - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "dnevno.hr", 02.01.2023

https://www.dnevno.hr/magazin/ida-prester-o-nepalskom-doceku-u-zagrebu-usijalo-se-od-zgrazanja-ruganja-ponizavanja-2302592

 "Istina, sinoć su centrom prošle desetine tisuća Nepalaca, Indijaca, Bangladešana, Filipinaca. A opet – ni jednog najmanjeg incidenta”, započela je.

“Nitko se nije potukao, nitko nije ništa ukrao, pa ni uhvatio nekog za stražnjicu. Vidjeli smo tisuće radosnih, nasmijanih lica. Dečke koji ne razumiju možda puno hrvatskog, a opet skaču na hrvatske bendove, skandiraju, podržavaju. Dečke i djevojke koji slave Novu godinu daleko od svojih najmilijih, od svoje obitelji, svojih prijatelja.

Na trgu su, jer ih u malim unajmljenim sobama ne čeka odojak, francuska salata i topli zagrljaji. Na trgu su jer si to jedino mogu priuštiti. Svi ti Fariqi i Raghavi nas ne smetaju kad nam donesu večeru ili grade krov, ali nam smetaju kad ih vidimo u gradu da se zabavljaju, vesele, da imaju život” napisala je Prester." Kraj citata!

Integracija strane radne snage u Hrvatskoj zasigurno se mjeri i u njihovoj participaciji proslava u kojima se obilježavaju određeni praznici i blagdani poput Božića ili dočeka Nove godine.

Strani radnici u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj rade u različitim zanimanjima, pretežno slabije plaćenima, koje domaće stanovništvo nije više u velikoj mjeri spremno obavljati. To su zanimanja dostave, taksi službe, prodavaonice peciva i kruha, autopraone, hoteli itd.

Gornji citirani članak gospođe Prester jasno navodi da nije došlo niti do jednog incidenta od strane stanih radnika u Hrvatskoj na dočeku Nove 2024. na Trgu.

Kada pogledamo druge Europske zemlje u kojima su za doček Nove godine redovito neredi sa pokušajima terorizna, paljevinama automobila i razbijanjem ulica, mi možemo biti trenutno zadovoljni sa ponašanjem strane radne snage u Zagrebu, gdje je najviše i ima.

Međutim ne smijemo biti "potpuno zadovoljni", već moramo dalje nastaviti integraciju strane radne snage u Hrvatskoj bez obzira koliko dugo oni u našoj zemlji ostali.

Moja iskustva iz Stuttgarta u kojem sam proveo 22 godine su slijedeća: Bolje su integrirana u njemačko društvo prva generacija stranaca koja je došla u Njemačku 60. i 70. godina. Ta stara generacija nikada nije naučila jezik, ali u potpunosti pravno i formalno prihvaća ustavni poredak Njemačke. Najlošije je integrirana treća generacija, koja su sada tinedžeri i koji traže svoj identitet između Njemačke, zemlje u kojoj su rođeni i korjena svojih djedova.

Također imam iskustvo da se neki ljudi u njemačko društvo nisu integrirali, iako u Njemačkoj žive 50 ili više godina. S druge strane postoje stranci koji žive u Njemačkoj 3-4 godine i potpuno su integrirani.

Dobra integracija ne znači odricanje od svojih korjena, kulture, vjere i običaja. Dobra integracija je prakticiranje svoga, ali i potpuno poštovanje prema zemlji koja nam je dala drugi dom. 

Dobra integracija počinje sa učenejm jezika i radoma u nekoj tvrtci. Kada sam ja 1999. godine došao u Njemačku, jezik nisam znao. Počeo sam sa tečajem Njemačkog jezika sredinom siječnja 2000., a radna dozvola mi je bila gotova krajem siječnja 2000. godine, kada sam i počeo sa prvim mojim poslom. Sa učenjem Njemačkog sam završio 2005. godine kada sam položio i zadnji ispit na Volkshochschule u Stuttagrtu.

Strana radna snaga u Hrvatskoj prilično marljivo radi, međutim učenje Hrvatskog jezika je više "usput uz posao" i po meni bi tu hrvatska država trebala ponuditi bar temeljni tečaj Hrvatskoga jezika, kao obavezan dio integracije. 

Ja sam njemački jezik 5 godina učio uz posao i nije bilo lako, međutim to mi je pomoglo da kvalitetnije i bolje živim u Stuttagrtu, da dobijem bolji posao te da u potpunosti participiram društvena, socijalna, sportska, ekonomska i kulturna događanja u gradu. Bez dobrog znanja jezika čovijek živi u izolaciji.

Bez obzira hoće li strana radna snaga ostati u Hravtskoj 1, 3, 5 ili 22. godine znanje jezika će im pomoći, a pomoći će i Hrvatskoj. Ako se strani radnici vrate u svoje zemlje ili odu u treće zemlje ta strana radna snaga sa solidnim znanjem Hrvatskog jezika biti će najbolji ambasadori hrvatske kulture u svijetu.

Ne zagovaram nipošto zamjenu stanovništva. Zagovaram povratak Hrvatskog iseljeništva u Domovinu. Međutim situaciju trenutno ne možemo promjeniti, pošto ne postoji politička volja za organiziran i od države koordiniran povratak Hrvatskog iseljeništva u Domovinu. Ove godine će se u hrvatskoj izdati čak do 200.000 stranih radnih dozvola i mi moramo iz te situacije napraviti najbolje za našu zemlju.

Integracija strane radne snage i osoba koje su dobile politički azil u Hrvatskoj mora biti "potpuna", inače ćemo 30 godina poslije svjedočiti o "paralelnim društvima" koja danas zbog svoje krive integracije imaju Njemačka, Francuska, Engleska, Švedska itd.

Na slijedećem videu je moja izjava u kojoj govorim o temeljnim problemima koje će Hrvatska susresti u ovoj 2024. godini i o mjerama za njihovo riješavanje.

Integraciju strane radne snage koja će kratkoročno ili dugoročno ostati u Hrvatskoj ne razlikuje se po meni uveliko od integracije podnosioca azila koji su i dobili politički azil u Hrvatskoj. Integracija stranih radnika u Hrvatskoj ne znači "zamjenu stanovništva". To znači da ćemo u samom početku izbjeći stvaranje stranih gethoa kakve poznamo u Njemačkoj i Francuskoj. Netko tko je integriran u stranoj zemlji ne znači da će zauvijek u njoj i ostati. Ja sam živio 22 godine u Stuttgartu, potpuno sam bio integriran u taj grad, ali sam se 2021. godine ipak vratio u Hrvatsku.

Postupanja sa migrantima na području Hrvatske koji su dobili azil, detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Integracija strane radne snage i migranata po meni treba slijediti isti obrazac. Pod slijedećim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Na TV-u su izjavili da će ove godine Hrvatska imati potrebu za preko 200.000 stranih radnika i da će 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj biti strani radnik. Strane radnike ne možemo trenutno odbaciti, jer nam neće imati tko raditi. Dok se ne pokrene masovni povratak Hrvatskog iseljeništva u Hrvatsku, ovisit ćemo uveliko o stranoj radnoj snazi. Strani radnici koji počine kazneno djelo trebaju se po kratkom postupku deportirati iz Hrvatske!

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html


1 komentar:

  1. nisam sve pročitao, ali neka iskustva koja su objavljana su negativna!!

    OdgovoriIzbriši