utorak, 2. siječnja 2024.

Robotaxi ove godine kao prototip - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "jutarnji.hr", 02.01.2023

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/rimac-ce-ove-godine-predstaviti-autonomni-robotaxi-u-igri-je-i-veliki-proizvodac-automobila-

"Autonomni Robotaxi prema tome će debitirati ove godine kao pilot prototip dok bi komercijalna izvedba na ceste trebala 2026. godine. Premda specifični detalji o projektu još nisu u potpunosti dostupni, Autocar izvještava da je Rimac potvrdio da će u razvoj Robotaxija biti uključena korejska Kia.

Osnivač i izvršni direktor Mate Rimac rekao je za Autocar i da želi "promijeniti živote većeg broja ljudi" pružanjem pristupačnog i ekološki prihvatljivog automatiziranog gradskog prijevoza. Opsežni Rimčev plan uključuje razvoj prateće infrastrukture poput punjača, skladišnih čvorišta i parkirnih mjesta. Mate Rimac pritom Robotaxi opisuje kao "automobil, ali potpuno drugog tipa"." Kraj citata!

Robotaxi  je električno vozilo koje se samo-upravlja bez prisustva vozača.

Tema samoupravljačkih električnih vozila nije od jučer. Google za snimanje ulica koristi samoupravljačka vozila. Njemačka već nekih 10 godina radi na toj temi. Koncern Daimler AG testira već 10 godina samuupravljačke kamione u Americi.

Ideja sa samoupravljačkim vozilima je da se promet automatizira, da se smanje zastoji i da se broj poginulih u prometnim nezgodama svede na minimum.

Na prvu sve to zvuči super razumljivo. Međutim to je jedna nova era razvoja cestovnog prometa koja pripada sasvim jednom novom digitalnom svijetu. Samoupravljačko vozilo se koristi sa 4D kamerama koje prenose sliku na senzore vozila i na osnovu tih imputa vozilo (umjetna inteligencija) donosi odluke.

Za autonomnu vožnju grad mora biti u potpunosti digitaliziran, jer samoupravljačka vozila komuniciraju internetom i međusobno u cilju optimalizacije prometa.

Robotaxi od Rimca je još jedan stupanj više. U samoupravljačkom vozilu se očekuje da vozač bude prisutan u vozilu, ali da vozilo samo donosi upravljačke odluke.

Roboraxi je vozilo robot,  upravljano kamerama, senzorima i umjetnom inteligencijom. U tom vozilu ne postoji vozač, već je vozilo prepušteno da donosi odluke samostalno bez ikakve mogućnosti intervencije čovijeka.

Robotaxi je dio projekta EU o zelenoj tranziciji. Kome su ta vozila namjenjena ne govori se u članku. Govori se jedino da će tvrtka KIA biti uključena u proizvodnju. 

Ja se bavim održivim razvojem od 2007. godine i aktivno sam u mnogim projektima sudjelovao u Stuttgartu. Razvoj tih modernih tehnologija pratim od samog početka. 

Moje je mišljenje da grad Zagreb ili bilo koji drugi hrvatski grad za dvije godine neće biti spreman ponuditi cestovnu infrastrukturu za korištenje taxia-robota.

Pored toga nameće se pitanje: Što će biti sa klasičnim taxi tvrtkama i taksistima?

Postavlja se i pitanje hoće li hrvatsko društvo biti u tako kratkom vremenu spremno da se prepusti taxiranju vozila bez vozača?

Postavlja se pitanje testiranja tih robotaxija! Nijemci već 10 godina testiraju samoupravljačke kamione u Americi i još danas ih nemamo u masovnoj upotrebi na europskim cestama.

Hrvatska treba inovacije i razvoj. Međutim Hrvatska treba inovacije i proizvodnju inovativnih proizvoda iz hrvatskih tvrtki. KIA nije i neće nikada biti hrvatska tvrtka.

Po meni je ovaj projekt čisto političko pitanje, da se nekome pokaže kako Europska unija grabi u pravcu zelene tranzicije. 

Smatram da hrvatske ceste i hrvatski gradovi narednih 10 godina neće biti spremni za prihvat tehnologija samoupravčkih vozila, a posebno ne robotaxija.

Na slijedećem videu govorim o realnim problemima koji će ove godine tlačiti našu zemlju i o mogućem riješenju tih problema.


Ekonomski razvoj Hrvatske podrazumjeva također sistematsku i organiziranu borbu protiv korupcije posebno u javnom ili državnom sektoru. U korupciji nam cure milijarde i to milijarde građana koji su taj novac putem poreza uplatili u državni proračun. Korupcija ne postoji samo u Hrvatskoj. Ona postoji u Europskoj uniji, ona postoji i u drugim zemljama izvan Europske unije. Korupcija je uništila mnoge vrlo napredne civilizacije, poput starog Rima i Grčke. Korupcija je uništila i socijalističke zemlje, korupcija uništava i neoliberalne kapitalističke zemlje.  Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa ljudima svih zanimanja i političkih orjentacija. Proveo sam 10 godina u njemačkom CDU i tu sam prvi pute susreo u okviru te stranke u Stuttgartu sitno kruptivno djelo jednog višeg člana te stranke. Nakon toga imao sam drugačije mišljenje o korupciji na političkoj sceni. Završno zbog niza krivih poteza CDU-a na državnoj razini i razini grada Stuttgarta podnio sam neopozivu ostavku u stranci. U narednim godinama svjedočio sam o korupciji i u njemačkim tvrtkama i njemačkim državnim institucijama. Ono što razlikuje Njemačku i Hrvatsku je činjenica da kada se dogodi koruptivna radnja u Njemačkoj sudionik ili sudionici korupcije automatski podnose ostavke na svoje dužnosti, a Njemačko državno odvjetništvo pokreće kazneni progon. U Hrvatskoj je korupcija vrlo raširena, a vuče duboko korjene iz bivšeg socijalističkog sustava. Korupcija uništava Hrvatsko gospodarstvo, spriječava povratak Hrvata u Domovinu te potencira daljnja iseljavanja Hrvatskog naroda iz Hrvatske. Svi se moramo suprostaviti koruptivnim radnjama te ih kao društvo i zajednica "rezati" na svim nivoima na kojima se pojave.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

1 komentar:

  1. Bravo Drazene ! Dobro si to objasnio ali to nas narod ne kuži !?
    Ima izreka ; kaj ima još gore ga može napravit ova vlast i oni će opet za tu stranku glasovati (HDZ )

    OdgovoriIzbriši