ponedjeljak, 4. ožujka 2024.

Kruške poskupile 121 posto! - Dražen Katić

Citirani tekst preuzet je sa online portala "poslovni.hr", 03.03.2024

https://www.poslovni.hr/hrvatska/voce-koje-mnogi-hrvati-vole-poskupilo-za-cak-121-posto-4432226?

"Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2023. godinu, poskupljenje je zahvatilo različite kategorije poljoprivrednih proizvoda. Izdvajaju se primjerice kruške, čija je cijena skočila za čak 121 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kilogram krušaka 2022. godine prosječno je koštao 52 centa, dok je lani dosegnuo visokih 1,15 eura." Kraj citata!
 

Da bi se u Hrvatskoj kvaliteno živjelo, stanovništvo mora zadovoljiti svoje temeljne potrebe u što spada svakako i ishrana. U našoj zemlji hrana je tradicionalno skupa i to datira još iz doba socijalizma. Bogatije europske zemlje, posebno Njemačka oduvijek su imale jeftiniju hranu od Hrvatske, iako se u našoj zemlji dva do tri puta manje zarađivalo nego u Njemačkoj.

Čak i jednostavno voće poput jabuka i kruški je kod nas poskupilo. Gornji članak navodi kako su kruške u prošloj godini poskupile 121 posto.

Da je poskupo ananas, banane, kiwi 121 posto ne bi me čudilo. 

Drugi problem koji u našoj zemlji uzrokuje stalna poskupljenja prehrambenih proizvoda je nedostatna poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj. Žalosno je da mi baš sve moramo uvoziti.

Postoji postulat o snažnoj ekonomiji, koji kaže da svaka ekonomski snažna zemlja ima snažnu i dostatnu proizvodnju hrane, vlastitu proizvodnju energije i snažan izvoz inovativnih proizvoda.

U energiji i inovacijama zaostajemo, međutim poljoprivredna proizvodnja nam nebi trebala stvarati probleme. Nekad se govorilo da Slavonija može prehraniti cijelu Jugoslaviju. Danas je jasno da mi nismo trenutno u stanju prehraniti ni Hrvatsku.

Dok nam hrana, stanovanje i režije budu preskupe Hrvatska će gubiti svoje stanovništvo i nećemo biti u stanju privući naše iseljenike na povrat u matičnu zemlju.

Hrvatska gubi (rađanjem / umiranjem) svakog dana oko 50 stanovnika. Gubitak domicilnog stanovništva dodatno ekonomski slabi našu zemlju. Domicilno stanovništvo ne možemo zamjeniti uživaocima političkog azila i stranom radnom snagom u Hrvatskoj!

Počnimo proizvoditi masovno hranu. Koristimo čak i površine u gradovima (gradski vrtovi) za proizvodnju hrane. Ubrzo ćemo uvidjeti da čak i u jednom vrtu možemo proizvesti više hrane nego što možemo potrošiti. Hrvatska ne mora zauvijek uvoziti skupe prehrambene proizvode upitne kvalitete.

Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljio sam Organizaciju inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Organizacija je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač ekonomskog razvoja i da se inovacije trebaju finacijski podupirati.

2021. godine vratio sam se u Hrvatsku i uvidio temeljne razlike između snažne ekonomije njemačke pokrajine Baden-Württemberg i Hrvatske ekonomije koja se razvija!

Hrvatska treba inovacijama osvajati nova strana tržišta, a proces "uvoza inovacija" treba transformirati u proces "izvoza inovativnih proizvoda".

Hrvatska bi trebala koristiti financijski i ljudski potencijal Hrvatskog iseljeništva, ali na potpuno korektan način. Pokretanjem investicija ojačat ćemo gospodarstvo te ćemo se tako suprostaviti idućem velikom problemu koji nas tlači, a to je negativna demografska slika.

Ekonomski razvoj Hrvatske usko je vezan za dostatnu proizvodnju hrane. Hrana u hrvatskoj mora biti jeftinija i građani ne bi trebali oskudjevati u kvalitetnoj i cjenovno prihvatljivoj ishrani.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar