četvrtak, 14. ožujka 2024.

Zabrana grijanja na plin od 2040. godine! - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "vecernji.hr", 14.03.2023

https://www.vecernji.hr/vijesti/zabrana-grijanja-na-plin-od-2040-a-vec-od-2025-zabrana-subvencija-1753666?

"Zabrana grijanja na plin od 2040., a već od 2025. zabrana subvencija.
 Europska komisija procjenjuje da su zgrade odgovorne za oko 40 posto europske potrošnje energije i 36 posto njezinih emisija CO2. Stoga će se od 2030. sve nove stambene zgrade morati graditi s nultom emisijom" Kraj citata!

Održivim razvojem bavim se od 2007. godine i iz tog područja napisao sam nekoliko knjiga koje sam objavio u Njemačkoj i Belgiji. Više o objavljenim knjigama možete pogledati pod slijedećim linkom:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/12/izdane-knjige-drazen-katic.html

Gornji citirani tekst kaže da oko 36% emisije CO2 dolazi od grijanja kućanstava na fosilna goriva (ugljen, drvo, pelet, mazut, plin). To je odprilike točno. 

Kolika je emisija CO2 od putničkog prijevoza i prijevoza automobilima? Oko 20%!

Kolika je emisija CO2 od putničkih i teretnih brodova i kruzera? Oko 3%!

Kolika je emisija CO2 od zrakoplova? Oko 5%!

Kada zbrojimo prijevoz automobilima, brodovima, kruzerima i zrakoplovima doći ćemo do emisije CO2 od 28%. Tom postotku treba dodati i prijevoz željeznicama koji nije velik, ali ipak povećava tu CO2 emisiju.

Interesantno je da Europska komisija ne razmišlja kako da redicira CO2 emisiju u području prometa i prijevoza, već tvrdo udara na grijanje domaćinstava fosilnim gorivima.

U gornjem naslovu se navodi da će biti zabranjeno grijanje plinom od 2040. godine, zbog prevelike emisije stakleničkih plinova. Naravno da je tih 36% veliki udio u ukupnoj emisiji CO2, međutim mora se napomenuti da je plin fosilno gorivo koje najmanje zagađuje okolinu. Daleko veći zagađivači su mazut, drvo, ugljen.

Dok sam živio u Stuttgartu primjetio sam da su zadnjih godina sve novoizgrađene kuće morale od samog početka izgradnje imati vanjsku izolaciju zidova i da je krov tih kuća morao imati nekoliko solarnih panela. Izolacijom vanjskih zidova kuća najviše štedimo energiju, a samim time maksimalno smanjujemo CO2 emisiju.

Ono što se jednim dijelom zanemaruje je činjenica da se premalo govori o solarnim sustavima za grijanje vode te geotermalnim sustavima, kao i dizalicama topline, koji su izvanredni izvori topline za naša domaćinstva.

Nisu uvijek zabrane najbolje riješenje problema. Uzmimo npr. Hrvatsku u kojoj se velika većina ljudi grije ogrijevnim drvom. Drvo možemo svrstati u obnovljive izvore energije, jer pravilnim pošumljavanjem drvo ne nestaje. Drvo emitira nešto više CO2 od plina, ali daleko manje od ugljena i mazuta. Ako se zabrani korištenje plina za grijanje zgrada i kuća, logično je da se moraju zabraniti i druga fosilna goriva.

Europska komisija se često nađe u nelogičnosti. Želilo se zabraniti proizvodnja vozila na benzin i naftu od 2035. godine pa se ta odluka stavila na "čekanje".

Cilj Europske komisije da Europu učini prvim CO2 neutralnim kontinentom do 2050. godine je vrlo ambiciozan. Za ostvariti taj cilj potrebna je ogromna količina novca, odricanje od ekstra dobiti i profita i odricanje na osobnom / individualnom nivou. 

Jesmo li mi stanovnici Europe spremni na sva ta odricanja da bi budućim generacijama bilo bolje nego nama ili bar da im ne bude lošije nego nama?

Na to pitanje moramo odgovoriti sami. Sugestija tu ne pomaže!

 

Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljio sam Organizaciju inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Organizacija je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač ekonomskog razvoja i da se inovacije trebaju finacijski podupirati.

2021. godine vratio sam se u Hrvatsku i uvidio temeljne razlike između snažne ekonomije njemačke pokrajine Baden-Württemberg i Hrvatske ekonomije koja se razvija!

Hrvatska treba inovacijama osvajati nova strana tržišta, a proces "uvoza inovacija" treba transformirati u proces "izvoza inovativnih proizvoda".

Hrvatska bi trebala koristiti financijski i ljudski potencijal Hrvatskog iseljeništva, ali na potpuno korektan način. Pokretanjem investicija ojačat ćemo gospodarstvo te ćemo se tako suprostaviti idućem velikom problemu koji nas tlači, a to je negativna demografska slika.

Ekonomski razvoj Hrvatske podrazumijeva pristup energentima za grijanje po povoljnim cijenama. Hrvatska je bogata šumom i oko 50% površine Hrvatske je njima pokriveno. Šume se obnavljaju i dobar su izvor energije. Pelet koji se dobija iz otpadnog drva je fantastičan izvor energije. Hrvatska bi trebala pojačati proizvodnju peleta za osobne potrebe, a što ostane viška za izvoz.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

1 komentar:

  1. Drvo kao energent sveukupno ima daleko manje emisije CO2 nego zemni plin, jer dok raste uzima CO2 iz atmosfere. Emisije prašine mogu se vrlo jednostavnim filtrima reducirati na oko 10%. Drvo se vrlo učinkovito može dobiti iz brzorastućih plantaža.

    Vrijedno je pobrinuti se oko učinkovitih i održivih izvora energije. Međutim, treba ljude upozoriti, iako se klima mijenja i CO2 ime određeni utjecaj, kako su klimatski alarmizam i katastrofizam političke i privredne akcija sa ciljevima koji su daleko od "spašavanja" klime.

    OdgovoriIzbriši