petak, 14. srpnja 2017.

Svi političari u sprezi s Todorićem: Lista koju morate vidjeti!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "dnevno.hr", 14.07.2017

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/svi-politicari-u-sprezi-s-todoricem-lista-koju-morate-vidjeti-1043173/


"Prvo širenje Agrokora povezano je s kreditima Zagrebačke banke koja u to doba nije bila u inozemnom vlasništvu. Hrvatske institucije tu su storiju poslale u zaborav, premda se radi o dvama kreditima od 6 i 80 milijuna maraka.

Ministar financija Zdravko Marić ponovno se našao u središtu pažnje javnosti nakon što je tjednik Nacional objavio dokumente, iz kojih je kako tvrde vidljivo da je znaao sve o drami u Agrokoru, još koncem prošle godine, ali je pišu, o tome lagao hrvatskoj javnosti. Da je sve to tek reciklaža, tvrdi premijer Andrej Plenković dok i ministar srčano poručuje kako sve što se protiv njega tiče nije odveć istinito.

Bilo kako bilo, doista je u najmanju ruku neobično da ministarstvo financija u najtežim vremenima po Agrokor vodi čovjek koji je tamo radio, ali jednako tako valja znati da su mnogi političari zanat brusili u tvrtci moćnog tajkuna Ivice Todorića. Da politika i poduzetništvo u Lijepoj našoj idu ruku pod ruku da se iščitati već iz same biografije Ante Todorića, nekadašnjeg generalnog direktora Agrokombinata Zagreb, koji je krajem 60-tih i početkom 70-tih obnašao niz političkih funkcija te bio jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji. 

Otac Ante, bio je član CK SKH i zastupnik u Saboru, a s početkom Hrvatskog stoljeća startaju poteškoće po njega, budući je navodno bio povezan s financiranjem hrvatskim nacionalista. Radi te stigme Todorić stariji zaavršava na sudu, gdje je prvotno i osuđen, međutim Vrhovni sud presudu ukida pa je na koncu Ante Todorić robijao samo zbog gospodarskog kriminala i to četiri i pol godine,m mada mu je na početku dosuđena kazna u trajjanju od 13 godina. Svjedoci vremena reći će da se ni sin Ivica ne bi obogatio da nije bilo dobrih veza u vrhu HDZ-a, tih ratnih 90-tih.

Prvo širenje Agrokora povezano je s kreditima Zagrebačke banke koja u to doba nije bila u inozemnom vlasništvu. Hrvatske institucije tu su storiju poslale u zaborav, premda se radi o dvama kreditima od 6 i 80 milijuna maraka, za što je Todorić trebao kupiti zalihe kukuruza i pšenice. Mediji su tada govorili o nalazu financijske inspekcije tvrdeći da je 49 milijuna maraka utrošeno nenamjenski, odnosno nije uloženo u ono za što je odobreno. 

Kredit se kao problem spominje i 1999.godine, kada država jamči za Agrokorove obveznice vrijedne 21 milijun kuna, kredit potpisuje još jedan političar, nekadašnji HDZ-ov ministar Borislav Škegro. Kao svaki pravi poduzetnik Ante Todorić njegovao je prijateljske odnose s pokojnim Tuđmanom, a dobar kompanjon bo muj je i Branko Mikša koji je ministarsku fotelju zamjenio onom u upravi Agrokora.

 I Damir Kuštrak, zamjenik ministra financija u Račanovoj vladi, te se funkcije domogao transferom iz Agrokora. Bivši guverner Željko Rohatinski jedan je od svojevrskih hrvatskih fenomena. Guvernerske fotelje domogao se iz Agrokora u kojega se opet vratio nakon što ga je sustigla afera s Todorićem.

Prije sedam godina rukovodeću poziciju u Zagrebačkom holdingu napustio je Slobodan Ljubičić, a od afera koje su ga otamo ispratile sakrio se u Todorićevoj korporaciji. Sada već kultni film ”Gazda” prezentira još jedan skandalozan upliv politike u rast Todorićeva carstva, jer se u njemu objavljuje dokument o načinu na koji se ovaj domogao vlasništva nad zemljištem u Sv. Jani kod Jastrebarskog, gdje danas ima izvor i punionicu brenda Jana.

 Jedao od dokumenata koji je u filmu prezentiran je i ugovor o prodaji gotovo 28 tisuća m2 zemljišta na kojem je pozicioniran izvor, a koji je Jamnica kupila od Grada Jastrebarsko za smiješnih 195.839 njemačkih maraka. I u ”pšeničku aferu” koja datira iz 95-te involviran je Todorić. Tada je naime iz robdnih zaliha izvedeno 45 tisuća tona pšenice, a tvrtke koje su je čuvale prodale su pšenicu bez znanja države. 

Agrokor je pak istu tu pšenicu otkupljivao i izvodio, a Vladimir Šeks kiune se kako nije točno da nitko za ovaj skandal nije odgovarao zato što je Todorić u to doba bio HDZ-ov donator. Valja u priči o sprezi politike i poduzetništva spomenuti i način na koji se Ivica Todorić domogao vlasništva nad Kulmerovim dvorima. 

Dovrac na obroncima Medvednice prije nacionalizacije pripadao je Ferdinandu Kulmeru čija je jedina nasljednica Barbara Kulmer godinama pokušavala sudskim putem doći do povrata vlasništva nad obiteljskom nekretninom. Barbarin otac hrvatski je slikar i posljednji vlasnik dvora u Šestinama, a plemićni posjed po okončanju Drugog svjetskog rata biva nacionalizira da bi kasnije dvori bili dio imovine državnog poduzeća Astra, pa Astra International, zatim Zane i Agrokroa da bi ih na koncu preuzeo Todorić osobno. 

On na ruševinama dvora gradi novi dvorac registrirajući ga lažno kqao hotel kako bi se izbjegla birokratska ograničenja. Priča se kako su Todorići u slučaju oko dvorca dobili neočekivanu, ali i netransparentnu pomoć zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića."


 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Nezavisna liste ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM nezavisne liste "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

Nema komentara:

Objavi komentar