subota, 28. listopada 2017.

PLENKOVIĆ NIJE TAKO SIGURAN Većina pada na 77 zastupnika, Glavaš uskraćuje podršku Vladi? + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "novilist.hr", 28.10.2017

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/PLENKOVIC-NIJE-TAKO-SIGURAN-Vecina-pada-na-77-zastupnika-Glavas-uskracuje-podrsku-Vladi

"Zanimljiva je situacija i u Klubu Promijenimo Hrvatsku. Njihov predsjednik Ivan Lovrinović potpisao je SDP-ovu inicijativu za opoziv, ali zastupnik Ivica Mišić ističe da će, kao i 9. lipnja, podržati Vladu

ZAGREB  Početkom tjedna SDP će uputiti u proceduru zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Andreja Plenkovića. Iz taktičkih je razloga prikupljen samo 31 potpis, tako da je preostalo dovoljno oporbenih zastupnika koji bi u bilo kojem trenutku mogli ponovo inicirati ovakav zahtjev. Svoje su potpise na prijedlog SDP-a stavili zastupnici iz svih opozicijskih klubova, osim iz Neovisni za Hrvatsku, čiju podršku socijaldemokrati nisu niti tražili.

Poslovnički način

Ovaj će prijedlog automatski biti uvršten u dnevni red Sabora, a Vlada je dužna očitati se o njemu u roku od osam dana. Da bi Vlada pala, oporba mora imati  najmanje 76 glasova, što gotovo sigurno neće uspjeti prikupiti. Toga su svjesni i u SDP-u.

–  Nemamo indicija da bi netko iz vladajuće većine mogao glasovati drukčije nego protiv našeg prijedloga. Ali, za razliku od prethodnih zahtjeva za opoziv, koji su za cilj imali izazivanje pukotina u vladajućoj većini, što je i ostvareno, ovaj je došao temeljem odbijanja premijera da dođe Sabor i obrati se povodom najnovijih događaja u aferi Agrokor. Ovo je jedini poslovnički način da ga prisilimo da u Saboru odgovori na neka pitanja i uvjeri nas u genijalnost ugovora koji je potpisao Ante Ramljak – izjavio je jučer Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Izvjesno je, dakle, da opozicija neće odjednom postati parlamentarna većina, ali uopće nije nevažno koliko će zastupnika podržati Plenkovićevu vladu. Kad je prije tri i pol mjeseca HNS koalirao s HDZ-om, novi ministri potvrđeni su u Saboru sa 78 glasova, dva više od nužne natpolovične većine. Čini se, međutim, da bi se na glasovanju o opozivu Vlade većina mogla smanjiti na 77 zastupnika.

Plenković: Oporba je protiv interesa hrvatskih građana
 
To je još jedna unaprijed neuspješna inicijativa oporbe. Ona je protiv interesa hrvatskih građana, interesa zaposlenika, financijskog oporavka i restrukturiranja kompanije, protiv gospodarskog i financijskog imidža zemlje u trenucima kad sve činimo da bismo stabilizirali naše gospodarstvo, komentirao je jučer premijer Andrej Plenković.

Naime, jučer se saborskim hodnicima proširila informacija da bi HDSSB, odnosno njihov zastupnik Branimir Glavaš koji je nedavno izabran za predsjednika stranke, mogao prijeći u opoziciju. Pritom je znakovito da je Glavaš napustio zgradu Sabora prije glasovanja o brojnim raspravljenim točkama dnevnog reda. HDSSB na račun podrške Vladi ima državnog tajnika Josipa Salapića, a Glavaš je član zastupničkog Kluba s Brankom Hrgom, Darinkom Kosorom i Goranom Dodigom. Ako HDSSB doista izađe iz parlamentarne većine, HDZ-u bi još teže bilo osigurati kvorum u Saboru.
Vrlo je zanimljiva situacija i u Klubu Promijenimo Hrvatsku. Njihov predsjednik Ivan Lovrinović potpisao je SDP-ovu inicijativu za opoziv, ali zastupnik Ivica Mišić ističe da će, kao i 9. lipnja, podržati Vladu.
–  Dao sam povjerenje Vladi i stojim iza svoje riječi. Vlada radi kvalitetno i ne vidim razloga zašto bi se glasovalo protiv nje – rekao nam je Mišić.

Nezgodna pozicija

Takav njegov stav dovodi u nezgodnu poziciju Lovrinovića, koji je u oporbenoj kvoti ušao i u istražno povjerenstvo za Agrokor i jako je kritičan prema Vladi.
–  Kao dio oporbe, mi smo suglasni sa SDP-om. Kad se bude glasovalo, Promijenimo Hrvatsku podržat će zahtjev za opoziv Vlade. Uostalom, sam sam već tražio opoziv Zdravka Marića i Martine Dalić – napominje Lovrinović.
No, izvijestili smo ga da je Mišić već otvoreno najavio da će podržati Vladu.

Kosor: Neki u Vladi su bili iznenađeni roll up-om 
 
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor neće prestati podržavati Vladu, ali ima primjedbe na roll-up kredit što ga je potpisao Ante Ramljak.
–  Ne samo ja, nego su tim ugovorom iznenađeni bili i članovi Vlade. Imali ste predsjednika i članova Vlade da ni oni nisu bili upoznati sa svim elementima tog ugovora. Vlada može smijeniti izvanrednog povjerenika i potpuno je bilo nepotrebno ugraditi u ugovor njegovo ime. Apsolutno bi bilo bolje da to nije bilo potpisano jer ugovor ostavlja određenu sumnju, a to je ono što moramo izbjeći u procesu Agrokora – rekao je Kosor novinarima u Saboru.

–  Nas dva zastupnika iz Promijenimo Hrvatsku imamo obvezu glasovati u skladu sa stajalištem predsjedništva naše stranke. Ali, u petak je predsjedništvo zaključilo da trebamo glasovati protiv godišnjeg izvješća premijera Plenovića, a gospodin Mišić je ipak bio  za –odgovorio nam je Lovrinović. Na pitanje hoće li Mišić onda biti sankcioniran, kazao je tek da misli da je sve rekao.

Treći član ovog Kluba je Marin Škibola, a njih sva trojica izabrana su u Sabor na listi Živog zida. Škibola nije član stranke Promijenimo Hrvatsku, a ne zna još kako će glasovati o Vladi.
–  Bio bih puno naklonjeniji opozivu da ga je predložila stranka koja nije bila na vlasti dok je nastajao i poslovao Agrokor. Pomalo je licemjerno od SDP-a da sada koriste ovu situaciju kako bi ostvarili neke političke bodove – rekao nam je Škibola."

KOMENTAR:
 
 Politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI, kao vanparlamentarna opozicija u Domovini Hrvatskoj je u rujnu 2017 uputio pismo svim parlamentarnim opozicijskim strankama sa zamolbom da u Saboru pokrenu postupak za Izglasavanja povjerenja Premijeru Plenkovicu  i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi. Iako nam osobno nitko od parlamentarne opozicije do danas nije odgovorio, rezultati naseg pisma su vidljivi. 

Pismo koje smo uputili parlamentarnoj opoziciji Republike Hrvatske mozete ovdje procitati u cijelosti, citiram:

".....Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI daje prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  


Pokretanje pitanja povjerenja nam jamci Ustav Republike Hrvatske!

Članak 116.

(1) Na prijedlog najmanje jedne petine zastupnika u Hrvatskom saboru može se pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinomu njezinom članu ili Vladi u cjelini."



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

Nema komentara:

Objavi komentar