ponedjeljak, 16. listopada 2017.

Počela (pre)dugo očekivana policijska akcija oko Agrokora + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "www.dw.com", 16.10.2017

http://www.dw.com/hr/po%C4%8Dela-predugo-o%C4%8Dekivana-policijska-akcija-oko-agrokora/a-40967907

"U pet minuta do šest sati ujutro u ponedjeljak tri su se policijska kombija zaustavila pred Kulmerovim dvorima, dvorcem Ivice Todorića na padinama Medvednice iznad Zagreba. Počela je (pre)dugo očekivana policijska akcija u kojoj je uhićeno nekoliko dojučerašnjih bliskih suradnika i prijatelja Ivice Todorića, ali ne i sam Todorić.

Prema dostupnim informacijama u vrijeme pisanja ovog teksta, uhićeni su Ivica Crnjac, dugogodišnji financijski direktor Agrokora, Ljerka Puljić, izvršna potpredsjednica kompanije i nekad „najmoćnija žena hrvatskog biznisa“, kako su je opisivali mediji, zatim Piroška Canjuga, izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj, inače supruga bivšeg HDZ-ovog političara Zlatka Canjuge te Tomislav Lučić, bivši član Nadzornog odbora Agrokora.

Nema nikog kod kuće

Ivice Todorića, međutim, nije bilo kod kuće, kao ni njegovog sina Ante, koji se po riječima odvjetnika Rajka Čogurića, preselio u London. "On se uredno prije mjesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi. Nije u bijegu i odazvat će se pravosudnim tijelima kad dobije formalni poziv", kazao je za televiziju N1 Čogurić. O uhićenju Ivice Todorića šuškalo se mjesecima, no u vrijeme dok je boravio u Hrvatskoj tijekom cijelog ljeta, nikakva akcija nije pokrenuta. Očito se čekao nalaz revizije financijskih izvještaja koji su pokazali da su razmjeri nepravilnosti u koncernu bili i veći nego što se pretpostavljalo. Tek tada, nakon što je Todorić u međuvremenu napustio zemlju, krenulo se u akciju.

Kroatien Verhaftungen im Fall Agrokor (picture-alliance/AP Photo/D. Bandic)
Dvorac prazan, gazda nije doma.

Poznata novinarka Telegrama koja prati pravosuđe, Ana Raič Knežević, drži ipak da se nije predugo čekalo s početkom akcije. To je složen predmet, veliki koncern koji je jedan čovjek godinama autoritarno vodio, kaže ona za Deutsche Welle. To je sofisticirani gospodarski kriminal i pravosuđu neće to biti lako rasplesti. Istražitelji nisu mogli ući u priču bez konkretnih indicija i dokaza, kaže Ana Raič Knežević i podsjeća da je u Hrvatskoj u prošlosti već bilo nekoliko propalih afera iz gospodarskog kriminala, poput afere Maestro ili slučaja Podravka.

Novinarka Telegrama drži da se nije čekalo da Todorić ode, posebno s obzirom na to da se on, zbog mehanizama tjeralica i europskog uhidbenog naloga, vjerojatno nema gdje sakriti a postupak se može voditi i u njegovoj odsutnosti.

Poznati borac protiv korupcije, Zorislav Antun Petrović, pak, dolazak policije pred Kulmerove dvore smatra predstavom za publiku.
„Ako se i dogodi suđenje, bit će to na tragu suđenja Sanaderu i eventualna jedina pojačana kazna u odnosu na druge silne prekršitelje će biti da će bivši šef Agrokora umjesto krumpira guliti patlidžane, što je puno teže“, dodaje rezignirano borac protiv korupcije.

Tereti ih se za sve ono što se čulo u medijima

Odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, novinarima je potvrdio da je nakon pretrage stana njegov klijent "lišen slobode" i odveden u policiju. Otkrio je da se uhidbeni nalog i nalog za pretres temelje na revizorskom izvješću. „Tereti ga se za sve ono što ste čuli u medijima, sve se temelji na revizorskom izvješću, nepravilnostima u knjiženjima, krivotvorenim bilancama i ispravama", rekao je dodavši da optužbe idu uglavnom nekoliko godina u natrag, no da ima i nekih događaja otprije. Njegov klijent i ostali bi trebali biti ispitani u Državnom odvjetništvu tijekom dana. Vlasti ih na temelju ovog naloga za uhićenje smiju držati 48 sati.

Iako su u akciji na navodno 60 lokacija to s 300 službenika, policija i Državno odvjetništvo nisu novinarima dali previše informacija, osim što je DORH objavio šturo priopćenje u kojem nije navedeno nijedno ime. Objavljeno je samo da je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

„Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku. Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu“, priopćio je DORH.

Todorić se ipak sprema vratiti u Hrvatsku?

Kroatien Agrokor Konzern (DW/D. Dobric)
Nova epizoda u procesu odmotavanja klupka zvanog Agrokor

Puno je opširniji, ali zato manje konkretan, bio najpoznatiji bloger u Hrvatskoj, Ivica Todorić, koji je na svojoj stranici napisao da policijsku akciju ipak nije očekivao jer „u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva kaznena djela“. Za uhićenja i pretrese je optužio pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već donio presudu. Optužuje vlasti da su pokrenule agresiju prema njemu i ponavlja da je riječ o političkom procesu.

Najavio je da sa svojim i međunarodnim pravnim timom sprema obranu i protutužbe koje će, uvjeren je Todorić rasvijetliti sve „koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Europi“. Povrijeđena su mi ljudska prava, napisao je još Todorić i dodao možda ono najvažnije, da će za koji dan, kad pripremi protutužbe, biti dostupan i institucijama pravne države.
Znači li to da će se vratiti u Hrvatsku, u kojem slučaju bismo na aerodromu Franje Tuđmana mogli vidjeti lisice na rukama njegovog omiljenog tajkuna? Ili će nastaviti svoj obračun preko bloga i boriti se protiv (eventualnog) zahtjeva za izručenje?"

KOMENTAR:

Iako svi znamo da je visoka politika koja je od 1990. godine kumovala u i sa Agrokorom suucesnik te  je  direktno odgovorna za danasnju situaciju u koncernu. Medjutim  nit jedan politicar do sada nije uhapsen.

Takodjer je poznato da je gospodja Dalic bila ministrica Financija. Gospodin Maric je sadasnji ministar Financija. Takodjeri ostali ministri finacija u Hrvatskim vladama su mogli znati (to im je bio posao) sto se u Agrokoru dogadja. Tko krade i tko drzi ljestve jednako su krivi.

Slanje policije u prazne Kulmerove dvore uzrokovalo je bespotrebno trosenje benzina sluzbenih vozila te policijsku akciju "pucanj u prazno"?

Cemu sav taj shou?

Zar Hrvatski narod nije vec dovoljno sit privrednog kriminala koji je izvela visoka Hrvatska politika od 1990. do danas!

Tko je kriv za situaciju u Agrokoru?

Svi oni koji su bili na vlasti od 1990. do danas. Prije svega svi Hrvatski premijeri i ministri financija. Svi su oni mogli znati ili su znali sto se koncernu dogadja. Ako nisu zali, znaci da nisu radili svoj posao. Ako nisu radili svoj posao, znaci da su "propustom suucestvovali kriminalu u koncernu"!

Tko je trenutni krivac?

Premijer Plenkovic koji po svaku cijeni i dan danas spasava ministra Marica. Koji spasava gospodju Dalic i ministra Bozinovica.

Moze li ih premijer spasiti?

Moze pokusati, medjutim sa njima pada i on. Svemu jednom dodje kraj.

Premijer Plenkovic, predsjednik Hrvatske Vlade  pokazuje da je jedino jak kada treba nekog zbog "sitnog vrijedjanja" uhapsiti ili mu stisnuti prekrsajnu prijavu. Kao sin rezervnog majora JNA i vojne doktorice naucio je da "cvrstom rukom" i "zapovjedanjem" ima situaciju pod kontrolom. Medjutim nasa Domovina nije SFRJ i demokracija nije totalitarizam CKSKJ.


Od ubojstva Kralja Zvonimira nas narod trpi razlicite diktature i diktatore. 
Premijer Plenkovic nema Hrvatsku unutarnju i vanjsku politiku, ministre, a niti svoju stranku pod kontrolom. Njegova kontrola je upotreba sile putem politicke diktature. Jednini koji placa ceh njegovog nekompetentnog i diktatorskog vodstva je Hrvatski narod.

Premijer Plenkovic je pokazao "slabost" ili "jasnu namjeru" u slijedeca cetiri slucaja, gdje nije zastupao interese Hrvatskog naroda, kao sto slijedi:

1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavno-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI daje prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  

Do danas nitko od Parlementarne opozicije u RH nije nam sluzbeno odgovorio.

Pokretanje pitanja povjerenja nam jamci Ustav Republike Hrvatske!


Članak 116.

(1) Na prijedlog najmanje jedne petine zastupnika u Hrvatskom saboru može se pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinomu njezinom članu ili Vladi u cjelini.



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html



Nema komentara:

Objavi komentar