subota, 28. listopada 2017.

Što je sve potrebno za rušenje Plenkovićeve vlade? + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "index.hr", 26.10.2017

http://www.index.hr/vijesti/clanak/za-saborsku-raspravu-o-plenkovicevoj-smjeni-treba-31-potpis-a-za-pad-vlade-76-potpisa-/1003539.aspx

"NAKON što su obavljeni detalji roll-up kredita iz lipnja ove godine, iz kojeg je razvidno kako je Agrokor predan u ruke američkom strvinarskom fondu Knighthead, oporba je najavila skupljanje potpisa za opoziv premijera Andreja Plenkovića.

Da će oporba ići na rušenje Plenkovića, potvrdio je i danas navečer prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić, kazavši da će krenuti sa skupljanjem potpisa za opoziv vlade, točno šest mjeseci nakon što im za jedan glas nije uspjelo rušenje ministra Marića.
 
"Sad se vjerojatno događa ortačko izvlačenje novca iz Agrokora. Ovo je najveća korupcijska afera u novijoj povijesti. U svakoj normalnoj zemlji premijer bi dao ostavku. Karamarko je otišao zbog puno manje stvari, Plenković i cijela vlada moraju otići, duboko su upleteni u ovo. Zahvaljujem istraživačkim medijima koji su upozoravali na sve. Pozivam ovu vladu s prstom u pekmezu na odgovornost, kao i sve one koji podržavaju ovu vladu u saboru", kazao je Bernardić nakon sastanka čelništva najjače oporbene stranke.

Podsjetimo, premijer Plenković jutros je priznao kako je znao sve uvjete kredita te rekao da u tome ne vidi ništa sporno. 

Rekao je i kako vlada može smijeniti izvanrednog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka, propustivši objasniti da bi nas to koštalo više od 1,1 milijardu eura.   
 
Kako ide procedura za smjenu premijera?

 
Procedura za smjenu premijera dobro je poznata. Prijedlog za smjenu podnosi najmanje 31 zastupnik, odnosno trebali bi u početku imati najmanje 31 potpis, nakon čega bi se ta odluka uvrstila u dnevni red. Rasprava o opozivu vlade trebala bi biti u saboru najmanje tjedan dana, a najviše mjesec dana od dostave prijedloga za opoziv.  
 
O opozivu se odlučuje većinom glasova, odnosno potrebno je 76 potpisa. 
 
Ako 76 zastupnika podigne ruku za smjenu premijera, to znači da je pala i vlada. Od tog trenutka ide rok od 30 dana za okupljanje nove parlamentarne većine koja bi podržala novog mandatara, odnosno budućeg premijera i njegovu vladu. Ako se takva većina ne okupi, raspisuju se novi parlamentarni izbori."
 
KOMENTAR:
 
 Politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI, kao vanparlamentarna opozicija u Domovini Hrvatskoj je u rujnu 2017 uputio pismo svim parlamentarnim opozicijskim strankama sa zamolbom da u Saboru pokrenu postupak za Izglasavanja povjerenja Premijeru Plenkovicu  i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi. Iako nam osobno nitko od parlamentarne opozicije do danas nije odgovorio, rezultati naseg pisma su vidljivi. 

Pismo koje smo uputili parlamentarnoj opoziciji Republike Hrvatske mozete ovdje procitati u cijelosti, citiram:

".....Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI daje prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  


Pokretanje pitanja povjerenja nam jamci Ustav Republike Hrvatske!

Članak 116.

(1) Na prijedlog najmanje jedne petine zastupnika u Hrvatskom saboru može se pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinomu njezinom članu ili Vladi u cjelini."



 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar