Samstag, 27. Januar 2018

"Hrvatskoj je u interesu započeti proces uvođenja eura" + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "hr.n1info.com", 26.01.2018

http://hr.n1info.com/a276525/Biznis/Hrvatskoj-je-u-interesu-zapoceti-proces-uvodjenja-eura.html

"Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić predstavio je u petak Strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj, poručivši da je Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura te da će time ostvariti značajne i trajne koristi, znatno veće od troškova.

Na okruglom stolu "Izazovi uvođenja eura u Hrvatskoj" u organizaciji riječkog Ekonomskog fakulteta Vujčić je istaknuo da nakon javne rasprave, za koju je strategija podloga, slijedi usvajanje strategije. Kazao je i da dinamika procesa uvođenja eura uvelike ovisi o nama, ali da je potrebna i potpora država članica i institucija EU za pristupanje tečajnom mehanizmu, što je ključan korak u procesu uvođenja eura.

Po njegovim riječima, specifičnosti hrvatskog gospodarstva idu u prilog uvođenju eura. Hrvatska je najmanja članica EU-a koja još uvijek koristi vlastitu valutu, snažno je trgovinski integrirana s europodručjem, ima visoko euroizirano gospodarstvo (75 posto domaće štednje i 67 posto ukupnih dužničkih obveza vezan je uz euro), dok u hrvatskom bankovnom sustavu dominiraju banke u vlasništvu institucija iz europodručja, naveo je.
Kazao je i da su koristi uvođenja eura znatne i trajne, ističući pri tome koristi uklanjanja valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, otklanjanje rizika valutne krize i smanjenje rizika bankovne i platnobilančne krize, niže transakcijske troškove, poticaj međunarodnoj razmjeni i ulaganjima, pozitivan učinak na turizam, sudjelovanje u raspodjeli monetarnog prihoda eurosustava i pristup mehanizmima financijske pomoći europodručja.

Po riječima Vujčića, troškovi i rizici uvođenja su pretežito jednokratni i mali, kao što su gubitak samostalne monetarne politike, rizik jednokratnog i blagog učinka na rast cijena prilikom konverzije, rizik prekomjernog priljeva kapitala i rasta neravnoteža, troškovi konverzije, prijenos sredstava Europskoj središnjoj banci te sudjelovanje u pružanju financijske pomoći drugim državama članicama.

Vujčić je rekao da je ulazak u tečajni mehanizam ključan korak. I dok je ranije ulazak u taj mehanizam bio slobodan, sada ga trebaju odobriti europski partner. Naveo je i da će se ove godine vjerojatno iskristalizirati što je točno potrebno za ulazak u tečajni mehanizam, dodavši da smatra da je to pokazivanje reformskog kapaciteta države. Hrvatska je na dobrom putu, moguće je da će najviše rasprave biti oko kvalitete institucija, smatra,
Vujčić je naglasio da će tečaj pri ulasku u tečajni mehanizam biti fiksiran, u dogovoru s partnerima iz EU, pri čemu je naveo da da ne zna koji će biti tečaj, ali da bi bilo najbolje računati da će to biti onaj koji imamo danas.

Naglasio je da su prioriteti ekonomske poltike u postupku uvođenja eura nastavak vođenja fiskalne poltike s ciljem uravnoteženje proračuna, smanjenje javnog duga, stvaranje fiskalnog prostora za razdoblje krize, provođenje strukturnih reformi za povećanje potencijalnog rasta, smanjenje makroekonomskih neravnoteža, podizanje održivog gospodarskog rasta, stvaranje novih radnih mjesta...

Baričević: Zasad nitko ne razmišlja o izlasku iz eurozone

Predstavnik Europske komsije u Hrvatskoj Branko Baričević u raspravi je naglasio da za sada nitko ne pomišlja izaći iz eurozone, da je to konforna zona te se nada da će Hrvatska to iskoristiti.

Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck rekao je da visoka razina eurizacije govori u prilog ulaska u eurozonu, što on osobno podupire. No, naveo je da će bankarstvo izgubiti dio prihoda, naročito u mijenjačkom dijelu. Najveća prednost je smanjenje valutnih i drugih rizika, ocijenio je i dodao da sada postoji raskorak jer je sve više kredita u kunama, a sve više štednje u eurima te da je to dugoročno neodrživo. Kamatne stope se već smanjuju, što je, kazao je posljedica stabilizacije makroekonomije, i trebale bi i dalje padati.

Prodekan za znanost na Ekonomskom fakultetu u Rijeci Saša Žiković smatra da euro nije garancija za niže kamatne stope i da ne treba očekivati daljnje smanjenje kamatnih stopa. Rekao je da su neke zemlje, primjerice Slovenija, iskoristile razdoblje prije ulaska da snažno depreciraju valutu, odnosno tolar i da je tako došlo do "buma" izvozne industrije. Dodao je da su Češka, Mađarska i Poljska radile isto, da su kroz deset godina oslabile svoje valute i za 25 posto.

Direktor BINA Istre Dario Silić, rekao je da je i ta tvrtka sezonski osjetljiva, da se oko 70 posto usluga naplaćuje u kunama, ostalo u eurima te da će uvođenje eura uzrokovati troškove prilagodbe naplatnih kućica koje primaju samo kune. Dodao je da bi pad kamatnih stopa za samo 1 posto znatno smanjio rizik financiranja i osigurao uštede.

Ivan Perković iz RALU Logistike Ivan Perković kazao je da je kao direktor tvrtke koja ima velike troškove konverzije priklonjen ulasku u eurozonu, a predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić da je zrakoplovno tržište visokoeurizirano te da bi uvođenje eura za tu tvrtku bilo olakšanje i dodatni impuls.

Vujčić: Pad dolara pojeftinjuje dobra na svjetskom tržištu čija je cijena u dolarima

Odgovarajući na marginama okruglog stopa na pitanje novinara o slabljenju dolara, guverner Vujčić je ocijenio da to može na Hrvatsku utjecati na nekoliko načina. Rekao je da su dobra koja se na svjetskom tržištu izražavaju u dolarima, poput nafte ili metala, sada u Hrvatskoj jeftinija, pa postoji deflacijski pritisak. S druge strane, u mjeri u kojoj domaći prozvodi idu na ta tržišta, oni postaju konkurentniji. Treći utjecaj vidljiv je na tečajnim razlikama, jer HNB ima negativne tečajne razlike zbog toga što mora držati značajni dio međunarodnih pričuva i u dolaru, rekao je.

Na pitanje očekuje li kreditni slom zbog strože regulative za odobravanje kredita, rekao je da ne očekuje kreditni slom, ali da činjenica da se povećao dio plaće koji nije ovršiv sigurno smanjuje kreditnu sposobnost dužnika. Kada se povećava zaštita dužnika, dio njih se isključuje iz kreditne sposobnosti, ona im se smanjuje, ali je to daleko od toga da bi trebalo dovesti do kreditnog sloma, istaknuo je."

  KOMENTAR:


Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Nakon nekoliko mjeseci pisanja o cisto politickim temama, posvetiti cu se komentiranju ekonomskih tema.

Nakon uvodjenje eura svaka je zemlja kratkotrajno ili dugotrajno dozivjela neku vrstu financijskog soka. Jake financijeske zemlje poput Njemacke za pola godine su zaustavile inflaciju te stabilizirale cijene. Slabe financijske zemlje poput Grcke, do danas pate od posljedica uvodjenja eura. Postale su financijski robovi Europske Centralne Banke te drugih velikih investicijskih banaka i fondova.

Moje misljenje je da uvodjenjem eura Hrvatsku ocekuje "grcki scenario". Mi imamo stabilnu kunu. Ona nam omogucava dugorocno stabilno unutarnje i vanjsko poslovanje. Uvodjenjem eura cijene proizvoda siroke potrosnje ce eksplodirati kao sto je bio slucaj i u drugim drzavama. Medjutim Hrvatska nije Njemacka da u 6 mjeseci stabilizira trziste te zaustavi inflaciju.

Pored toga politicka nestabilnost Europsje unije, te uopce upitna buducnost Europske unije u sadasnjem sastavu nije dobar predznak za uvodjenje eura. Razmisljanje Ceske o ukidanju Eura, mora nas inspirirati za "ispravne politicke odluke"! O guverneru Vujcicu sam toliko toga vec napisao da ne zelim trositi vrijeme na dodatno komentiranje.  


Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:

1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

1 Kommentar:

 1. Pozdrav svima,
  Moje ime je gospodin Rugare Sim. Živim u Nizozemskoj i danas sam sretan čovjek? I rekao sam moje samo da je bilo koji vjerovnik da mene i moju obitelj iz našeg lošeg stanja spasiti, a odnosit će se svaka osoba koja je u potrazi za kredit za njega, on je dao sreću za mene i moju obitelj, i bio je u potrebi za kredit od € 300.000,00 započeti svoj život sve više kao što sam samohrani otac s dvoje djece sam upoznao ovu plemenitu i Boga bojeći se čovjek zajam zajmodavac da mi pomogne sa kreditom od € 300.000,00, on je Bog bojeći se čovjek, ako ste u potrebi za kredit i da će vratiti zajam obratite mu recite mu da je (g, Rugare sim) te se odnose na njega. Kontaktirajte gospodin Mohamed njega putem e-maila (arabloanfirmserves@gmail.com)


  OBRAZAC INFORMACIJE ZA ZAHTJEV
  Ime ......
  Srednji naziv .....
  2) Spol: .........
  3) Potrebni iznos zajma: .........
  4) Trajanje zajma: .........
  5) Država: .........
  6) kućna adresa: .........
  7) Broj mobitela: .........
  8) Adresa e-pošte ..........
  9) Mjesečni prihod: .....................
  10) Zanimanje: ...........................
  11) Koju ste lokaciju posjetili ovdje .....................
  Hvala i pozdrav.
  E-mail arabloanfirmserves@gmail.com

  AntwortenLöschen